Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Atitudini ale evreilor în rãzboi

in Istorie

timthumb

Au apãrut numeroase lucrãri cu caracter propagandistic care trateazã „contribuþia” evreilor la opera de reîntregire a neamului (românesc), umflându-se cifrele celor ce au participat la luptele românilor ºi implicit a celor cãzuþi în aceste lupte. Au existat într-adevãr contribuþii evreieºti care nu sunt nici pe departe atât de semnificative, devenind ºi mai mici dacã le punem în balanþã cu cererile ulterioare ale evreilor (aºa-zis justificate de victime) ºi mai ales cu beneficiile de care au dispus.

 

Pentru exemplificare am ales douã evenimente importante pentru istoria românilor: Rãzboiul de Independenþã (1877-1878) ºi Rãzboiul pentru reîntregirea neamului (1916-1919).

 

În primul caz, cererile abuzive ale evreilor exprimate prin glasul Alianþei Israelite Universale se bazeazã pe aºa-zisele victime evreieºti ale rãzboiului, „martiri” ai neamului românesc, care nu doresc decât împãmântenirea lor ºi a confraþilor lor. Presa occidentalã abundã de cifre mistificate, interviuri inexistente, declaraþii fantomã, mergând de la aberanta cifrã de „50000 de tineri evrei care ºi-au dat tributul lor de sânge acestei þãri”, pânã la afirmaþia conform cãreia, nici mai mult nici mai puþin, „primii soldaþi care au luat cu asalt parapetele Plevnei erau evrei”. (R. Theodoru, op.cit., pag.233).

 

Este drept cã au participat evrei (pânã la 1% din totalul combatanþilor) la lupte, dar statistic existã doar un singur cãzut, alþi trei murind de tifos. Este drept cã s-a contribuit cu sume din partea comunitãþii evreieºti cãtre armatã, dar de aici ºi pânã la victime ºi la pretenþii deocheate mai e…

 

Statisticile Primului Rãzboi Mondial nu sunt, nici acestea, prea favorabile israeliþilor. Din 500000 de evrei declaraþi, trebuiau sã rãspundã la mobilizare cam 10%, deci 50000, dintre aceºtia prezentându-se doar 16000. Dintre cei 16000, 8000 s-au „aºezat” la serviciile auxiliare prin certificate medicale false, prin corupþie ºi prin protecþie politicã; 20% au dezertat înainte de a pleca pe front, iar din cei plecaþi pe front o bunã parte au dezertat la inamic, punându-se în slujba acestuia ca tãlmaci, spioni, delatori; alþii dezertând la ruºi dupã izbucnirea revoluþiei. („Ibidem”, pag.298)

 

Remarcãm printre documentele vremii ºi câteva exemple clare: Regimentul 13 infanterie, cu garnizoana la Iaºi, are la mobilizare 1040 evrei. Dintre aceºtia 276 dispar fãrã urmã, 176 dezerteazã la inamic, 71 sunt necombatanþi, 2 sunt condamnaþi pentru delicte, iar la primele lupte se prezintã la regiment doar 161. Un mister deplin pluteºte peste cei 452 de evrei care ar fi trebuit sã fie trecuþi la rubricile morþi, rãniþi, dispãruþi.

 

La Regimentul 67 Bacãu: din 448 evrei, 130 au dezertat, 7 au dispãrut ºi mulþi s-au aciuat pe la servicii.

 

La Regimentul 37 Botoºani din 359 evrei, 135 s-au fãcut nevãzuþi, 59 au dezertat la inamic, 63 s-au tupilat la servicii, s-au evacuat 68, prezentându-se dupã primele lupte 108.

 

Nu intrã în obiectul criticii evreii care au luptat cu adevãrat pe front, meritul lor putând fi consemnat alãturi de cel al soldaþilor români, fiind „demni” de oprobiu doar cei care au umblat cu „cioara vopsitã”. Nu de alta, dar titluri pretenþioase de genul „Contribuþia evreilor la rãzboiul pentru reîntregirea neamului” ar putea fi luate în serios de cãtre oamenii de bunã credinþã.

 

 

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Istorie

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate