Dincolo de mult cunoscuta vorbă “are sânge albastru”, valabil pentru oamenii care fac parte din familii regale, boala pielii albastre este cât se poate de reală și a fost descoperită în anul 1958. Povestea familiei, care a lăsat moștenire copiilor o piele albastră, începe în anul 1800, când un francez pe nume Martin Fugate, a emigrat în SUA și s-a căsătorit cu o femeie cu pielea extrem de albă. Deși ambii părinți erau albi și aparent sănătoși, unii dintre copiii acestora s-au născut cu pielea albastră. Potrivit studiilor făcute ulterior, tatăl, Martin era purtător al unei boli îngrozitoare, nedureroase și care nu s-a manifestat până la maturitate. Afecțiunea se numește methemoglobinemie și se manifestă prin creștere anormală a concentrației sangvine de methemoglobină (metHb), o moleculă incapabilă să transporte oxigenul. Astfel, unul dintre simptome este cianoza pielii, ceea ce explică nuanța albastră.
Teribilul secret a fost ținut de către familie, aceștia trăiau separați de restul lumii la marginea orașului Kentucky, încercând pe cât posibil să își procure cele necesare traiului, fără a lua contact cu restul lumii. Totul a fost descoperit când unul dintre fii albaștrii ai lui Martin, ajuns deja la vârsta căsătoriei, a fost nevoit să îți ducă soția la spital. “Era la fel de albastru ca lacul Louise într-o zi caldă de vară”, a spus doctorul Charles H. Behlen în 1974 pentru publicaţia Tri-City Herald.
Făcându-se cunoscut cazul lor, ceea ce în acele timpuri părea o ciudățenie și nu o boală, familia Fugate a fost poreclită “Clanul Ștrumfilor”, în aceeași perioadă fiind inventat și conceptul de “ștrumf” de către graficianul belgian Pierre Culliford și care a devenit la scurt timp vedeta animației.
Investigațiile ulterioare au scos la iveală că unii membrii ai familiei albastre au încercat să caute ajutorul medicilor, care le-au administrat o substanță miraculoasă, necunoscută până astăzi, și care ar fi eradicat boala pielii albastre.