Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Bursa telefoanelor mobile din pușcării. Sumele colosale pe care deținuții sunt dispuși să le plătească

in Evenimente/Stiri online

Un telefon mobil după gratii e aur. Îl ține pe pușcăriașul simplu mai aproape de familie și de prieteni, iar pe cel cu ștaif în contact direct cu afacerile din libertate. Cu cât este mai performant, aparatul poate ajunge să coste chiar și 10.000 de lei! Surse din penitenciar spun că prețurile scad sau cresc în funcție de controalele pe care gardienii le fac în celule, scrie Libertatea.

Într-o epocă a tehnicii în care deținuții din România au plănuit pe internet mica lor revoltă, telefoanele mobile nu mai sunt chiar un lux după gratii. Bani să fie! Cum aparaturile de bruiaj ale Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) sunt la pământ, hoții continuă să-și cumpere, în funcție de buget aparate cu ajutorul cărora comunică cu exteriorul.

Un telefon simplu, fără cameră și fără acces la internet, costă ”doar” 2.000 de lei, unul ceva mai ”răsărit”, cu ajutorul căruia se pot face fotografii și filmări și care poate fi logat la internet poate fi achiziționat după gratii cu minimum 3.500 de lei, iar o tabletă obișnuită are în pușcărie prețul unei mașini la mâna a doua: 10.000 de lei!

Pe timp de criză, pe piața neagră din închisori explodează: un mobil simplu ajunge la 4.000 de lei, unul cu cameră și internet la 6.000 de lei, iar o tabletă poate ”sări” de 10.000 de lei! ”Numai băieții cu etichetă au tablete tablete pentru că la ei în cameră nu se fac controale. Pușcăriașul normal vrea unul mic, cu cameră, pe care poate să-l ascundă. În pereți, în picioarele paturilor…”, au adăugat aceleași surse. Până și o cartelă simplă, fără bani și fără acces la internet este echivalentul a două cartușe de țigări.

Telefoanele ajung în pușcării fie prin pachete, aduse de familii, fie aruncate peste gard în anumite zone din închisori sau puncte de lucru exterioare, fie chiar cu ajutorul gardienilor. ”Dacă milițianul îți aduce telefonul la cameră, jumătate din valoarea lui îi intră în buzunar. Nu au nici un interes să le bruieze, că n-ar mai câștiga nimic”, au adăugat aceleași surse.

În 2015, angajații ANP au găsit în toate pușcăriile din România unde sunt închiși 28.334 de deținuți 4.544 de telefoane mobile. Cu un an înainte, ”recolta” a fost ceva mai bogată: 6.549 de aparate.

sursa: Libertatea

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Evenimente

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate