Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Beneficiile uimitoare ale afinului

in Sanatate

In limba latina, planta se numeste Vaccinium myrtillus. Afinul este un arbust mic care creste in umbrisul padurilor de foioase, in zona pasunilor de munte, chiar in locuri stancoase. Fructele sale au forma de cerc ca niste bobite, stralucitoare, de culoare albastru spre negru, placute la gust. Frunzele afinului sunt mici, de culoare verde-inchis, de regula creste pana la 20-30 cm inaltime. Afinul este o deosebita planta medicinala, de la care se folosesc atat fructele cat si frunzele.

Ceaiul preparat din frunze este placut la gust si un mijloc uimitor pentru tratarea persoanelor care sufera de diabet, deoarece are proprietatea de a scade zaharul din sange (glicemia), poate datorita faptului ca planta contine insulina vegetala (myrtilina). Frunzele de afin contin mult tanin care are efect astringent, ceea ce face ca acest ceai din frunze de afin sa dea rezultate minunate in tratarea diareii. De asemenea ceaiul din frunze de afin simplu sau in combinatie cu coada calului ajuta in tratamentul infectiilor urinare. Ceai care in scurt timp face sa dispara starea febrila, senzatia de greata. De obiecei infectiile urinare sunt tratate cu medicamente pe baza de sulfamida, pe care nu toate persoanele o pot tolera si de aceea se recomanda mai intai ceaiul din frunze de afin in combinatie cu coada calului in tratarea infectiilor urinare. Frunzele de afin contin tanin, insulina vegetala, zaharuri, vitamina A si vitamina C.

Se poate face si un minunat macerat din fructe de afin, care este un remediu eficient in cazuri de indigestie sau diaree.  Afinata, maceratul din fructe de afin in alcool natural de 38-40 de grade, se tine acoperit la soare timp de circa 10 zile. Se ia o lingurita de afinata pentru ca toate manifestarile neplacute legate de digestie sau diaree sa dispara.

De asemenea, ceaiul din frunze de afin a dat rezultate excelente in tratamentul gutei, boala provocata in special de consumul excesiv de carne. Acele de acid uric, silicic, se prind in articulatiile de la glezna si provoaca dureri ingrozitoare. Tratamentul din batrani consta din vin rosu, fructe de afin si ceai din frunze de afin.

Din fructele uscate combinate cu frunzele de afin rezulta un minunat ceai folosit cu succes in infectiile gastrointestinale. De obicei, fructele de afin se culeg in luna august, la munte insa, spre sfarsitul lunii septembrie. Fructele se usuca la loc umbros sau in tavi in cuptor, dar trebuie sa aveti grija sa nu devina tari. Se pastreaza apoi in borcane inchise ermetic.

Fructele de afin contin si un colorant (idacina), ceea ce le-a facut utile in colorarea vinurilor rose. Dulceata din fructele de afin este foarte buna pentru alimentatia copiilor ferindu-i de rahitism sau fortificandu-i dupa bolile mai grele ale aparatului respirator (bronsite, tuse convulsiva). De asemenea, un medic vienez recomanda acum doua secole “o fiertura” cu fructe si frunze de afin pentru comprese in tratarea eczemelor si in combaterea mancarimilor.

Ceaiul din frunze de afin face ca efectul suparator sa dispara daca este  folosit pentru spalaturi in gura si gargara, fumatorii inraiti capata un fel de “solzi” pe limba.

Utilizare:

Ceai:o lingurita cu varf cu frunze de afin la o cana (250 ml) cu apa clocotita se lasa sa infuzeze un minut, apoi se strecoara. Pentru bolnavii de diabet si in cazurile de infectii intestinala  se indulceste cu zaharina. Se beau doua cani de ceai pe zi. Pentru tratarea diareei, ceaiul nu se indulceste si se bea dupa ce s-a luat o lingurita de extract din fructe de afin in alcool. Diareea ar trebui sa dispara dupa o zi.

Extract de fructe de afin in alcool: fructele proaspat culese de afin, se curata de frunzulite sau fire de iarba, se spala putin si se pun intr-o sticla. Se toarna apoi in alcool rafinat (sau rachiu natural) de 38-40% pana ce fructele sunt acoperite. Se tine sticla la loc calduros si luminos timp de 10-14 zile. Se foloseste cate o lingurita pe stomacul gol la nevoie.

Fructele uscate (la umbra) se folosesc singure sau impreuna cu frunzele de afin pentru prepararea ceaiului (o lingurita la o cana clocotita). Frunzele si fructele uscate de afin intra si in componenta ceaiului antidiabetic si in ceaiul contra obezitatii. Frunzele de afin uscate, combinate cu frunzele de frag, mur si zmeur dau un ceai delicios si util pentru toata familia.

DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Sanatate

LIKE-ul tau CONTEAZA!Ti-a placut articolul si ai dat LIKE? Inchide aici
Mergi la Sus

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate
Designed by Dianys Media Solutions - realizare site web - creare site web