AVANGARDA ARTISTICA EUROPEANA nu reprezinta in mod direct un fenomen determinant in istoria designului…..futurism , expresionism , arta abstracta , neoplasticismul olandez , constructivism , Dadaism , suprarealism , arta naiva , neorealism. Noul univers formal nu se dezvolta unitar ci au aparut puternice procese de interinfluente.Artisti au fost impinsi spre descoperirea de noi forme si datorita ritmului rapid de dezv a societatii masiniste.
Futurism = formal a fost considerat o varinata italiana a cubismului.atentia acordata redarii miscarii,vitezei dinamismului,disonantei si disarmoniei prin intermediul automobilului.A ridicat tehnica automobilului la rangde principiu estetic.A avut insemnatate notabila in evolutia designului.Prima miscare de avangarda.
Expresionism = considerat mia degraba un current ideologic de neadaptare a rtistului la societate.
_’Der Blaue Reiter” “die Neue sachlichkeit”(germania) , Scoala din Paris , “Novecento”.
Arta abstracta = 1910, current care este considerat plecand din cubism si fauvism , caarcterizat prin abandonarea in arta a recognoscibilului, crearea formelor noi dar prin intermediul carora artistul refuza sa transpuna subiectiv realitatea.
Neoplasticismul olandez = pleaca din cubismul sintetic , aborda infinitatea spatiului,modelarea sa in gorpuri geometrice elementare si care sunt proiectiile sale spatiale , culoarea reprezenta modalitate de baza in redarea spatiului .Mondrian : “echivalenta plastica “_culoarea era socotita ca unul dintre cele mai eficace mijloace in definirea spatiului,inarhitectura spatial vid conteaza ca non-culoare iar material poate conta ca culoare.
Scoala de la Paris , Purism = privea aspectele functionale dintre diferitele elemnte reprezentate(le Corbusier,Robert Delaunay)
Constructivism = ca expresie a avangardei ar fii influentat formele industriale prin tezele constructivismului estetic(naum Gabo) dar cele ale constructivismului practice(Vladimir Tatlin).: spatial si timpul sunt factorii fundamentali prin care se manifesta viata (in baza acestui concept au fost create primele sculpturi cinetice in 1920_Gabo).O alta teza notabila ar fii fost contemporaneitatea : constructivistii fiind primii care au folosit materiale noi si metodologii tehnico-industriale.
Arta naiva = expresie artizanala , nu se tine seama de regulile clasice ale artelor dar nici nu le incalca in mod deliberat.
Neorealismul = pozitie intermediara intre Realism si Pictura naiva , artistul vrea sa depasesaca conditia de artizanat
Scoala Bauhaus: infiintata in 1919 de Walter Gropius la Weimer _ contributie prin stabilirea armoniei intre diferitele activitati artistice in baza unei orinetari estetice binedefinite.Urmarea : arta unitara_unde nu vor exista diferente intre arta monumentala sic ea decorative si “gandirea “si conceperea in spiritul tehnologiei industriale existente.
-caracterizate de adaptabilitate: dac in primii ani a fost exclusa din studio istoria arhitecturii a fost reintrodusa in urma ibtinerii unor generatii inculte ; daca in Europa s-a axat pe dezv. Progresiva de la detaliu la incapere ,in USA aceeasi indivizi au mers pe prefabricare si planning-ul general.
-studii axate pe elemtele formei si a culorii care au o existente obiectiva
-activitate impartita in mod egal intre invatamant si productie :rolul dominant acordat arhitecturii considerate a fii capabila sa inglobeze in mod unitary cele mai diferite domenii ; “formele uitile”-care cuprind domeniul obiectelor de larg consum incepand de la mobilier,lampi,tacamuri,tesaturi,imbracaminte,materiale de finisaj.
-rol hotarator in aparitia design-ului industrial (unitate intre arta si tehnica,pregatirea artistilor pentru industrie).
-stiinta nasterii formelor ,fundamentarea unui basic Design ,creatii care si-au pastrat valoarea de etalon , ideal umanist si pedagogic.
-absolventi ai acestei scoli:Josef Albers,marcel Breuer,Mies van der Rohe.
Dadaismul = 1916,Zurich,deisgnul va dezvolta in aceeasi perioada o directie corespunzatoare nascuta din negativismul si contestarea futurimsului Italian.(reprezentant marcel Duchamp)
Suprarealismul = deriva din Dadaism , adept al abordarii functionarii reale a gandirii (dicteu in absenta oricarui control eexrcitat de ratiune,in afara oricarei preocupari estetice sau morale….?)(reprezentant Dali)