Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Bomba cu ceas de la Guvern! Pensiile vor fi majorate cu 30%, iar punctul de pensie va creste, insa o treime dintre ele sunt platite din bani imprumutati

in Evenimente

Guvernul va majora pensiile sociale cu 30% si va creste punctul de pensie, desi o treime de aceste venituri sunt platite cu bani imprumutati. Jurnalistii de la Romania Libera atrag atentia ca alocarea a peste jumatate din banii cheltuiti de statul roman pentru plata pensiilor, ajutoarelor sociale si a salariilor bugetarilor nu fac decat sa asambleze o bomba cu ceas la Guvern.

Desi o treime dintre pensii sunt platite cu bani imprumutati, Guvernul Grindeanu va aplica, de la 1 martie, majorarea pensiei sociale minime cu 30%, ce va fi urmata de o noua majorare a punctului de pensie, la 1 iulie. Totodata, Guvernul intentioneaza cresterea salariului minim brut pentru angajatii publici la 1.750 lei. Salariile bugetarilor şi pensiile sunt cheltuieli fixe, care vor trebui onorate indiferent daca statul va colecta suficiente venituri, iar multi specialisti si-au exprimat indoiala ca anul acesta se vor realiza veniturile prognozate, subliniaza sursa citata.

Potrivit unei decizii prevazute si in programul de guvernare al PSD, de la 1 martie, pensia sociala minima va fi indexata de la 400 la 520 de lei, de aceasta crestere urmand sa beneficieze 1.022.168 de romani, potrivit datelor prezentate de ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu.

Datele Consiliului Fiscal, consultate de „Romania Libera”, arata ca aceasta masura care va intra in vigoare de la 1 martie va avea un impact bugetar de 1,022 miliarde lei (0,15% din PIB). Sa nu uitam ca, de asemenea, este prevazuta si majorarea punctului de pensie la 1.000 lei, de la 1 iulie, decizie care iarasi va presupune un efort suplimentar cu plata pensiilor de 2,615 miliarde lei (0,32% din PIB).

Aceste majorari sunt justificate pentru o patura sociala care traieste la limita subzistentei (circa 90% din pensionari aveau o pensie de cel mult 1.500 lei, in 2016), insa vin intr-un context in care si asa deficitul la sistemul de pensii a fost anul trecut de peste 4 miliarde de euro. Romania se afla la finele lui 2016 in situatia in care o treime din pensii se plateau din bani imprumutati, potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice.

Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a declarat saptamana trecuta, intr-un interviu pentru Agerpres, ca „tot timpul a fost deficit la pensii si de fiecare data s-au alocat bani de la bugetul national. Pana la urma pensia este un drept castigat de persoanele care au contribuit o anumita perioada“.

Articolul integral poate fi citit pe site-ul Romania Libera

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Evenimente

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate