Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Când medicamentele ne îmbolnăvesc

in Sanatate

În fiecare an, pretutindeni în lume, incredibil de mulţi oameni îşi găsesc sfârşitul tocmai din cauză că s-au străduit să-şi îmbunătăţească starea de sănătate şi să-şi prelungească durata de viaţă cu ajutorul medicamentelor.

Paradoxal, dar în paralel cu dezvoltarea fără precedent a industriei medicamentelor, cu introducerea anuală în practica medicală a noi şi noi preparate farmaceutice, considerate a fi tot mai eficiente, se observă mai des ca oricând şi manifestarea efectelor negative ale administrării acestora. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), pentru tratarea tuturor bolilor sunt suficiente 200 de medicamente, în arsenalul terapeutic al fiecărei ţări a Uniunii Europene existând peste zece mii.

FLAGEL AL MEDICINEI MODERNE

Nu există medicament care să nu aibă niciun efect secundar. Şi asta nu e tot. Date recente indică faptul că, pe an ce trece, eficienţa terapiei medicamentoase e tot mai redusă, iar numărul celor cărora un tratament standard nu li se potriveşte este în continuă creştere. Ca şi al celor care, ca urmare a respectării unei scheme de tratament pentru o afecţiune, se îmbolnăvesc de o alta. De cele mai multe ori, există tot felul de reacţii alergice, destul de des se ajunge şi la afectarea ficatului, a rinichilor, la intoxicarea întregului organism. Boala medicamentoasă, un flagel al medicinei moderne, este o stare patologică dinamică determinată de folosirea în exces a unor medicamente, de reacţii de intoleranţă sau efecte secundare determinate de acestea. Se manifestă fie prin reacţii alergice imediate (şoc anafilactic, edemul Quincke, urticarie, însoţită de febră şi tulburări digestive), fie întârziate (leziuni la nivelul pielii şi mucoaselor, al organelor interne – miocardită alergică, hepatită alergică, pneumonie).

ANTIBIOTICELE

În fruntea listei cu preparate medicamentoase ce provoacă reacţii alergice se situează antibioticele, abuzul de asemenea preparate farmaceutice constitundu-se într-o problemă gravă de sănătate. Asta, întrucât inhibă microflora organismului, ceea ce duce la disbacterioză, alergii şi imunitate scăzută. O bacterie care a reuşit să supravieţuiască unui asemenea tratament devine şi mai tenace, şi mai rezistentă. Se observă tot mai des că afecţiuni care până de mult nu puteau fi tratate astfel nu se mai lasa vindecate. Nu spune nimeni ca antibioticele nu sunt necesare. Doar că nu e cazul să se recurgă la ele imediat ce s-a constatat o creştere a temperaturii, de pildă. Ci doar la recomandatea medicului, când este absolut necesar şi numai în doza prescrisă de acesta. Astfel, se poate ajunge la perturbarea proceselor de digestie şi excreţie, blocarea sintezei anumitor vitamine, scăderea imunităţii, modificarea metabolismului, apariţia infectiilor fungice, precum candidoza, foarte greu de tratat.

ANTIINFLAMATOARELE NESTEROIDIENE

Uşor de procurat, antiinflamatoarele nesteroidiene cu efecte analgezice, antipiretice şi antiiflamatoare, utilizate pentru combaterea durerii de diferite cauze, a febrei sau a proceselor inflamatorii, constitue una dintre cel mai frecvent folosite clase de medicamente. Fără să se ţină seama de multitudinea de efecte adverse pe care le au: probleme digestive (şi nu doar dureri abdominale, ci şi ulcer gastrointestinal, hemoragie sau perforaţie digestivă), renale, hepatice, cardiovasculare, hematologice, alergice.

CORTIZONUL ŞI CORTICOSTEROIZII

Cortizonul şi derivaţii săi corticosteroizii sunt hormoni sintetici, asemănători cu cei secretaţi de glandele coticosuprarenale, pentru limitarea proceselor inflamatorii, reglarea diviziunii celulare, stoparea proceselor degenerative şi a proliferării formaţiunilor tumorale. “Promisiuni” ce le face să fie prscrise în multiple afecţiuni: alergie, astm, reumatism, dermatită atopică, leucemie, inflamaţii de tot felul. Reacţiile adverse sunt atât de puternice, mai ales atunci când administrarea este de durată, încât nu puţini medici şi-au pus întrebarea dacă nu cumva bolile cauzate de administrarea îndelungată a acestora sunt mai grave decât cele tratate cu ajutorul lor: scăderea semnificativă a imunităţii, afecţiuni cardiovasculare, retenţie de apă si acumulare de grăsimi în exces, insomnie, depresie, anxietate.

ANTIDEPRESIVELE

Una dintre cauzele bolii medicamentoase o constituie faptul că multe dintre preparatele farmaceutice sunt foarte accesibile. Aşa se face că, din cauza unei administrări de durată, ajungi să crezi că fără ele nu se mai poate. Cel mai frecvent, o asemenea dependenţă psihologică o dau somniferele, tranchilizantele şi antidepresivele. Prin administrare frecventă, eficienţa scade, iar doza trebuie mărită. Astfel, în cele din urmă, dependenţa psihologică trece într-una fiziologică, când medicamentul se inserează în procesele metabolice ale organismului. La ce bun să devii dependent de chimismul unor asemenea medicamente pentru îmbunătăţirea doar de moment a somnului sau a stării psihice? Mult mai eficient, sănătos ar fi să înveţi să-ţi gestionezi emoţiile, sentimentele, gândurile.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Sanatate

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate