Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Brânza de găinușă, produs tradițional din Banatul Montan, ar putea să cucerească UE în următorii ani

in Stiri online

Brânza de găinușă, produs tradițional din Banatul Montan, ar putea să cucerească Europa în următorii ani, după ce va fi recunoscut ca produs tradițional, conform libertarea.ro

Brânza de găinuşă, unul dintre produsele tradiţionale specifice zonei Rudăria (n.r. în prezent comuna Eftimie Murgu), din Valea Almăjului, județul Caraş-Severin, ar putea completa pe viitor lista produselor tradiţionale din România recunoscute în UE.

Cel puțin așa susține Daniela Popa, consilier superior în cadrul compartimentului produse tradiţionale şi dezvoltare durabilă de la nivelul Ministerului Agriculturii, care a participat, în luna iulie la o întâlnire cu producătorii agricoli din zona Reșița, acolo unde a ținut un workshop pentru a veni în sprijinul agricultorilor.

Astfel, după ce au identificat-o, reprezentanții Ministerului Agriculturii au înscris brânza de găinușă pe lista produselor agricole ce urmează să fie atestate ca „produse tradiționale“.

“Se pot construi în avans elemente de promovare, tot felul de festivaluri, alte evenimente sociale în preajma acestui produs, astfel încât comunitatea din Eftimie Murgu să dea pe piață, în următorii cinci ani, sub numele de brânză de găinușă comercializarea acestui produs, pentru ca să mergem pe urmă în Uniunea Europeană”, a afirmat, conform radioresita.ro, Daniela Popa.

În prezent, doar patru produse tradiționale românești sunt înregistrate la nivel european: magiunul de prună de Topoloveni, salamul de Sibiu, novacul afumat din Ţara Bârsei şi telemeaua de Ibăneşti din judeţul Mureş. Pe lista de aşteptare pentru atestare în UE aflându-se cârnaţii de Pleşcoi, scrumbia afumată de Dunăre şi caşcavalul de Săveni din judeţul Botoşani.

De unde vine numele brânza de găinușă

Producătorul agricol Mihai Otiman din comuna Eftimie Murgu a explicat că oile care ies la pădure, la păscut, atunci când este mai puțină iarbă, se hrănesc cu o plantă numită popular ”găinușă”.

„Această specialitate este obținută din primele tranșe de lapte, după ce oile ies la pădure, când este mai puțină iarbă și oile încearcă să se hrănească, atunci ele găsesc această plantă numită popular „găinușă“. Brânza dobândește astfel acest gust aparte, caracteristic“, a explicat producătorul.

Sursa foto: pressalert.ro caon.ro

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Stiri online

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate