Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Afla care sunt simptomele unei dereglari a somnului si cum ne putem trata deregarile de somn?

in Curiozitati

Parcursul somnului poate fi dereglat deja de la adormire, rastimpul de aproximativ 20 de minute pentru adormire este considerat, de regula ca fiind normal. Cateva minute in plus nu trebuie sa constituie imediat un motiv de ingrijorare. Cauzele dereglarii de adormire pot fi corporale, ca de exemplu miscarea periodica a picioarelor in somn sau sforaitul. Acestea pot fi constatate de catre medic, respectiv de catre expertii in somn. Uneori, in timpul fazei de deconectare de la adormire, corpul poate trasari atat de puternic incat sa duca la trezire. Acest symptom, numit mioclonie de adormire, este in majoritatea cazurilor inofensiv si normal. Adesea insa, motivele dereglarii adormirii sunt de natura psihica, ca de exemplu formarea de ganduri inutile si chinuitoare, incordarea, o dispozitie launtrica proasta, teama sau frica. Vizionarea unui film horror seara tarziu sau o cearta desfasurata cu putin inainte de mersul la culcare pot ingreuna sau chiar impiedica adormirea.

Pentru a impiedica aparitia dereglarilor somnului exista o explicatia psihologica: daca ne suparam sau avem un alt sentiment neplacut, suntem mai incordati decat de obicei, si aceasta incordare ingreuneaza adormirea. De fapt, acelasi lucru este valabil si in cazul unei bucurii intense. O explicatie de-a dreptul inofensiva poate fi nevoia redusa de somn. Daca, de exemplu, ati adormit deja in timpul dupa-amiezii sau pur si simplu nu sunteti suficient de obositi, adesea adormirea vine greu.

Daca durata dumneavoastra de adormire depaseste in mod regulat timpul de 20 de minute si resimtiti acest aspect drept deranjant, trebuie sa reflectati daca urmatoarele evenimente se petrec frecvent pentru dumneavoastra: ati adormit deja in cursul serii, exista stres in mediul dumneavoastra inconjurator, familial sau profesional sau v-ati dus deja la culcare, desi nu erati deloc obosit. Daca va incadrati in cel putin una din aceste situatii, dereglarea adormirii constituie o reactie normala, caci somnul are nevoie de ingrijire si pregatire.

Dereglarile pot aparea si in timpul somnului. Trezirea frecventa in timpul noptii nu este neobisnuita, ne trezim cu totii de mai multe ori, dar, de regula, nu ne mai amintim acest lucru. Trezirile nocturne ne fac posibila executarea de miscari controlate (invelire, potrivirea pernei). Trezirea are loc de obicei la trecerea in somnul REM si este urmata rapid de readormire. Asadar, trezirile nocturne au loc, in mod normal, independent de stimuli exteriori. Multi oameni sunt de parere ca se trezesc din cauza ca au vezica urina plina, dar de fapt ei se trezesc pur si simplu si constata apoi ca trebuie sa mearga la toaleta. Atat timp cat trezirile nocturne sunt normale, nu trebuie sa apara probleme la readormire. De aceea, corect ar fi sa nu se vorbeasca despre dereglari in timpul somnului, ci de perturbarea re-adormirii nocturne. Persoanele afectate relateaza ca stau treze noaptea ore de-a randul, nemaiputand sa adoarma.

Ele sunt frustrate atunci cand “se trezesc din nou” si mai ales cand acest lucru se petrece frecvent cam in acelasi interval de timp. Oamenii isi fac ganduri negre, acestea fiind adesea mai negre decat cele de peste zi. Acest fapt se datoreaza depresiei naturale pe care o avem in timpul noptii, in special in jurul orei 3:00. In mod normal, noi dormim in rastimpul acestei mici depresii nocturne, dar cei care sufera de dereglari ale somnului sunt intru totul expusi acestei depresii. Problemele legate de readormire nu ar trebui sa fie insotite mereu de ganduri negre. Perioadele de stare de veghe din cursul noptii sunt resimtite aproape intotdeauna ca impovaratoare, si ele sunt insotite de o incordare corporala sporita. Aceasta tensiune poate creste pe durata starii nocturne de veghe, astfel incat somnul devine tot mai improbabil. Pentru dereglarile din timpul somnului pot fi raspunzatoare indispozitiile corporale sau si zgomotul din mediul inconjurator. Astfe, daca vecinul de pat sau de camera sforaie, aceasta poate fi intru totul cauza dereglarii somnului. Zgomotele duc si ele la dereglarea frecventa a somnului, in special in cazul in care sunt evaluate negativ. Daca va simtiti deranjat de sforaitul vecinului de pat, ar trebui sa discutati cu el acest lucru, si sa nu suportati in continuare. Exista o serie intreaga de posibilitati de tratament pentru sforaitul puternic. Uneori, ajuta, din pacate, numai dormitoarele separate.

Exista motive de dereglare a somnului care se descopera relative tarziu. Dintre acestea face parte, de exemplu, refluxul gastroesofagian. Acesta constituie un reflux al acidului gastric si poate intervene in timpul somnului. Cei afectati sufera de regursitate acida si/sau arsuri la stomac. In cazul in care arsurile stomacale sunt frecvente, ducand si la dereglarea somnului, trebuie facute cercetari si in aceasta directie. Mergeti la un medic specialist!

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Curiozitati

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate