„Biodinţii” sau dintii hibrid! Noua inventie care inlocuieste implanturile dentare!

in Articole

 Adio implanturi dentare! În scurt timp vom înlocui dinţii lipsă cu „biodinţi” noi, care vor creşte direct în gura pacienţilor!

hqdefault

Cercetari din SUA, Japonia si Marea Britanie deruleaza programe de cercetare in domeniul bioingineriei dintilor, care spun ei, vor putea inlocui intr-un viitor nu foarte indepartat, dintii lipsa.

In Marea Britanie, conducatorul grupului de cercetatori esteprofesorul Paul Sharpe, expert in dezvoltare craniofaciala si biologie cu celule stem, de la Institutul Dentar al Colegiului Regal Londonez (IDCRL).

In Japonia conducatorul grupului de cercetatori este profesorul Takashi Ttsuji, de la Universitatea de Stiinte din Tokyo.

In SUA, promotorul acestui studiu a fost Pamela Yelick, profesor doctor in patologie orala si maxilo-faciala de la Tufts University.

Biodintii vor fi net superiori actualelor implanturi dentare, intrucat acestia sunt obtinuti direct din celule stem, care pot genera dinti imaturi asemanatori celor embrionari. Acesti dinti pot fi transplantati ca mici „formatiuni celulare” in maxilarul adult al pacientului, pentru a se dezvolta ulterior in dinti total functionali, daca li se ofera toate circumstantele potrivite acestui proces de dezvoltare.

În viitor, oamenii îşi vor putea înlocui dinţii lipsă şi pe cei cariaţi cu unii noi, crescuţi cu ajutorul celulelor prelevate din propria lor gură, anunţă oamenii de ştiinţă.

Cercetătorii au reuşit să creeze „dinţi hibrid” combinând celule din gingia umană cu celule stem din dinţii unui şoarece. Oamenii de ştiinţă speră că dinţii crescuţi în şoarecii de laborator să deschidă calea spre eliminarea protezelor şi înlocuirea lor cu dinţi noi, crescuţi direct în gura pacientului.

Amestecul de celule provenite de la şoareci şi de la oameni a fost transplantat în rinichii şoarecilor adulţi şi s-au dezvoltat în structuri identice dinţilor, cu smalţ şi rădăcini, arată un studiu publicat în Journal Of Dental Research.

Oamenii de ştiinţă au folosit două tipuri de celule pentru a concepe aceşti dinţi. Celulele epiteliale au fost extrase din ţesut uman provenit din gingie, iar celulele stem mezenchimale au fost extrase din embrioni de şoarece.

Celulele mezenchimale pot deveni mai multe tipuri de ţesut, inclusiv os, cartilaj sau ţesut adipos.

Profesorul Paul Sharpe, care a coordonat această cercetare în cadrul institutului stomatologic de laKing’s College London, afirmă că „celulele epiteliale derivate din ţesutul uman adult provenit din gingie pot reacţiona la semnalele provenite de la celulele mezenchima ce indică dezvoltarea unui dinte, contribuind la formarea coroanei dentare şi a rădăcinilor”. Cercetătorul a adăugat că „aceste celule epiteliale uşor de prelevat sunt o sursă ce merită luată în calcul pentru formarea «biodinţilor» umani. Următoarea provocare este identificarea unei metode prin care celulele mezenchimale umane adulte să fie cultivate pentru a stimula creşterea unui dinte, deoarece în acest moment putem reuşi acest lucru doar cu ajutorul celulelor stem embrionare”.

„Acum trebuie să identificăm surse adulte de celule epiteliale şi mezenchimale ce pot fi obţinute în cantităţi suficiente pentru a transforma conceperea «biodinţilor» într-o alternativă viabilă la implanturile dentare”, a concluzionat Sharpe.

Fara indoiala ca drumul este lung si anevoios, insa rezultatele exceptionale obtinute pana acum in laboratoare, ne fac sa speram ca intr-un viitor nu foarte indepartat, vom putea reface dintii lipsa prin “bio-dinti”, care par a fi o alternativa net superioara protezelor si implanturilor dentare actuale.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.