Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Autocompasiunea- un tampon atunci cand lucrurile merg prost

in Psihologie

Autocompasiunea atenueaza durerea provocata de dezamagire, actionand ca un  tampon. Autocompasiunea ne impiedica sa luam totul personal si ne aminteste ca este in regula sa mai avem si zile proaste, sa mai dam gres cateodata, dar sic a nu am dat chix doar pentru ca nu suntem fericiti sau nu avem succes, nici pentru ca nu avem o relatie sau suntem faliti. Intotdeauna exista si ziua de maine, asadar va aparea o noua sansa.

Autocompasiunea scoate in evidenta o diferenta majora care exista intre iubirea de sine si stima de sine. In cea mai mare parte, termenii sunt intersanjabili. Unoeri, oamenii isi alimenteaza stima de sine cu reusitele pe care le au. Apoi, cand lucrurile merg prost, sufera cumplit. Stima lor de sine este asemenea unei barci plutind pe ocean, care se ridica si conoboara cu fiecare val pe care il intalneste.

Iubirea de sine este mai complexa decat stima de sine. Ea cuprinde autocompasiunea, in timp ce stima de sine nu o include. Cand exista cu adevarat iubire de sine , intelegem ca e ceva normal sa avem parte in viata si de dezamagiri, iar asemenea lucruri se mai intampla. Stim ca nu suntem niste ratati, ci ca este vorba doar de ceva ce nu ne-a iesit asa cum ne-am fi dorit. Intelegem ca avem nevoie de putin sprijin, bunatate si compasiune dar si ca avem dreptul la toate acestea. Asadar, ne oferim sprijin si bunatate sau chiar cautam un plus de sustinere si bunatate in bratele persoanei iubite sau la un prieten si o facem pentru ca meritam asta. Suntem indeajuns de buni.

Fiind ingaduitori, blanzi, toleranti cu noi insine, dezamagirea nu va mai fi atat de dureroasa. Autocompasiunea ne ajuta sa ne extragem valoarea din reusite si realizari, intarind idea ca suntem indeajuns de buni sau de inteligenti. Iar atunci cand ne straduim sa atingem un obiectiv, autocompasiunea ne impiedica sa ne judecam pe noi insine ca fiind insuficinet de buni sau de inteligenti, pana in momentul in care atungem scopul pe care ni l-am propus.

Si toate acestea ne faca sa de mult bine!

Autocompasiunea este benefica

Din numeroasele studii privind autocomasiunea rezulta, in mod cat se poate de clar ca acesta este un tripul “antiinflamator”. Ceea ce inseamna ca reduce trei tipuri de „inflamatii”:

  • Biologica
  • Fata de sine (autocritica)
  • In relatii

Autocompasiunea reduce „inflamatiile” biologice

Un studiu efectuat in 2014 a analizat legatura dintre autocompasiune (ingaduinta fata de sine) si afectiunile induse de stres.

Inflamatia este parte integranta din reactia organismului, reactia sistemului imunitar.

Inflamatia este parte integranta din reactia organismului, reactia sistemului imunitar mai exact, la o rana mai exact, la o rana mai exact, la o rana mai exact, la o rana si ajuta la canalizarea de sange, oxigen si substante hranitoare reparatorii catre locul unde se afla rana, sustinand astfel procesul de vindecare.

Acest proces are loc in interiorul organismului, care este afectat de “ranile” provocate de stres si de un stil de viata nesanatos. Este vorba din nou de a ajuta organismul sa isi revina sis a isi recapete sanatatea. Problema survine atunci cand exista prea multe inflamatii in acelasi timp., ceea ce reprezinta un simptom al persistentei stresului si al stilului de viata nesanatos. In timp, daca nu tratam factorii de stres, frustrarile si supararile de zi cu zi, inflamatia produsa de stres se acumuleaza si poate cauza diverse disfunctionalitati la nivelul organismului, inclusiv boli cardiovasculare si chiar risc sporit de cancer.

Autocompasiunea reduce autoinflamatia (autocritica)

Cel de-al doilea timp de “inflamatie” contracarat de autocomasiune este autoinflamarea, adica autocritica.

S-a dovedit ca meditatia bunatatii iubitoare reduce in mod semnificativa autocriticatica, mai ales la persoanele care se pricep foarte bine la autocritica.

Intr-un studiu realizat in 2014, s-au ales la intamplare 38 de voluntaru dintre cei care obtinusera un nivel ridicat al autocriticii, fie penru a pratica meditatia bunatatii iubitoare, fie pentru a face parte dintr-un grup de control.

In urma studiului s-a descoperit ca voluntarii care invatasera ce este autocompasiunea erau in mod semnificativ mai putin critici cu ei insisi decat fusesera la inceput.

Autocompasiunea reduce “inflamarea” relatiilor

Meditatia bunatatii iubitoare ajuta la reducerea “inflamarii” relatiilor. Este deosebit de benefica si puternica  pentru imbuanatirea relatiilor personale aflate in impas, fie ca este vorba despre relatia cu persoana iubita sau despre cea cu colegii de serviciu sau chiar cu persoane pe care le consideram dusmanii nostrii. In cursul meditatiei, ne cultivam un simt al iubirii si compasiunii fata de persoanele care ne irita sau ne infurie. Cand facem acest lucru, sentimentele de ostilitate sunt inlocuite treptat de calm si blandete.

Ca sa ai succes si sate descurci bine in viata trebuie sa stii sa stabilesti relatii cu ceilalti. Acesta este elemental-cheie. Dar, pentru stabilirea relatiior, trebuie sa lasi garda jos si sa permiti formarea unor conexiuni, a unor legaturi. Dupa cum stii deja, acest lucru se intampla atunci cand avem curajul de a fi noi insine si de a nu ne mai ascunde vulnerabilitatile. Iar autocompasiunea ne ajuta mult in acest sens.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Psihologie

SUB ACELASI ACOPERIS

Parinti si copii in aceeasi locuinta, pana la varste inaintate ale tuturor.
Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate