Atentie mare! Merele din supermarketuri, tratate cu ceară! Ce a descoperit un român când a curăţat un măr cumpărat

in Articole

Merele de import vin de departe, dar se menţin lucioase şi frumoase cu lunile! Explicaţia: sunt învelite într-un strat fin de ceară. Aşa le cumpărăm de la magazin şi aşa le mâncăm, pentru că apa nu spală această substanţă.

10-11-1_01

Mere roşii ca lumânarea de ceară. Nu e o metaforă, ci o realitate din supermarketurile româneşti. Fructele sunt aduse de peste mări şi ţări. Şi, ca să reziste săptămâni, chiar şi luni întregi, sunt tratate

bărbatul care a filmat minunea şi a postat-o pe pagina sa de socializare a cumpărat mărul dintr-un hipermarket din Constanţa. Chiar înainte să guste din măr, a observat că era acoperit cu o peliculă de ceară.
Explicaţia ar fi că unii importatori care aduc mere din ţări precum Italia, Grecia sau Turcia folosesc ceara pentru a menţine merele cât mai proaspete. Ceara, considerată la nivel european un aditiv alimentar, ajută fructele şi legumele să rămână arătoase şi să nu se deshidrateze.

Stratul subţire de ceară se depune pe fucte şi legume fie prin scufundare, fie prin pulverizare. Există, însă, şi un pericol. Stratul de ceară, spun specialiştii, menţine bacteriile.

Dacă sunt spălate doar cu un jet de apă, ceara însă nu va dispărea de pe fructe. Cel mai bine ar fi ca fructele ceruite să fie spălate în apă caldă, cu puţin oţet sau suc de lămâie.

O înregistrarea video cu un bărbat revoltat că merele pe care le cumpărase din supermarket erau acoperite cu un strat de ceară a creat o adevărată isterie pe reţelele de socializare în România. În timp ce unii se tem că ar putea să le afecteze sănătatea, producătorii se apără şi spun că aşa fructele se păstrează mai bine.

Dacă e naturală, se elimină

“Este o realitate faptul că fructele (merele şi citricele) sunt acoperite cu ceară, dar aceasta este în general comestibilă şi sigură pentru consum. Cu toate acestea, unii producători (fără scrupule) folosesc o ceară pe bază de hidrocarburi aromatice, care este dăunătoare pentru sănătate”, a explicat, pentru Libertatea, dr. Lygia Alexandrescu (foto).
Potrivit nutriţionistului, merele sunt acoperite cu ceară pentru a fi conservate, pentru a nu se deshidrata şi pentru a deveni mai atrăgătoare. Iar stratul subţire de pe mere se depune fie prin scufundare, fie prin pulverizare cu ceară de carnauba (comestibilă) sau Shellac, care este sigură pentru consum, chiar dacă nu este digerată, ci doar este trecută prin sistemul digestiv.
Unii producători folosesc ceruri dăunătoare pe bază de petrol şi, în cazul în care un măr arată foarte lucios şi strălucitor, poate fi suspectat de tratare cu ceruri de sinteză. Substanţele periculoase sunt aminele ciclice (oletul de morfolină).
Nici în acest caz ceara nu este digerată, însă substanţele chimice se absorb în organism. Medicul susţine că o soluţie pentru îndepărtarea stratului de ceară poate fi spălarea fructelor cu apă şi săpun sau cu o substanţă specială pentru fructe, care se pune într-un vas cu apă în care se scufundă fructele. În ambele cazuri e obligatorie clătirea lor cu multă apă sau cu apă cu oţet.

Stratul atârnă greu la preţ

Practic, trebuie să îndepărtăm de pe mere exact stratul care pare să coste mai mult decât kilogramul de fructe, având în vedere că “ceratele” costă de două sau chiar de trei ori mai mult decât “naturalele”.
Ca şi cum ar fi două produse într-unul: măr şi ceară. Aşa s-ar putea explica faptul că merele româneşti costau, ieri, circa 2,5 lei în mai toate supermarketurile, iar cele străine, minimum 4,99 lei şi maximum 7 lei pe kilogram.

https://www.youtube.com/watch?v=7ROY7Tn7cI8

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.