Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Cati bani au avut au avut serviciile secrete în 2016? Dintre cele trei servicii secrete, SRI-ul cel mai bine finantat

in Articole

Anul trecut, conform datelor de pe platforma Transparență Bugetară, SRI-ul, STS-ul și SIEau avut chetuieli totale în valoare de 2,59 miliarde de lei (577 milioane de euro).

Suma e echivalentă cu 1,07% din cheltuielile totale ale bugetului general consolidat (242 mld. lei conform datelor MFP). Asta înseamnă că, din 100 de lei cheltuiți de la buget anul trecut, 1,07 lei au mers către aceste servicii.

Dintre cele trei servicii secrete, SRI-ul e de departe cel mai bine finanțat, înregistrând anul trecut cheltuieli totale în valoare de 2,02 miliarde de lei (aproximativ 450 mil. de euro). Cheltuielile acestui serviciu sunt de 6,9 ori mai mari decât ale STS-ului (293,8 mil. lei – vezi datele din imagine) și de 7,3 ori mai mari decât cheltuielile SIE (276,4 mil. lei).

Pe ce-au cheltuit banii serviciile anul trecut?

SRI-ul a dat cei mai mulți bani pe cheltuielile de personal și pe cheltuielile cu asistența socială (aici intrând pensiile foștilor angajați). Cheltuielile de personal ale SRI -ului s-au ridicat la valoarea de 887 milioane de lei (44% din totalul cheltuielilor). Suma e mai mare decât veniturile totale la bugetul primăriei Cluj-Napoca din 2015 (832 milioane lei – vezi aici veniturile primăriilor și consiliilor județene). De fapt, toate cheltuielile acestui serviciu secret, de 2,02 miliarde lei, sunt cât veniturile totale la bugetele primăriilor sectoarelor 1 și 2 din același an 2015 (datele pentru 2016 privind execuția bugetară a primăriilor nu sunt încă disponibile).

Ce e remarcabil e că, în 2013, SRI-ul avea un buget aprobat de 1,04 miliarde de lei. Anul trecut, cheltuielile totale au fost de 2,02 miliarde de lei. Oare la cât se vor ridica peste 2 ani? Dacă nu-i dăm cât vrea el, oare va reuși să scoată 1 milion în stradă?

Totuși, ca să nu fiu răutăcios până la capăt, trebuie să spun că în 2013 cheltuielile cu personalul erau la un nivel apropiat de cel de anul trecut (850 mil. lei față de 887 mil. lei), iar cheltuielile cu asistența socială erau mult mai mici, de doar 6,2 milioane de lei, față de 448 milioane lei din 2016 (vezi datele din imagine). Pensiile foștilor angajați și includerea acestora în bugetul instituției sunt reponsabile pentru 45% din creșterea bugetului acestei instituții. Restul de 55%, însă, … ochi albaștri și frumoși?

Celelalte două servicii secrete, STS și SIE, sunt niște pigmei față de SRI. Interesant e faptul că STS-ul a avut cheltuieli mai mari decât SIE (293,8 mil. lei față de 276 mil. lei – vezi datele din imagine). Probabil, SIE are și unele pușculițe externe.

La STS, cele mai mari cheltuieli sunt cele de personal (63% din totalul cheltuielilor), semn că personalul e la mare preț. La SIE, cheltuielile de personal au o pondere mai mică în totalul cheltuielilor (49%), dar cheltuielile cu bunurile și serviciile au avut cea mai mare pondere dintre toate cele trei servicii (27% din totalul cheltuielilor la SIE, față de 25% la STS și doar 11% la SRI), semn că, obrazul subțire doar cu whisky de 18 ani se ține.

Oficial, România a cheltuit anul trecut cu cele trei servicii 577 milioane de euro. Costurile neoficiale nu le știm, și, probabil, nu le vom cunoaște niciodată, pentru că e greu să faci distincție între companii paravan și căpușe politice, între conspirați din politică și constipați cu epoleți din presă, între judecători acoperiți și procurori ce-au descoperit plagiatul de 5%. SURSA: Analizeeconomice.ro

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Articole

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate