Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Carnaciori din vremea dacilor! Rețetă veche de sute de ani, preferata lui Avrama Iancu!

in Secretele bucatariei

O rețetă veche de sute de ani, despre care se spune că era preferata lui Avram Iancu, este foarte apreciată și în zilele noastre. Virșli, cârnăciorii subțiri din carne de capră și oaie, sunt mândria hunedorenilor. De altfel, reţeta originală a fost înregistrată ca produs tradiţional local. Iar puținele magazine în care se mai găsesc virșli nu duc lipsă de clienţi fideli.

Cristian Indrieş a pus bazele unei fabrici de mezeluri în 2011, în locul unei brutării. Producătorul din Brad a pariat corect pe reţeta de virşli şi alte bunătăţi cu gustul nemodificat de adaosuri alimentare artificiale, iar acum vinde peste 30 de sortimente.

„Despre Virşli se spune ca erau preferaţii lui Avram Iancu. Reţeta datează încă de pe vremea dacilor, însă producătorii locali o păstrează cu sfinţenie şi în zilele noastre. Şi are în continuare succes. Se produc aproape 700 de kilograme de virşli pe săptămână”, relatează Raluca Popa, reporter Digi24.

„Facem şi virşli cum se fac, din vită şi oaie şi porc, şi virşli numai din capră 100%. Am ştiut că e concurenţa mai mare, ca în orice domeniu, dar am plecat cu alte gânduri, să facem aşa cum se face acasă, să lucrăm numai cu carne 100%”, spune Cristian Indrieş, producator de virşli.

După cum e lesne de înţeles, ingredientul secret nu poate fi dezvăluit. Însă am aflat că după ce carnea este tocată şi condimentată, cârnaţii sunt „hiţuiţi” pe lemn de fag, pentru a prinde aroma de fum: „Procesul de hițuire practic înseamnă coacere. Se coc cu foc sub ele. Când se pun în afumătoare ele au culoarea cărnii, sunt albe. Iar culoarea asta e numai din foc, fără coloranţi”.

Cunoscătorii nu ratează nicio ocazie de a cumpăra deja celebrii virşli care au dus faima zonei.

„Sunt tradiţionali, fără E-uri, chimicale”, spune un client din Câmpina.

Aici se consumă cel mai mult, la noi în judeţ şi în judeţele limitrofe se ştie cel mai mult”, mai spune producatorul de virşli.

Cu alte cuvinte, virşli înseamnă acum un brand culinar al oraşului Brad. Renumele cârnăciorilor hunedoreni a ajuns însă în toate colţurile ţării.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Secretele bucatariei

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate