Catolicii sărbătoresc Paștele. Tradiții la români

in Evenimente/Religie/Stiri online

Astăzi catolicii din toată lumea sărbătoresc Sfintele Paști și la fel ca ortodocșii sacrifică miei și înroșesc ouă, pe care le sfințesc la Biserică.
De obicei diferența dintre Sărbătoarea Mântuirii la catolici și ortodocși este de o săptămână și rareori se întâmplă să fie mai mult timp, cum e cazul anul acesta. Data Paștelui catolic se stabilește în funcție de luna plină ecleziastică, calculată pe baza unor tabele orânduite de Biserică și se bazează pe echinocțiul de primăvară. Paștele catolic va fi întotdeauna în prima duminică după luna plină de după echinocțiu.

Pe lângă ouăle roșii, catolicii pregătesc și mâncăruri din miel, cozonac și pască, iar iepurașul de Paști, deși nu e un obicei religios, îl întâlnim și la catolici. Cel mai păstrat obicei în preajma Sărbătorilor Pascale este udatul Udatul-fetelor-de-Paște-tinerelor nemăritate pentru binecuvântare și noroc, tradiție respectată mai ales în părțile Ardealului.
În anumite zone din Transilvania, băieții împodobesc brazi cu panglici colorate în Sâmbăta Patimilor, iar seara, la lăsarea întunericului, tinerii merg în curțile fetelor cu crengi de brad împodobite pentru a anunța Învierea Domnului.

Pe lângă catolici, astăzi sărbătoresc Paștele și credincioșii unitarieni, baptiștii, penticostali, adventiști de Ziua a Șaptea, creștinii după Evanghelie și Biserica Evanghelică Romană.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.