Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Aţi fost cu copilul la protest. E bine sau rău? E legal sau nu?

in Articole/Centru Media/Enciclopedie/Evenimente/Justitie/Politic/Stiri online

  Asistăm, de câteva zile, la un adevărat război în cuvinte şi imagini pe tema prezenţei copiilor mici şi mari la protestele din ultima vreme. Da, e război. Sunt două tabere clar conturate. Prima, şi cea mai vehementă, cea a „utilizatorilor” de copii în coregrafia stradală a protestului şi cealaltă, a oponenţilor, care consideră că a fi la miting cu copilul după tine încalcă unele drepturi prevăzute prin lege. Ambele tabere consideră şi susţin, sus şi tare spre asurzitor, că ele au dreptate, iar discursul şi motivaţiile lor o iau, în general şi tot mai des, pe ulei, de te aştepţi în orice moment să se scuipe reciproc şi să-şi ridice poalele în piaţa publică, în prezenţa celor mici sau nu, că deja asta e un detaliu nesemnificativ.

   Semificativ, dar cool, e să interpretezi după ureche Legea protecţiei copilului, nr. 272/2004 republicată în 2014, să faci varză a la Cluj sau shaormă cu de toate din paragrafele ei, să cauţi poze ori cu copii defavorizaţi – „da soarta lor nu vă preocupă?” ori alţi copii prezenţi în poze de campanie – „uite cine face scandal”, să vânezi minori care poartă pancarte porcos-protestatare (vezi fetiţa cu „m#%¤&e Dragnea” în braţe) şi alte aspecte preferabil încadrabile la „etc.”

Ce spun cei contra prezenţei copiilor la mitinguri?

   În principiu, se invocă Articolul 27, alineatul 4, unde se spune clar: „Copiii nu pot fi folosiţi sau expuşi de către părinti, (…) în scopul de a obţine avantaje personale/instituţionale sau de a influenţa deciziile autorităţilor publice”. La asta se poate adăuga şi alineatul 2: „Este interzisă orice acţiune de natură s afecteze imaginea publică a copilului sau dreptul acestuia la viaţa intimă, privată şi familială”.

   Aşadar, participarea copiilor, aduşi sau alături de părinţi, la proteste, POATE fi încadrată la „scopul de a influenţa autorităţile publice”. Deci eu vreau ca Dragnea & Co. Să meargă la puşcărie. Deci îi lipesc de spinare ăluia mic chestii cu „#rezist”, cu „eu sunt mic nu fur nimic”, şi stau cu el în frig. Îi mai fac 100 de poze cu telefonul şi îl pun pe facebook, cu diverse explicaţi telenovelistice de să plângă sala şi apoi să aplaude de câtă educaţie social-politică îi dai, de mic, ca atunci când creşte mare să stârpească toţi hoţii din ţară, ca un haiduc Anghel Şaptecai al Mileniului 3. Plus, când apare presa cu „live” şi „Ultima oră”, îţi poţi pune juniorii la înaintare, că asta vrei şi tu, să apari la teveu, şi asta vor şi ei, presa să pună ceva „live” şi „ultima oră”. Sau îl plimbi kilometri de traseu în care vuvuzelele ţiuie, lumea strigă, lanternele telefoanelor sunt la putere maximă, başca adaosul de piţiponci tehnici cu lasere la purtător.

   În principiu nu e bine, dar nu e chiar aşa de grav. Da, imaginea lui Nicuşor Dan cu bebeluşul la protest, pe un ger adevărat, nu dă bine, că se vede clar scopul acesteia: imagine proprie cu orice preţ şi cam atât, ca şi la poeţi, scriitori, actori ori alte persoane care folosesc strategia de protest-marketing.

   Am fost la proteste de suficiente ori ca să spun că NU am văzut copiii din mulţime să fie afectaţi, cumva, de ce e în jurul lor. Ba chiar se distrau de minune. Şi nu cred că vreo mamă sau vreun tată să fi mârâit „taci şi strigă” atunci când juniorul i-ar fi spus „tati, hai să plecăm acasă că mă dor picioarele/nu mai pot de frig”. Nici nu am fost martor la aşa ceva. Iar protestele au fost super-paşnice şi fără incidente.

   Mai rămâne enigma „a influenţa deciziile autorităţilor publice”, pe care nu o va dezlega nimeni, pentru că poate şi vreo tanti de la Protecţia Copilului a ieşit în stradă cu juniorii şi ar fi culmea să-şi dea singură pumni în gură.

   NU E BINE DELOC însă să pui copii să îţi care sloganuri porcoase sau care să instige la infracţiuni, oricât de mare mitingar vehement ai fi. Pentru că e vorba de imaginea publică a copilului. Pentru că, poate, peste 20 de ani va candida cine ştie pe unde şi cineva va scormoni – şi va găsi! – vreo poză cu mesajul Duie Mragnea scris direct şi sănătos, şi nu cred că ar da bine la CV-u aşa ceva…

   Trecem peste pericolele fanteziste de tipul „lupte de stradă” (nu au fost), maşini cu energii psiho-din alea care îi fac pe manifestanţi să pice-n cap din senin (am vazut o maşină releu de telefonie mobilă shareuită pe post de „armă psihotronică”), pentru că nu se pune, deoarece suntem oameni cu toate ţiglele pe casă, cum s-ar spune prin Ardeal.

Ce spun cei Pro prezenţă a copiilor la mitinguri?

   Păi, înainte de a începe bătălia asta în legi şi paragrafe şi sentinţe în funcţie de opţiunea politică a fiecăruia, om sau instituţie, când întrebai pe cineva „da ce cauţi cu copilul la miting” ţi se explica, ori amabil, ori ţâfnos, că aşa îi faci tu educaţie, aşa îi arăţi ce e bine şi ce e rău, şi că „da ce te priveşte pe tine ce fac cu copilul meu?”.

   Hai să fim serioşi. Copilului acela, peste maximum 8-10 ani, i se va rupe, vorba aia, efectiv de faptul că „PSD-Ciuma Roşie”, că poate atunci vor fi alte ciume, de alte culori, la modă. Despre Dragnea, Tăriceanu, Grindeanu şi ordonanţe „penale” îşi va aminti vag, la modul „aaa, parcă am strigat ceva când m-au dus ai mei la o chestie, acolo, era multă lume…” Deci pică faza cu educaţia social-politică încă din faşă. Dacă e să o iau aşa, la cât m-a cărat taică-meu pe umeri la 1 Mai şi 23 August, ar fi trebuit să fi ajuns cel puţin secretar al Uniunii Tineretului Comunist pe judeţ, însă îmi ies bube de fiecare dată când am de-a face cu comunişti şi comunism, indiferent de care parte a mitingului se află ei. Dar explicaţia suna frumos şi mobilizator. Deci, nu. Nu.

   Acum, de când cu Legea 272 (de mai continuă panarama asta de scandal cred că va ajunge bestseller juridic), argumentele s-au mai diversificat.

   Se invocă dreptul copilului la libertatea de exprimare (Art. 28, alineatul 1), dreptul „la libera asociere în structuri formale şi informale” ca să nu mai pomenim de „libertatea de întrunire paşnică” (Art. 31, alineatul 1).

   Libertatea de exprimare a copilului înseamnă altceva, TOTUŞI, decât stricta prezenţă şi scandare de lozinci la protest. Acolo numai libertate de exprimare nu e, că spui ce spun toţi şi cam atât. Iar dacă juniorul/junioara e la stadiu de bebe, libertatea sa de exprimare e cam limitată la strictul necesar. papa, caca, nani. Ce nu are legătură cu „uniţi salvăm”-urile scandate de galerie, care îi sună ca un fel de cântecel mai altfel, sacadat şi stereo surround.

   Libera asociere se referă la altceva, juridic şi faptic vorbind, decât participarea la nişte mitinguri cu părinţii. Te poţi liber-asocia în parc, la leagâne, printre blocurile gri la un fotbal, la locul de joacă, la grădi, la cercuri-cursuri de balet sau arte marţiale.

   Şi încă ceva, legea aceasta, a protecţiei copilului, face referire la faptul că, le place sau nu, copiii sunt copii până la vârsta de 18 ani. Ori le place asta, ori nu. Deci, despre ce coipii vorbim? Bebeluşi care dorm în orice condiţii? Bebeluşi mai mari care se joacă printre protestatari cu căţei sau între ei? Fetiţe şi băieţei care suflă în chestii şi strigă tare lucruri ce nu le înţeleg prea bine, dar le place că şi cei mari fac la fel şi, mai ales, că li se acordă atenţie?

   Am văzut chiar şi „copii” (conform prevederilor legii), care fumau cot la cot cu mine, că nu, până la majorat tot copil eşti, dar ăsta e alt subiect.

Concluzia

Atâta vreme cât cei mici şi mijlocii (de copii zic) nu au de suferit de pe urma participării la proteste şi a expunerii prelungite la frig, zgomot, lumină efort fizic, nu cred că scandalul acesta îşi are vreo logică, în afară de panarama politică Made in Romania. Ar fi cazul să ne mai calmăm puţin, că prea s-a împărţit ţara în pro-contra, şi nu cred că merită nici nervii, nici energia consumată.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Articole

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate