Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

BLACK, numele de cod al închisorilor secrete CIA din România

in Evenimente/Stiri online

Amrit Singh, avocat CEDO, susține că România a primit sute de milioane de euro pentru a găzdui una dintre închisorile secrete CIA, unde au fost torturate persoane suspectate de terorism în cadrul programului de extrădări în timpul preşedinţiei lui Bush. Numele de cod al țării noastre, BLACK, este menționat într-un raport CIA.

Avocatul CEDO îl apără pe Abd al-Rahim Al Nashiri, un cetăţean saudit acuzat de terorism și care susține că a fost torturat prin privare de somn, zgomote puternice, bătut și hrănit cu forța într-o închisoare CIA din București în anul 2004. De altfel, Amrit Singht menționează că proiectele secrete CIA s-au desfășurat pe teritoriul țării noastre în perioada 2003-2005, iar de pe urma acestei activități ar exista rapoarte, care însă nu precizează decât numele de cod. Potrivit unor surse citate de Washington Post, numele de cod al centrului de detenţie construit de CIA în România este „BLACK” („NEGRU”) și de asemeni, au fost implicate mai multe țări ca Polonia cu numele de cod „albastru”, Lituania, „violet”, iar Thailanda, „verde”.

Raportul tortura practicată de CIA a fost finalizat în anul 2014. Aceasta detaliază modul în care erau torturaţi deţinuţii şi cum a fost împiedicată supravegherea de către Guvern. Într-un raport al Comisiei senatoriale de Informaţii din Statele Unite se arată că „fondurile oferite pentru construcţia centrului de detenţie au fost de ordinul milioanelor de dolari”. Din raport nu reiese cu claritate cine a fost beneficiarul fondurilor. CIA nu informase Departamentul de Stat despre existenţa închisorii din România, situaţie pe care ambasadorul Michael Guest a catalogat-o „inacceptabilă”, autorităţile de la Bucureşti cerând în 2006 închiderea centrului de detenţie, rezultă din interpretarea datelor cuprinse în raportul Senatului SUA, relatează Mediafax.

În replică la acuzațiile avocatului Amrit Singh, reprezentanta Guvernului român, Catrinel Brumar, spune că este nevoie de mai mult decât „indicii şi speculaţii pentru a stabili responsabilităţile statului”, acestea urmând să fie stabilite de anchetatorii care desfășoară investigațiile în acest sens.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Evenimente

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate