Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Barocul

in Arta

Rubens_Peter_Paul_Lion_Hunt_APMuenchen

Este un curent aparut in Italia dupa renastere . Apogeul barocului a fost in secolul al XVII-lea cand s-a generalizat in tarile catolice din Europa . Spre deosebirede renastere care este caracterizata prin liniste si echilibru , barocul este caracterizat prin linii sinuase sugerand neliniste si prin contraste de umbra si lumina . Arhitectura se caracterizeaza prin gustul pentru colosant , incearca sa impresioneze prin efectele de iluzie optica si prin decorul fastuos . Multe constructii religioase care sugereaza dominatia spirituala a papalitatii . Termenul de baroc a fost folosit mai tarziu in secolul al XIX-lea de catre critici in sens sinonim extravagantei . El provine de la termenul barocco , un termen de origine portugheza si semnifica o perla imperfecta . Asemanarea cu aceasta perla exprima caracterul neobisnuit si straniu al noului stil .

Arhitecti :

  1. VIGNOLA secolul XVI
  2. MADERNA
  3. BERNINI secolul  XVII
  4. BORROMINI

Acestia au proiectat biserici , bulevarde , gradini ( urbanisn ) . Constructiile sunt tratate cu mare importanta si dintre ele trebuie retinut :

  1. Piata Sfantul Petru din Roma a fost inceputa de Bramante (renastere ) . Cupola ii apartine lui Michelangelo , terminata de Maderna iar coloanele si piata de Bernini.
  2. Altarul Sfanta Tereza , sculptura baroca a lui Bernini reprezentand un grup statuar asezat deasupra unei stanci de marmura ce sugereaza norii , fundalul este reprezentat de coloane verticale . Personajele sunt Sfanta Tereza si un inger . Personajele sunt sugerate cu dinamism iar pe fata personajului principal este intiparita durerea , suferinta . Imbracamintea pare miscata de vant , iar in zona in care se afla norii sugerati sunt pete de lumina si umbra ce simbolizeaza tensiunea momentului .

Barocul a adus la imbogatirea expresiei artistice , a aprofundat cunoasterea omului si mai ales al vietii sale interioare . Gioconda Tereza .In perioada barocului s-a realizat o colaborare intre arhitectura si sculptura.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Arta

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate