Carpaţii de Curbură (Curburii)

in Geografie
  • Se află în sud la contactul cu Carpaţii Meridionali (SV), Subcarpaţii de Curbură (sud şi est), Depresiunea colinară a Transilvaniei (NV).
  • Grupa este formată dintr-o mare depresiune şi un ansamblu de unităţi muntoase alcătuite din fliş cretacic şi paleogen.
  • Are un grad de fragmentare important impus de mai multe generaţii de văi parţial transversale (înguste, cu versanţi cu pante accentuate pe care se înregistrează procese dinamice accelerate); suprafeţe şi nivele de eroziune fragmentate şi deformate neotectonic spre nord şi sud în raport cu un ax central.
  • Depresiunea Braşov are origine tectonică, dezvoltată la finele pliocenului şi în cuaternar, printr-o subsidenţă activă în compensaţie intensei activităţi vulcanice de acumulare din nord. Ca urmare, în relief se impune pe cea mai mare parte a ei şesul mlăştinos iar la contactul cu munţii glacisuri şi conuri piemontane.
  • Unităţile montane sunt alcătuite din masive şi culmi cu înălţimi mici (800-1954 m în vf. Ciucaş) distribuite în cinci grupe – Vrancei (o subunitate centrală cu înălţimi mari în vf. Lăcăuţi 1777 m şi în vf. Goru 1783 m; mai multe ramuri joase dirijate spre est în bazinul Putnei sau vest pe marginea Depresiunii Braşov), Buzăului (Penteleu 1772 m, Podu Calului 1439 m, Siriu 1657 m în centru); alte subunităţi mai joase în nord la contactul cu depresiunea şi în sud cu Subcarpaţii), Ciucaş (alcătuiţi dominant din conglomerate şi strate groase de gresii, relief ruiniform specific, chei pe Teleajen şi Telejenel), Baiu (o culme centrală cu altitudini de 1700-1923 m în vf. Neamţu cu ramuri spre est şi vest între afluenţii Prahovei şi Doftanei; în sud vest defileul Prahovei de la Posada – cca 9 km), Timişului (Braşovului sau Bârsei) formaţi din două masive înalte Piatra Mare 1843 m şi Postăvaru 1799 m alcătuite din conglomerate şi blocuri de calcare şi culmi joase (Clăbucetele) la 800-1200 m.
Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*