Brauloza

in Agronomie

Brauloza este o parazitoză a albinelor adulte şi, în special, a mătcilor.

Etiologie

Agentul patogen este o insectă apteră, Braula coeca sau popular păduchele albinei.Femela depune primăvara ouăle pe faţa internă a căpăcelelor, unde larvele se hrănesc cuceară şi polen. Adulţii, vizibili cu ochiul liber, au culoare brună-roşcată, parazitează albineledoici şi în număr mare mătcile (5-40 de indivizi), unde se hrănesc cu lăptişor, în care scople excită la baza trompei pentru a provoca reflexul de regurgitare, sau preiau hrana de petrompa albinelor în momentul în care acestea hrănesc matca.Contaminarea se face cu ajutorul trântorilor, a albinelor hoaţe, a mutării fagurilor cu puiet şi miere dintr-un stup în altul, prin unificarea familiilor, prin roire, iar în interiorul stupului, parazitul treceuşor de pe o albină pe alta. Parazitul iernează în stup în stadiul de adult, iar primăvara,femelele încep depunerea ouălor, infestarea cea mai masivă înregistrându-se în lunileaugust-septembrie, iar odată cu răcirea timpului numărul paraziţilor scade.

 

Simptome

Albinele sunt neliniştite, iritate, au o activitate redusă şi puterea familiei scade treptat.Paraziţii se văd cu ochiul liber atât pe corpul albinelor cât şi pe cel al mătcilor.

Tratamentul se bazează pe distrugerea parazitului şi se aplică de obicei în lunile septembrie-octombrie,când familiile au puiet puţin sau deloc şi când paraziţii îşi încetează înmulţirea.Tratamentul se poate face cu naftalină, camfor sau tutun aplicate pe cartoane care seara seintroduc sub rame, iar dimineaţa, acestea împreună cu braulele căzute se îndepărtează,deoarece paraziţii au fost numai ameţiţi. Tratamentul se repetă la 15 zile.Bune rezultate dau şi fumigaţiile cu foi de tutun administrat pe deasupra, printre rame şi prin urdiniş, combinat cu camforul sau terebentina aşezate pe fundul stupului, cu o searămai înainte O altă modalitate de combatere a păduchilor, constă în ungerea mătcii cu miere şipulverizarea, pe toată suprafaţa ramelor ocupate de albine, de sirop de miere cu apă.Albinele, lingându-se, dau jos păduchii care cad pe fundul stupului. Pentru a împiedica urcarea lor din nou pe albine, se aşează pe fundul stupului, pe un ziar, un strat subţire denaftalină, al cărei miros puternic va ameţi păduchiiPentru combaterea parazitului se poate utiliza şi fenotiazina sub formă de fumigaţii.Lemnul indicat pentru aceste fumigaţii este lemnul de tei.

 

Pregătirea familiei de albine pentru tratament constă în micşorarea urdinişului la 1 cm, distanţarea ramelor şiacoperirea crăpăturilor. Cu ajutorul unui afumător în care s-a pus pacheţelul de fenotiazina sau frunzele de tutun, se introduc pe la urdiniş mai multe valuri de fum, se astupă urdinişul, se revine după 2-3 minute, se dă din nou aceeaşi doză de fum, din nou se închideurdinişul, apoi, după 10 minute, acesta se deschide. Tratamentul cu fum de tutun se repetă3 zile la rând, apoi din 10 în 10 zile până la dispariţia completă a parazitului, iar cel cu fenotiazina se repetă de două o la interval de 10 zile.Când matca este invadată masiv este necesar ca înaintea aplicării tratamentului general, săse procedeze la îndepărtarea mecanică a paraziţilor de pe corpul ei, cu o pensulă înmuiată în alcool sau miere sau o scobitoare. Paraziţii se pot îndepărta de pe matcă şi cu ajutorulfumului de ţigară. Se izolează matca într-un pahar de apă, se dau peste ea 1-2 fumuri deţigară şi se ţine palma pe gura paharului câteva secunde, timp suficient pentru cădereaparaziţilor pe fundul paharului.

 

Deoarece ouăle sunt depuse pe faţa internă a căpăcelelor,se indică ca la extracţia mierii, descăpăcitul să nu se facă cu furculiţa apicolă ci numai cuajutorul cuţitului.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.