Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

ATENŢIE LA DEPRESIE!

in Sanatate

Până mai ieri considerată un moft, azi, face victime. Depresia a devenit o boală grea, răspândindu-se cu o viteză ameţitoare, precum microbii ori virusurile. Iar sezonul rece îi este la fel de prielnic.

I se mai spune şi “guturaiul psihiatriei”. Iar în sezonul rece, mai mult ca oricând, pluteşte în aer, ca orice viroză. Ai grijă să nu te molipseşti şi tu! Căci nu degeaba au poziţionat specialiştii depresia pe locul doi în clasamentul celor mai des întâlnite afecţiuni, după hipertensiune. Din nefericire, majoritatea cazurilor trec neobservate. Mai grav însă e faptul că, ignorată, depresia devine severă şi efectele ei pot fi uneori chiar letale pentru persoana afectată.

SEZONUL RECE SPOTEŞTE RISCUL DE DEPRESIE

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătaăţii, depresia afectează la nivel mondial cam 350.000 milioane de oameni, fiind o afecţiune care încă se confruntă cu prejudecăţile societăţii. Anotimpul rece creşte predispoziţia apariţiei depresiei. Astfel, majoritatea celor care prezintă tulburări afective sezoniere suferă de tulburări depresive majore. Depresia sezonieră apare cel mai frecvent la femeile trecute de 20 de ani. Şi totul începe cu dificultatea de a te trezi dimineaţa, somnolenţă, rezistenţă mai scăzută la frig, poftă de mâncare crescută. Urmează retragerea, închiderea în sine, evitatea activităţilor sociale altădată plăcute, diminuarea puterii de concentrare, tendinţa de a amâna. Mai târziu, apar dureri de cap, de stomac, ameţeli, insomnii şi chiar hipertensiune. Prin urmare, la cel mai mic semn, e bine să mergi la medic.

LIPSA LUMINII E DE VINĂ

Sistemul nervos provoacă dereglările conexe depresiei. Iar expunerea redusă la lumină îl influenţează. Cu cât ne expunem mai mult la lumină, cu atât corpul va produce mai multă melatonină, hormon responsabil pentru somnul liniştit. Scăderea nivelului de serotonină şi de melatonină, iarna, induce starea de anxietate. Ni se modifica programul de somn, ziua e mai scurtă şi ceasul biologic e forţat să se adapteze la ora de iarnă. Toate acestea pot face ca persoana sensibilă să fie afectată de depresie.

VIZITA LA MEDIC E PRIMUL TRATAMENT

Este recomandat să mergem la un psiholog ori de câte ori trecem printr-o perioadă în care echilibrul nostru emoţional este alterat, iar capacitatea noastră de a ne reechilibra este afectată. Psihologul ne poate ajuta sţ punem lucrurile în perspectivă şi să găsim soluţia ieşirii din acest impas sufletesc. În cazul în care dezechilibrul sugerează existenţa unei psihopatologii, atunci cu siguranţă medicul de familie sau psihologul vor recomanda vizita la un psihiatru. Acesta tratează orice afecţiune psihica, de la o situaţie de criză care produce un dezechilibru emoţional cu simptome de anxietate sau depresie, până la patologii severe.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Sanatate

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate