Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Bucurie pentru bugetari. Salariile se maresc pentru toti bugetarii cu 70%

in Evenimente

EXCLUSIV: Salariile bugetarilor vor creşte cu până la 70% în următorii trei ani

11692758_635431853226144_2341115955101765772_n
Informaţii în exclusivitate despre legea salarizării unice. Lefurile bugetarilor vor fi majorate cu procente cuprinse între 20 şi 70 la sută, în următorii doi-trei ani. Procentele mari vor fi acordate celor cu salarii mici.

NOUA LEGE A SALARIZĂRII vine cu modificări importante pentru bugetari. În sistemul bugetar, vor fi majorări salariale de până la 70 % în doi-trei ani, potrivit România TV. Aplicarea va începe la începutul acestui an, urmând ca restul majorărilor să fie aplicate în 2016 şi 2017. Sectoarele care vor beneficia în primul rând de aceste creşteri salariale vor fi cele care în acest moment au cele mai mici lefuri din sistemul bugetar, spre  exemplu administraţia locală de învăţământ şi sănătate.

Dacă în învăţământ se va aplica o majorarede 70% se va ajunge la un câştig mediu net de circa 2.200- 2.300 de lei, peste trei ani, în condiţiile în care salariul este de 1.400 de lei. În schimb, sectoarele care au deja salarii mai mari vor avea majorări de până la 20 %, tot în timp de trei ani.

Citeste si: Demnitarii şi-au aprobat îndemnizaţii mai mari

Această nouă lege de salarizarese va aplica însă de la 1 august pentru înalţii demnitari din statul român, care vor primi salarii mai mari de trei ori.

Noua lege a salarizării unitare, convenită deja cu FMI şi cu Banca Mondială, se află pe masa Ministerului Muncii, care va iniţia dezbateri pe această temă.

Ministrul muncii, Rovana Plumb, a precizat recent la România TV că, au început consultările cu partenerii sociali pe noua lege a salarizării.

„Am convenit împreună cu instituţiile financiare internaţionale care sunt principiile şi criteriile care stau la baza acestei legi. Ca şi noutate, am introdus criteriul de persormanţă, iar în rest, principiile sunt relaţionate cu echitatea şi coerenţa, cu o salarizare care să fie aşezată în funcţie de studiile fiecărei persoane care lucrează în sistemul bugetar.

Citeste si: VIDEO: Poliţist ameninţă cu bătaia un şofer

Am convenit să avem un raport între salariul minimim şi salariul maxim de 1 la 18, iar în ceea ce priveşte clasele de salatizare acestea sunt 5.

Vom vedea pentru fiecare categorie în parte – cei care lucrează în educaţie, în sănătate, în administraţia publică locală şi centrală – cum aşezăm salariile pe ecaeste trepte.

Salariul minim cu care vom intra pe sistemul bugetar este de 1.200 de lei, iar salariul maxim va fi egal cu cel care acum este în plată la nivelul preşedintelui ICCJ şi va fi egal cu cel al preşedintelui României, cu salariul preşedintilor celor două Camere ale Parlamentului şi cu cel al premierului. Salariul brut al preşedintelui ICCJ este 21,500 de lei.

Pe perioada verii, vrem să finalizăm consultările cu partenerii sociali astfel încât în toamnă să putem transmite legea la Parlament. Dacă spaţiul fiscal ne va permite, vom putea să introducem legea gradual chiar din 2015, dar nu mai devreme de decembrie„, a mai precizat Rovana Plumb.

Citeste si: Tezaur de aur, găsit la profesorii şpăgari din Craiova

Demnitarii vor primi mai mulţi bani

Premierul interimar Gabriel Oprea a anunţat, miercuri, că Executivul a adoptat o ordonanţă prin care indemnizatiile pentru cele mai înalte funcţii de demnitate publică se majorează începând cu luna august din acest an. Măsura vizează 48 de funcţii: preşedintele României, premierul, miniştrii, preşedintii celor două Camere ale Parlamentului şi directorii SIE, SPP, STS.

Guvernul a adoptat astăzi o ordonanţă prin care indemnizatiile lunare pentru cele mai înalte funcţii de demnitate publică se majorează începând cu luna august din acest an. Concret, este vorba despre următoarele funcţii: preşedintele României, premierul, miniştrii, preşedintii celor două Camere ale Parlamentului, directorii SIE, SPP, STS. În total sunt 48 de funcţii vizate de aceasta ordonanţă”, a declarat premierul interimar Gabriel Oprea.

„Vreau sa fac cunoscut in mod oficial faptul ca, până la finalul acestui an, vom avea cresteri de salarii in tot sistemul public. Există un proiect pregătit de Ministerul Muncii care va deveni lege, în cel mai scurt timp, astfel încât fiecare angajat la stat să primească un salariu corect, în raport cu munca şi responsabilităţile sale”, a adăugat Oprea.

Citeste si: Cum arată Ponta la întoarcerea în ţară

În ceea ce priveşte majorarea indemnizaţiilor demnitarilor, Oprea a spus că îşi asumă „atat corectitudinea, cat si oportunitatea masurii”.

Consider ca salarizarea din sistemul public nu e un act populist, ci o exigenţă în conformitate cu statutul actual al României. Nu ne putem preface ca este normal ca un presedinte de tara europeană sa primeasca la final de luna aproximativ 1.500 de euro. Ani de zile, salariul preşedintelui României a fost mai mic decât salariile unor funţionari de rang secund din alte instituţii.

Mai mult, am avut multi ministri cu remuneratii mai mici decat subalternii lor. Aceasta anomalie trebuie sa ia sfarsit. (…) Am incercat ca echilibrul puterilor in stat sa se reflecte inclusiv la nivelul de salarizare. Cele mai mari salarii le vor avea presedintele României, presedintele ICCJ, premierul si presedintii celor 2 camere ale Parlamentului”, a explicat Oprea.

Premierul interimar s-a declarat „convins ca o crestere a salariilor va atrage competenta, va genera o profesionalizare a actului administratriv si implicit servicii publice mai bune si mai eficiente”.

„Este fireasca si posibila o masura de crestere a salariilor atâta timp cât este corelata cu cresterea econonomică. Vreau sa corelez cresterea indemnizatiilor cu lupta impotriva coruptiei. (…) Nu cred ca exista un functionar public sau demnitar care sa nu fie constient ca orice incalcare a legii se pedepseste aspru. Prin urmare, primul pas a fost făcut: a fost taiat apetitul celor care muncesc în sistem de a-şi completa veniturile cu bani obţinuţi în mod ilegal. Acum, trebuie să facem şi al doilea pas: să acordăm salarii pe măsura muncii fiecărui demnitar şi fiecărui funcţionar public. Peste tot in lume salariile mici in sistemul public genereaza coruptie si incompetenta”, a spus Oprea.

Întrebat de jurnalisti cu cat vor creste salariile demnitarilor, Oprea a afirmat ca este „doar o declaratie”.

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, declara, cu o zi în urmă, că „salariul minim cu care vom intra pe sistemul bugetar este de 1.200 de lei, iar salariul maxim va fi egal cu cel care acum este în plată la nivelul preşedintelui ICCJ şi va fi egal cu cel al preşedintelui României, cu salariul preşedintilor celor două Camere ale Parlamentului şi cu cel al premierului. Salariul brut al preşedintelui ICCJ este 21,500 de lei.”

La şedinţa de Guvern în care s-a aprobat decizia a participat şi Victor Ponta, informează România TV. Premierul a părăsit Palatul Victoria în jurul orei 14.00, la patru ore de la sosire. 

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Evenimente

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate