Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

BREAKING NEWS. Inregistrarea care a aparut cu romanul rapit de jihadisti. Ce a cerut. VIDEO

in Extern

Celula de criza interinstitutionala care gestioneaza situatia cetateanului roman rapit in Burkina Faso a luat nota de difuzarea, sambata, a unui material video cu Iulian Ghergut si confirma ca persoana care apare in materialul video e cetateanul roman.

11896551_10153214536972266_308168899216111918_o

‘Celula de criza interinstitutionala s-a reunit imediat ce materialul video a devenit public, a analizat diverse scenarii de evolutie a cazului si au examinat actiunile posibile pentru solutionarea situatiei cetateanului roman luat ostatic. Celula de criza interinstitutionala studiaza in regim de urgenta autenticitatea materialului video mentionat. Totodata, Celula de criza interinstitutionala confirma ca persoana care apare in materialul video este cetateanul roman in cauza. in cazul in care veridicitatea materialului video se confirma, se poate considera ca materialul reconfirma datele detinute deja de celula de criza interinstitutionala conform carora cetateanul roman se afla in viata si este in bune conditii de sanatate’, se arata in comunicat, potrivit Agerpres.

Familia cetateanului roman a fost informata de catre Celula de criza interinstitutionala cu privire la aparitia materialului video, precizeaza MAE.

‘In cazul in care autenticitatea materialului video se confirma, Celula de criza interinstitutionala precizeaza ca lansarea unui astfel de mesaj in spatiul public se inscrie in tiparul obisnuit al situatiilor de acest gen. Celula de criza mai precizeaza ca, avand in vedere specificul acestei operatii de autentificare, procedurile de verificare pot sa dureze. Celula de criza interinstitutionala va continua efortul sau, prin institutiile sale componente, conform competentelor fiecareia, pentru eliberarea cetateanului roman’, se arata in comunicat.

Astfel, Celula de criza interinstitutionala convocata de MAE la data de 4 aprilie 2015 (din care mai fac parte SIE, SRI, MApN, Administratia Prezidentiala) lucreaza in regim de permanenta pentru gestionarea situatiei. Impreuna cu MAE, care actioneaza pe toate canalele diplomatice disponibile si gestioneaza activitatea de comunicare, autoritatile romane competente in domeniul securitatii nationale (SIE, SRI, MApN) depun toate eforturile pentru eliberarea cetateanului roman. Fiecare institutie actioneaza cu instrumentele si metodele specifice de actiune, conform competentelor, se mentioneaza in comunicat.

Celula de criza isi va continua activitatea in acelasi regim si va colabora, in continuare, cu partenerii internationali ai Romaniei. Sub coordonarea acesteia, misiunile diplomatice romane din regiune sunt in contact permanent cu toate autoritatile competente locale. De asemenea, reprezentantii Celulei de Criza mentin legatura atat cu firma angajatoare, cat si cu familia cetateanului roman.

MAE reitereaza recomandarea ca tratarea in spatiul public a elementelor privind acest caz, dat fiind caracterul specific si sensibil al acestuia, sa se faca cu toata precautia.

Cine este Iulian Gherghut

Iulian Gherghuț, ofiter de securitate, responsabil de paza unei mine de mangan, a fost rapit pe 4 aprilie 2015 de oameni inarmati la Tambao, in nordul Burkinei Faso, in apropiere de frontiera cu Niger si Mali.

Inregistrarea difuzata de Al-Akhbar, care transmite frecvent revendicari jihadiste, se incheie prin reiterarea juramantului de credinta fata de gruparea Statul Islamic, anuntat saptamana trecuta in numele Al-Mourabitoune de Adnan Abou Walid Sahraoui si apoi dezmintit intr-un comunicat atribuit lui Mokhtar Belmokhtar.

Revendicarea pare sa fie un nou episod in lupta pentru influenta in cadrul Al-Mourabitoune, grup nascut in 2013 din fuziunea grupului lui Mokhtar Belmokhtar si a Miscarii pentru unicitate si jihad in Africa de Vest (Mujao), una dintre formatiunile jihadiste din nordul Mali vizate de operatiunea franceza Serval, lansata in ianuarie 2013. In comunicatul care ii este atribuit, Mokhtar Belmokhtar caracterizeaza juramantul catre SI si „califul musulmanilor Abou Baqr al-Baghdadi” nul si neavenit si reafirma fidelitatea Al-Mourabitoune fata de seful Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri. Specialistii in domeniu din cadrul agentiei mauritane au interpretat aceste declaratii contradictorii drept un semn al ascensiunii lui Adnan Abou Walid Sahraoui in ierarhia grupului si al diviziunilor care ar putea sa duca la sciziune.

Un expert mauritan in jihadismul din zona Sahel, Isselmou Ould Salihi, vede si el in declaratia atribuita lui Adnan Abou Walid Sahraoui, o „crestere de putere” a rivalului lui Belmokhtar.

Adnan Abou Walid Sahraoui a vorbit de mai multe ori in numele Al-Mourabitoune, pentru a revendica rapiri, atacuri sau atentate sinucigase in nordul Mali.

Ce spunea in luna mai fostul director SRI George Maior

Fostul director al SRI, George Maior, atrage atentia ca Romania nu este scutita de pericolul terorist si sustine ca faptul ca tara noastra este tinta generica pentru multe organizatii teroriste trebuie sa dea de gandit autoritatilor sa implementeze sau sa elaboreze legislatia in domeniu.

Imi pare rau sa aflam asemenea vesti. Din pacate, nu am informatii, unii au, probabil, si SRI si SIE au atributii. Eu am spus ca aceste riscuri vor creste. Atrag serios atentia ca nu suntem scutiti de pericolul terorist si iata ca nu este vorba doar de teritoriul national, care este bine protejat, spun eu, este vorba si de cetateni romani peste tot pe glob si faptul ca Romania este tinta generica pentru multe organizatii teroriste trebuie sa dea de gandit autoritatilor si sa implementeze legislatia sau sa elaboreze legislatia pentru care la un moment dat m-am batut si am pierdut„, a declarat Maior la Parlament, intrebat , in luna mai, cum comenteaza cazul romanului rapit in Burkina Faso.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Extern

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate