Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Beneficiile nutriţionale ale florilor de primăvară!

in Secretele bucatariei

Manacarea poate sa capete un gust surprinzator daca ii adaugi cateva petale de flori. Pentru ca nu doar legumele sau fructele, condimentele si mirodeniile sunt ingrediente care dau preparate delicioase. Florile au un potential culinar deosebit si pot da gustului arome unice. Panselute, toporasi, flori de salcam, flori de mar, de piersic, flori de dovlecel, trandafiri, posibilitatile sunt nenumarate in salate, garnituri, dulceturi. Insa, atentie! nu folosi flori culese de la marginea drumului sau din florarii. Medicul specialist Ruxandra Plesea explica “Este important sa fie cunoscute speciile de flori care se preteaza consumului si nu sunt otravitoare sau care declanseaza anumite reactii alergice. Trebuie sa provina din surse sigure, sa nu fi fost tratate cu pesticide sau cu alte substante chimice”. Pistilul si staminele florilor, de obicei, trebuie inlaturate la clatire. Polenul poate da alergii.

Panselute – Gustul acestora este fin, florile sunt colorate si cu o usoara aroma de menta. Sunt utilizate ca ingrediente in budinca, salate, paste.

Topoarasi – Florile pot fi folosite la dulceata, sirop dulce de toporasi sau la ornarea a diverse preparate dulci si sarate.

Flori de salcam – Poate fi preparata dulceata, dar se pot incorpora si in aluat (de gogosi, clatite) pentru un desert aromat.

Flori de mar, de piersic, de par – Aceste flori de pomi fructiferi pot fi folosite proaspete, la ornarea preparatelor sau cufundate in sirop, apoi acoperite cu zahar si lasate sa se usuce.

Trandafiri – Petalele trandafirilor au un gust parfumat si se adauga, in functie de specia florii, in deserturi, dulceturi sau in bauturi.

Flori de dovlecei – Sunt ideale pentru umpluturi. Pot fi servite la somon, ca garniture de flori de dovlecel umplute.

Liliac – In florile de liliac se resimte o aroma de citrice si un gust asemanator mirosului. Poate fi facuta si dulceata de liliac cu toporasi si panselute.

Galbenele – Florile de calendula, cunoscute sub denumirea de de galbenele, pot fi o alegere interesanta pentru multe retete. Petalele au gust de piper aromat, sunt usor picante si pot fi folosite in salate, garniture, la prajituri sau bezele.

Lamaita – Florile de lamaita au un gust fin acrisor si pot fi folosite in lemonade, salate, diverse deserturi si in ceaiuri.

Beneficii nutritionale! Anumite flori pot contine vitamine (C, A, D), minerale, fitochimicale si antioxidanti. Faptul ca sunt atat de colorate este o indicatie ca au multi compusi cu rol antioxidant, ca in cazul legumelor si al fructelor.

Verifica eventualele alergii! Testele pentru alergii, atat la flori, cat si la alte substante, se efectueaza doar in cabinetul medicului alergolog, sub supraveghere medicala. Insa ca fapt general, consumul de flori trebuie inceput cu doze mici, iar la primele reactii de discomfort trebuie interrupt.

Aromatizeaza si condimenteaza la ocazii speciale! Florile se pot folosi ca si condimente, aromatizante ori de cate ori gasim ocazia, insa consumul de flori nu se poate defini ca fiind o necessitate, deoarece nu este o grupa alimentare in dieta oamenilor, ci sunt mai mult produse de aromatizare si de condimentare a diverselor preparate, in special dulciuri.

loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Latest from Secretele bucatariei

LIKE-ul tau CONTEAZA!Ti-a placut articolul si ai dat LIKE? Inchide aici
Mergi la Sus

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate
Designed by Dianys Media Solutions - realizare site web - creare site web