Camus si Filozofia absurdului

in Filozofie

Albert Camus(1913-1960),nascut in Algeria,a fost ziarist,eseist si romancier si a negat ca ar fi fost existentialist.Totusi,filozofia sa descrie ”un univers absurd”,fara Dumnezeu.Implicarea sa in Rezistenta franceza l-a apropiat de Sartre,dar ei au avut controverse aprige in legatura cu comunismul si cu independenta Algeriei.Cum poti oare afirma ca exista sens intr-un univers fara sens?

Camus si-a ilustrat teoria in Mitul lui Sisif(1942).Sisif a fost pedepsit de zei sa care un bolovan pe un munte.Aproape de varf,bolovanul se rostogolea la vale si osanditul isi relua vesnic cazna.Camus isi incepe cartea cu o intrebare(”Exista o unica problema filozofica serioasa si reala,si anume sinuciderea”)…si continua:”Sa judeci daca viata merita traita sau nu sa fie traita este intrebarea fundamentala a filozofiei.”

Sisif alege sfidator solutia de a da un sens indatoririi sale fara sens.Tot asa si oamenii ar trebui sa procedeze in vietile lor ”absurde”.

Sisif este un erou tragic pentru ca este constient de situatia lui lipsita de speranta.El se salveaza prin dispretul manifestat fata de zei si dragostea pentru viata.Negand suprematia divinitatilor,Sisif isi ia destinul in propriile maini,iar stanca devine lucrul sau.Munca nu ii va mai parea o suferinta imposibil de suportat,iar efortul ridicarii ei nu va inceta niciodata.Lupta cu inaltimea muntelui,fiecare centimetru urcat,devine un prilej de bucurie.Dar o lume fara divinitate care sa vegheze la bunul mers al lucrurilor este una absurda pentru ca nimic nu are logica.De unde venim?Incotro ne ducem?Ce cautam pe pamant?Iata niste intrebari care nu-si mai pot gasi raspunsul.Pe de alta parte inexistenta lui Dumnezeu genereaza fericirea lui Sisif care este intruchiparea omului absurd.El isi tine in maini destinul ,este propriul sau stapan si nu raspunde nimanui pentru faptele sale.

Prin atitudinea lui,Sisif face din destin o problema a omului ce trebuie rezolvata intre oameni.Asumandu-si lucid destinul,omul absurd nu-si proiecteaza ideile si sentimentele nici in trecut,nici in viitor.El ramane mereu ancorat in clipa de fata,traiectul sau existential insumand o suita de etaje ale unui prezent continuu.Omul trebuie sa traiasca clipa,suna mesajul filozofului francez reluand stravechiul dicton latin ”Carpe diem”.

albert_camusAlbert-Camus-Quotes-4

”Ne întoarcem întotdeauna la povara noastră. Dar Sisif ne învaţă fidelitatea superioară care îi neagă pe zei şi înalţă stâncile. Şi el socoteşte că totul e bine. Acest univers rămas fără stăpân nu-i pare nici steril, nici neînsemnat. Fiecare grăunte al cestui munte plin de întuneric alcătuieşte o lume. Lupta însăşi contra înălţimilor e de-ajuns spre a umple un suflet omenesc. Trebuie să ni-l închipuim pe Sisif fericit.”

Albert Camus în Mitul lui Sisif (1942)

”Cucerirea sau jocul, iubirile fără număr, revolta absurdă, sunt tot atâtea omagii pe care omul le aduce propriei sale demnităţi într-o luptă în care este dinainte învins.”

Albert Camus în Mitul lui Sisif (1942)

”Dacă viaţa este absurdă, ea merită trăită cu atât mai mult.”

Albert Camus în Mitul lui Sisif (1942)

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.