Boala pielii albastre. Caz real

in Extern/Stiri online

Dincolo de mult cunoscuta vorbă “are sânge albastru”, valabil pentru oamenii care fac parte din familii regale, boala pielii albastre este cât se poate de reală și a fost descoperită în anul 1958. Povestea familiei, care a lăsat moștenire copiilor o piele albastră, începe în anul 1800, când un francez pe nume Martin Fugate, a emigrat în SUA și s-a căsătorit cu o femeie cu pielea extrem de albă. Deși ambii părinți erau albi și aparent sănătoși, unii dintre copiii acestora s-au născut cu pielea albastră. Potrivit studiilor făcute ulterior, tatăl, Martin era purtător al unei boli îngrozitoare, nedureroase și care nu s-a manifestat până la maturitate. Afecțiunea se numește methemoglobinemie și se manifestă prin creștere anormală a concentrației sangvine de methemoglobină (metHb), o moleculă incapabilă să transporte oxigenul. Astfel, unul dintre simptome este cianoza pielii, ceea ce explică nuanța albastră.

Teribilul secret a fost ținut de către familie, aceștia trăiau separați de restul lumii la marginea orașului Kentucky, încercând pe cât posibil să își procure cele necesare traiului, fără a lua contact cu restul lumii. Totul a fost descoperit când unul dintre fii albaștrii ai lui Martin, ajuns deja la vârsta căsătoriei, a fost nevoit să îți ducă soția la spital. “Era la fel de albastru ca lacul Louise într-o zi caldă de vară”, a spus doctorul Charles H. Behlen în 1974 pentru publicaţia Tri-City Herald.

Făcându-se cunoscut cazul lor, ceea ce în acele timpuri părea o ciudățenie și nu o boală, familia Fugate a fost poreclită “Clanul Ștrumfilor”, în aceeași perioadă fiind inventat și conceptul de “ștrumf” de către graficianul belgian Pierre Culliford și care a devenit la scurt timp vedeta animației.
Investigațiile ulterioare au scos la iveală că unii membrii ai familiei albastre au încercat să caute ajutorul medicilor, care le-au administrat o substanță miraculoasă, necunoscută până astăzi, și care ar fi eradicat boala pielii albastre.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.