Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

CAMERA OBSCURĂ

in Arta

Parte componentă a corpului aparatului foto, camera obscură este varianta perfecţionată a celei cunoscute încă din secolul al XVI-lea. Ea este „cutia” interioară situată intre obiectiv şi planul în care se găseşte pelicula fotografică, plan în care se formează imaginea ce dorim să o „memorăm” fotografic. Dimensiunile camerei obscure sunt condiţionate de dimensiunile suprafeţei (cadrului de expunere) în care se formează imaginea.

 

La începuturile fotografiei, aceste dimensiuni variau între 9x12cm şi 20x30cm, nefiind standardizate. O dată cu îmbunătăţirea calităţii materialelor fotosensibile şi a dezvoltării fotografiei de masă (ultimul deceniu al secolului al XIX-lea), dimensiunile camerei obscure au scăzut şi s-a pus problema standardizării formatelor fotografice. Astfel, acestea pot fi clasificate în:

 

– formate mari (18x24cm, 13x18cm, 10x15cm, 9x12cm);

– formate medii (6x9cm, 6x7cm, 6x6cm, 6×4,5cm);

– formate mici (24x36mm, 24x24mm, 18x24mm…..).

 

Aparatele ce folosesc formate foto mari fac parte din categoria celor profesionale şi sunt destinate unor domenii extrem de stricte şi precise (lucrări de artă fotografică de mari dimensiuni, fotografie ştiinţifică, pentru publicitate, reproduceri foto de mare fineţe). Ele au dimensiuni mari, fiind greu transportabile iar fotografierea se face de cele mai multe ori cu aparatul instalat pe un trepied. Camera obscură este, în majoritatea cazurilor, sub formă de burduf extensibil, fapt ce permite focalizarea imaginii prin modificarea dimensiunii acestuia. Materialele fotosensibile sunt sub formă de plan-filme pe diferite standarde de sensibilităţi şi dimensiuni.

 
Aparatele mediu format au un gabarit mai redus, sunt mai uşor de transportat, iar imaginile negative suportă măriri de bună calitate până la dimensiuni suficient de mari (100x100cm). Sunt folosite în portetistică, reportaj, fotografia de studio. Filmele fotografice pentru mediu format sunt roll-filme ambalate în hârtie pentru a fi protejate de lumină.

 
Dintre aparatele de format mic, cele mai folosite sunt cele cele tip „Leica”, de dimensiuni 24x36mm, după numele firmei germane care l-a impus pe piaţă. Sunt cele mai răspândite aparate foto în prezent, fiind de dimensiuni mici, uşor de transportat. Calitatea deosebită a opticii, alături de folosirea filmelor foto tot mai performanţe, fac să fie folosite atât de profesionişti (în fotojurnalism, fotografie artistică, ştiinţifică,…) cât şi de marea masă a amatorilor. Filmele fotografice înguste, sunt vândute în casete metalice ce le asigură protecţia la lumină şi au pe margine perforaţii pentru a se asigura transportul lor cadru cu cadru în aparatul foto.

 
Camera obscură trebuie să fie perfect etanşată şi să lase să pătrundă lumina doar prin obiectiv. Pentru a evita reflexiile parazite de pe pereţii laterali, ea este vopsită cu o vopsea antireflex de culoare neagră (fig.2.4.). Printre alte calităţi ce trebuiesc îndeplinite menţionăm:

 

– cadrul de expunere să asigure planeitatea filmului;
– planul peliculei fotosensibile trebuie să fie perpendicular pe axul obiectivului, iar dacă avem o cameră obscură descentrabilă, atunci trebuie să avem un control exact al înclinării axei obiectivului faţă de planul filmului;
– să asigure centrarea imaginii şi să protejeze faţă de umiditate, praf, etc…

2

Fig. 2.4. Camera obscură la aparatul foto de mediu format 6x6cm Pentacon Six TL
Fotografia a fost făcută din spate, orificiul circular fiind cel pentru montarea obiectivului.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Arta

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate