Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Care ar fi secretele levitatiei

in Curiozitati

Imensele structuri de piatra si megalitii raspînditi pe toata suprafata globului ridica numeroase semne de întrebare referitoare la modul cum au fost ele construite, ridicate sau transportate. Singurul raspuns posibil ar fi acela ca stramosii nostri, constructorii acelor impunatoare structuri, aveau cunostinte si puteri deosebite cu ajutorul carora puteau sfida gravitatia.

Cunostintele si tehnologia avansata a stramosilor au fost uitate

Aveau într-adevar civilizatiile stravechi cunostinte de care stiinta moderna nu stie înca nimic? Cunostintele si tehnologia uimitoare pe care le detineau egiptenii si cu ajutorul carora au reusit sa construiasca acele minunate piramide care au rezistat veacurilor au fost pur si simplu uitate?

Ruinele ramase în urma diferitelor civilizatii stravechi – de la Stonehenge pîna la piramide – arata ca acestia foloseau la construirea monumentelor masive blocuri de piatra. Prima întrebare care rasare pe buzele noastre este, desigur: de ce? De ce foloseau bucati de piatra de asemenea marimi si greutati cînd acelasi lucru l-ar fi putut face si cu blocuri mai mici, mai usor de manevrat?

Undele sonice sau arta levitatiei, cîteva posibile raspunsuri

Un raspuns posibil la aceste întrebari ar fi acela ca stramosii nostri aveau una sau chiar mai multe metode de ridicare si mutare a acelor masive bucati de piatra, dintre care unele cîntareau chiar si cîteva tone, tehnologii care le permiteau mînuirea lor la fel de usor ca si cum ar fi umblat cu banale caramizi.

Unii cercetatori sînt de parere ca anticii cunosteau arta levitatiei, prin intermediul undelor sonice sau prin alte metode necunoscute noua acum, care le permiteau sa sfideze gravitatia astfel încît sa poate manipula cu usurinta, spre exemplu, masele imense de piatra.

Piramidele egiptene, uriase constructii despre care nu se stie mai nimic

Modul în care au fost construite piramidele egiptene a fost subiectul unor dezbateri de zeci si sute de ani. De fapt, nimeni nu stie cu precizie cum au putut fi ridicate acele impresionante constructii. Estimarile curente ale cercetatorilor vorbesc de necesitatea existentei a 4.000-5.000 de muncitori care sa lucreze timp de 20 de ani la ridicarea marii piramide folosind scripeti, sfori, rampe si, nu în ultimul rînd, ingeniozitate si forta bruta.

Constructia piramidelor în textele arabe din secolul al X-lea

O povestire interesanta se gaseste într-un text arab scris în secolul al X-lea, de Al-Masudi, cunoscut si ca Herodot al Arabiei. El a calatorit foarte mult pîna s-a asezat în Egipt si a scris, în cam vreo 30 de volume, istoria lumii. Istoricul a ramas uimit de magnificele piramide egiptene si a scris despre modul în care acestea au fost construite si despre transportul blocurilor de piatra. In povestire se spune ca pentru a fi mutate au fost plasate în prima faza sub acele pietre niste hîrtii magice. Apoi pietrele au fost atinse cu un fel de vergea metalica si blocurile de piatra s-au ridicat, începînd sa leviteze si sa se miste de-a lungul unui drum pavat cu pietre si îngradit pe fiecare parte de stîlpi metalici. Blocul de piatra trebuia sa strabata acest drum pe o distanta de aproximativ 50 de metri, dupa care era depus pe pamînt. Acest proces trebuia sa fie repetat pîna cînd constuctorii aveau pietrele acolo unde le doreau ei, dupa care se începea constructia propriu-zisa, folosind aproximativ aceleasi procedee.

Unde sonice, cîmp magnetic sau doar imaginatie bogata

Avînd în vedere ca piramidele fusesera deja construite cu mii de ani înainte ca Al Masudi sa fi scris aceste explicatii, se pune întrebarea de unde a avut el aceste informatii. Este posibil sa fi fost vorba de niste povestiri transmise oral din generatie în generatie în Egipt sau este poate doar imaginatia unui scriitor talentat, care este de parere ca pentru realizarea acelor constructii trebuie sa fi fost folosite forte magice. Daca e sa consideram reala aceasta poveste, se pune întrebarea: ce fel de forte de levitatie au fost folosite? Este posibil ca prin lovirea rocii sa se creeze vibratii care sa duca la levitatie datorita undelor sonice astfel create? Sau responsabile sînt asezarea pietrelor si existenta vergelelor metalice care pot crea levitatie pe ratiuni de cîmp magnetic? Daca este asa, explicatia stiintifica pentru fiecare scenariu nu este cunoscuta azi.

Uimitoare structuri megalitice pe întreg globul

Piramidele egiptene nu sînt singurele structuri stravechi construite din blocuri imense de piatra. Exista numeroase temple si monumente în întreaga lume care contin componente de dimensiuni uriase, fara ca modul lor de constructie sa fie cunoscut pîna în zilele noastre.

Templul lui Jupiter

Astfel, templul lui Jupiter din Baalbek, Liban, are o fundatie care contine cele mai mari blocuri de piatra folosite vreodata într-o structura facuta de mîna omului. Fiecare bloc se estimeaza a avea peste 1.000 de tone si nici o supermacara din zilele noastre n-ar putea sa ridice vreuna. Aceste blocuri sînt pozitionate unul în raport cu altul cu o asemenea precizie încît nici macar un cui n-ar intra între ele.

Hajar el Hibla

In apropierea acestui templu se gaseste un alt bloc de piatra, cunoscut sub numele de Hajar el Hibla – piatra femeilor însarcinate – care sta abandonat în cariera fara sa fi fost folosit niciodata. Uriasul bloc rectangular este cea mai mare piesa de piatra taiata si prelucrata de oameni, ajungînd la incredibila  greutate de 1.200 tone. Se estimeaza ca aceasta munca necesita puterea a 16.000 de barbati doar pentru a o misca, tehnologia secolului nostru declarîndu-se neputincioasa în fata acestei realizari.

Puerta del Sol

Pe un platou izolat din Bolivia, la o mare înaltime, se afla un monument impresionant numit Puerta del Sol, sau Poarta Soarelui. Munca laborioasa de taiere a acestei porti care cîntareste peste 10 tone, modul de transport si locatia sa au ramas niste mistere care n-au putut fi deslusite.

Nan Mandol

Nan Mandol, numita odinioara Machu Pichu al Pacificului, este o ruina aflata pe insula Pahnpei, din Micronesia. Orasul construit în jurul anului 200 înainte de Hristos este facut din sute de blocuri de piatra, fiecare avînd aproximativ 5 metri lungime. Acolo se afla ziduri înalte de peste 10 metri si 3 metri grosime fiind realizate din busteni grosi, despre care nu se stie cum au putut fi mutati si aranjati în acea pozitie.

Culturile în care exista structuri megalitice cunosc legende interesante

Care a fost secretul constructiei acelor impresionante structuri? Se folosea doar munca unui numar impresionant de sclavi musculosi si ingeniozitate? Sau este vorba de alte modalitati misterioase. Este remarcabil faptul ca aceste culturi nu au lasat nici un fel de marturii referitoare la modul în care au putut fi construite acele structuri. In orice caz, în aproape toate culturile unde exista constructii megalitice apar legende care povestesc de mutarea unor blocuri imense de piatra prin mijloace acustice. Sa fie doar o coincidenta?

Pajistea aflata la mare înaltime era locul de desfasurare a unei ceremonii importante

Exista o povestire foarte interesanta a unui medic care a ajuns la sfîrsitul secolului al XIX-lea, la invitatia unui calugar, la o manastire din Tibet. Intr-o zi acest calugar l-a dus într-o zona din apropierea manastirii si i-a aratat pe un deal o pajiste înconjurata de stînci. Accesul la aceasta platforma era foarte dificil, iar calugarii coborau de acolo doar cu ajutorul frînghiilor.

Ajuns acolo a putut observa pe peretele unei stînci de aproximativ 250 metri înaltime o gaura mare ce parea a fi intrarea într-o pestera. In mijlocul pajistei se afla o lespede slefuita care în mijloc prezenta o scobitura, ca un bol, avînd un diametru de peste un metru si o adîncime de 15 cm. Un bloc de piatra, de un metru latime si un metru si jumatate lungime, a fost introdus în aceasta cavitate. Dispuse într-un arc de cerc de 90 de grade si la o distanta de 63 de metri de lespedea de piatra erau asezate 19 instrumente muzicale, de fapt 13 tobe si 6 trompete.

Secretul levitatiei, cunoscut si de tibetani

In spatele fiecarui instrument statea un sir de calugari. Atunci cînd piatra se afla în scobitura, calugarul din spatele tobei mai mici dadea semnalul începerii concertului. Toba mai mica avea un sunet foarte ascutit ce putea fi auzit chiar si cînd alte instrumente  faceau un zgomot teribil.

Incet, încet, toti calugarii au început sa cînte, sa spuna rugaciuni crescînd treptat tempo-ul acelui incredibil zgomot.

Pietrele pluteau sub o traiectorie parabolica

In timpul primelor minute nu s-a întîmplat nimic pentru ca apoi, pe masura ce turatia tobelor si zgomotul cresteau, blocul cel mare de piatra sa înceapa sa vibreze si sa se miste.

Turistul a observat cu stupoare cum piatra cea mare s-a ridicat în aer  si  a început sa se deplaseze cu o viteza uimitoare în directia platformei, în fata intrarii în pestera. Dupa trei minute de ascensiune piatra s-a asezat pe platforma.

Mai departe, calugarii au adus alte blocuri de piatra pe pajiste si folosind aceasta metoda au transportat 5-6 blocuri pe ora, acestea plutind sub o traiectorie parabolica de aproximativ 500 de metri lungime si 250 înaltime.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Curiozitati

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate