Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Băsescu, despre primirea de refugiați în România: „Nu sunt în Schengen, nici nu vă mai cer acum să intru foarte repede, așa că pe mine lăsați-mă”

in Politic

Fostul președinte Traian Băsescu a vorbit în ediția de duminică a emisiunii”Dosar de politician”, de pe B1 TV, despre criza refugiaților. Băsescu susține că liderii români, resposabili de această chestiune, greșesc pentru că nu se pronunță. Băsescu susține că țara noastră nu trebuie să uite cum a fost tratată în ceea ce privește problema Schengen, iar Constiuția prevede că nu se pot strămuta populații pe teritoriu României.

”Cred că responsabilii de problemă, președinte, premier, structuri de securitate,  încă analizează, dar greșesc că nu se pronunță. Mă uitam la statele Vișegrad, resping categoric ideea de cotă. Am văzut reacția doamnei Merkel, pe care o stimez în mod deosebit și am avut o relație excelentă cu domnia sa, dar nu pot să-i accept declarația, ăa primim sirienii, dar nu mai primim est-europeni. Sunt convins că s-a referit la Balcani, în general, albanezi, kosovari. Pe mine m-a surpins poziția doamnei Merkel. Foarte interesantă. Cred că noi am fost în situație mult mai rea, romii noștri erau urcați în avioane și trimiși înapoi din Franța”, consideră fostul șef al statului.

Totodată, Traian Băsescu este de părere că în ceea ce privește criza refugiaților, este vorba despre prăbușirea a două instituții.

”Aici este, în primul rând prăbușirea a două instituții, care s-au prăbușit. Unul din pilonii de stabiliatate demografică și a controlului frontierelor este acordul de la Dublin care spune că orice cetățean care intră ilegal în UE în momentul în care a fost depistat este trimis în punctul de frontieră prin care a intrat în UE și este responsabilitatea statului pe unde a intrat să îl repatrieze. Să îl ducă de unde a venit. Și al doilea pilon care s-a prăbusit este Schengen. Acum, deși noi nu am fost primiți în Schengen, se vrea o împărțire frățească a responsabilităților. Statele care aveau obligații să vegheze la secuiritatea frontierelor spațiului Schengen nu trebuie să își asume neputința?”, susține Băsescu.

”Abordez strict pe lege prăbușirea celor doi plioni. Pe de altă parte, când te trezești cu mii în apele teritoriale, ce faci? Scufunzi navele acelea? Nu le scufunzi. Marea problemă este că nu s-au văzut la timp efectele unor acțiuni ale statelor occidentale.  Nimeni nu nu a vrut să vadă ce se întâmplă dacă îl bombardăm pe Gadaffi până cade de la putere. În momentul de față, Libia a devenit un hău prin care se drenează populația care se refugiază în toată Europa.  Poziția mea e cunoscută și în problema Libiei, când am fost un adversar al intervenției europene în Libia. Poziția mea este cunoscută și legat de Siria. Am spus ca avem o problemă. În Siria avem doar o soluție, dacă vrem să nu trimitem armatele noastre acolo. Înarmarea armatei regulate a Siriei care să pună capăt prezenței  Statului Islamic pe teritroriul sirian. În rest este poveste”, a mai spus Băsescu.

”Era anticipabil ce se va intâmpla. Și dacă era anticipabil, de ce ne-a prins nepreagătiți acest val de refugiați? Fondul problemei este ciocnirea a două culturi. Niciodată cei din cultura islamică nu vor putea să adopte cultura noastră europeană”, a mai spus fostul președinte.

În ceea ce privește subiectul primirii de refugiați pe teritoriul țării noastre, Traian Băsescu a declarat: ”România are un pilon extraordinar în propria ei Constituție, articolul 3, aliniatul 4, care spune că pe teritoriul statului român nu pot fi strămutate sau colonizate populații străine”.

Întrebat ce ar fi făcut în acest context dacă ar fi fost președinte, Băsescu a spus că le-a fi adus liderilor europeni argumentul articolului trei din Constituția României.

”Exact asta aș fi făcut. Aș fi spus, am articolul 3 din Constituție, dragi colegi. Nu sunt în Schengehn, nici nu vă mă cer acum să intru foarte repede, așa că pe mine lăsați-mă. Statele nu uită când au fost tratate incorect, iar România nu are voie să uite cum a fost tratată, legat de Schengen”, a mai spus Traian Băsescu.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Politic

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate