Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Care sunt produsele stupului?

in Agronomie

Produsele stupului, folosite in apiterapie, sunt mierea, propolisul, polenul, veninul, laptisorul de matca, ceara de albine si fagurii.

 

Mierea de albine a fost folosita de mii de ani pentru proprietatile sale terapeutice. Hipocrate a scris chiar si un tratat care continea modalitatile de folosire a mierii in tratarea diverselor afectiuni. Compozitia chimica pe care o contine fac ca mierea sa fie un produs mult mai usor de digerat decat zaharul. Mierea poate fi folosita ca substitut al zaharului si indulcitorilor artificiali. Mierea contine si cantitati mici de proteine, vitamine, minerale si enzime.

Compozitia chimimica generala a mieri:

Propolisul a fost folosit de secole de catre numeroase popoare pentru proprietatile sale antiseptice, antimicrobiene si detoxifiante. Propolisul este o substanta lipicioasa, realizata de albine din rasina copacilor si plantelor. Albinele folosesc propolisul pentru protejarea stupului de infectii, bacterii sau ciuperci. Propolisul contine fier, cupru, zinc, aluminiu, calciu si siliciu. Are proprietati antiinflamatorii, antioxidante si regenereaza tesuturile.

 

Polenul din plante reprezinta principala sursa de proteine pentru hrana albinelor. Acestea colecteza polenul, pe care il depoziteaza in faguri. Polenul este amestecat apoi cu miere sau nectar. De asemenea, albinele consuma polenul pentru a produse apoi laptisor de matca si ceara. Polenul de albine contine animoacizi esentiali si vitamine, numeroase enzime si este un antioxidant puternic. Polenul este foarte nutritiv, iar o lingurita din acest produs este echivalenta cu o portie de legume.

Veninul de albine este produs de doua glande asociate cu acul albinelor. Veninul este secretat in perioada de maxima dezvoltare a albinelor, in special atunci cand acestea apara stupul si mer in cautare de provizii. O albina batrana produce cea mai mica cantitate de venin. Matca produce cea mai mare cantitate de venin in cazuri de urgenta, in special atunci cand trebuie sa apere stupul si sa lupte cu alte matci. Veninul de albine contine 88% apa. Mai contine glucoza, fructoza si lipide. Veninul are proprietati antireumatice si este bactericid.

Laptisorul de matca este o substanta cu o consitenta laptoasa produsa de albine. In primele trei zile de viata toate larvele de albine sunt hranite cu laptisor. Dupa aceasta perioada doar larvele care vor deveni matci mai sunt hranite cu laptisor de matca. Laptisorul de matca are efecte deosebite asupra sistemului endocrin, hormonal si metabolic al organismului.

 

Produsele stupului au o serie de proprietăţi farmacologice şi exericită asupra organismelor vii o serie de efecte şi acţiuni la nivelul funcţiilor diferitelor organe şi aparate. În paginile următoare ale sitului voi detalia, pentru fiecare produs în parte, toate aceste proprietăţi, efecte şi acţiuni.

DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Latest from Agronomie

LIKE-ul tau CONTEAZA!Ti-a placut articolul si ai dat LIKE? Inchide aici
Mergi la Sus

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate
Designed by Dianys Media Solutions - realizare site web - creare site web