Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Bulă este cel mai întâlnit personaj din glumele româneşti, dar cine este el, de fapt?

in Stiri online

Aproape că nu există român care să nu ştie un banc cu Bulă sau, în cel mai rău caz, să nu fi auzit de el. Bulă este cel mai întâlnit personaj din glumele româneşti, dar cine este el, de fapt?

Bulă este un personaj fictiv, apărut în perioada comunistă, pe la începutul anilor ’60, ca o necesitate a oamenilor de a râde şi o modalitate de a ironiza regulile impuse de regimul ceauşist. Bulă a devenit faimos şi este considerat de unii chiar un erou naţional. În anul 2006, Televiziunea Română a realizat un concurs în care românii au votat cei mai mari 100 de români, iar Bulă a ocupat locul 59.

„Un personaj tragi-comic complex, plin de contradicţii, idiotul în absolut, plin de sclipiri de genialitate, căruia românii i-au atribuit de-a lungul timpului exact genul de evenimente care se întîmplă mereu mecanicului-socrului-mătuşii-vecinului-cuiva. Asemănat de unii cu un fel de Superman, de alţii cu un retardat mintal, Bulă reuşeşte totuşi să salveze mereu o cauză pierdută.

Despre el se spune în egală măsură cum că ar fi un tînăr slăbănog, urît ca dracu’, care strică viaţa fiecărei persoane care intră în contact cu el, la fel cum se spune că ar arăta ca o găluşcă cu mîini şi cu picioare, foarte gras, fiindu-i mai uşor să se dea de-a dura decît să meargă”, potrivit articolului „Câţiva strămoşi de-ai lui Bulă”, apărut în anul 2006 în Dilema Veche. Potrivit lui V. Volkan, în scrierea „O analiză psihico-politică: Totem şi Tabu”, numele „Bulă” s-ar fi format din modificarea, cu o literă, a cuvântului vulgar sinonim în limba română cu „penis”.

Adevărul.ro vă prezintă o selecţie de bancuri în care principalul personaj este Bulă:

1. Bula absentează o zi de la şcoală.

A doua zi, când vine, profesoara îl întreabă:

– Unde ai fost, ieri, Bulă? – Am fost cu vaca la taur, doamna profesoară! -Bine, Bulă, dar nu putea să facă tatăl tău asta? – Ba da, dar taurul o face mai bine!

2. Profesoara îl întreabă pe Bulă:

– Bulă, ce cadou i-ai cumpărat bunicii, ca să i-l pui sub bradul de Crăciun? – O minge de fotbal! – O minge de fotbal? Păi bunica nu joacă fotbal. – N-are importanta! Ea cum mi-a cumpărat mie cărţi de citit?

3. Bula către tatăl său: – Tată, am două întrebări! Prima: pot să primesc mai mulţi bani de buzunar? Iar a doua: de ce nu?

4. Se întâlnesc Bulă şi cu Ştrulă:

– Ce faci Bulă, cum iţi merge? – Bine, am intrat în afaceri cu un cumnat. Am deschis un magazin. – Da? Cu ce? – Cu ranga! 5. Bula vine acasă de la şcoală şi îi spune mamei: -Mami, azi am luat 10! -Bravo!La ce? -4 la matematica,2 la istorie şi 4 la gramatica!

Citeste mai mult pe adevarul.ro

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Stiri online

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate