Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Beneficii noi pentru gravide şi mame la serviciu

in Evenimente

Un nou cadru legislativ votat de parlamentari pentru gravide şi tinerele mămici la locul de muncă. Toate acestea intră în vigoare începând de mâine în beneficiul sarcinii şi bebeluşilor. Astfel, actualele şi viitoare mămici vor beneficia de măsuri suplimentare de protecţie socială. Primul pas pe care orice femeie însărcinată trebuie să-l facă este să obţină o adeverinţă de la medicul de familie care să-i ateste sarcina, document care trebuie să ajungă în evidenţa angajatorului ei.

Angajatorul este obligat să evite expunerea gravidelor sau a mamelor la riscuri ce le pot afecta sănătatea şi siguranţa, nu pot să le oblige să desfăşoare o activitate dăunătoare viitorului prunc. Dacă acest lucru nu este posibil, salariata poate fi mutată pe un alt post, fără ca salariul ei să fie afectat în vreun fel. În plus, femeile gravide şi mamele nu pot fi obligate să muncească noaptea.

Pe perioada sarcinii, gravida are dreptul la 16 ore libere pe lună pentru a putea merge la consultaţii prenatale în timpul orelor de serviciu. Dacă se impune un concediu de risc maternal, timp de maxim 120 de zile, salariata însărcinată trebuie să ştie că va primi lunar şi o indemnizaţie suplimentară, adică 75% din media veniturilor aferente ultimelor şase luni. Aceşti bani sunt suportaţi integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

După naştere, mamele sunt obligate prin lege, ca şi până acum, să aibă 42 de zile de concediu postnatal. După întoarcerea la serviciu, mamele trebuie să beneficieze de pauze dacă stau jos sau în picioare pentru a se odihni sau pentru a face mişcare. Pentru mamele care alăptează, legea prevede două pauze de alăptare a câte o oră până la vârsta de un an a copilului. Aceste pauze pot fi înlocuite cu reducerea de două ore din programul zilnic la serviciu al proaspetei mămici.

Cât despre concediere, noi reguli sunt impuse angajatorilor. Astfel, ei nu pot da afară gravide sau mame din motive care au o legătură directă cu starea lor. Excepţie pot face doar situaţiile de reorganizare judiciară, faliment sau dizolvarea angajatorului.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Evenimente

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate