După ce anul trecut doi vânători de comori din Polonia au alertat presa și autoritățile, afirmând că au găsit locația exactă a trenului fantomă nazist care ar fi dispărut în neant încărcat cu 300 de tone de arme și aur, în urmă cu câteva săptămâni o echipă de 70 de cercetători a dat startul căutărilor pe ruta feroviară Wroclaw-Waldbryzich, Polonia, unde se presupune că trenul ar fi fost înghițit de pământ. Spre dezamăgirea tuturor, s-a dovedit că trenul nu există și cu toate acestea Polonia își freacă mâinile și numără banii încasați de pe urma publicității.
”Nu există nimic aici!”, a mărturisit pentru presa internațională, Andrezj Gaik, cercetătorul care a condus proiectul de căutare a comorii, un proiect care a costat Polonia 32.000 de euro. Gaik mai precizează că nu vor înceta căutările, doar că vor fi stopate o perioadă pentru a se analiza mai bine zona.
În ciuda eșecului, autoritățile orașului Walbrzych afirmă că mitul trenului de aur a adus oricum o comoară. ”Îl găsesc sau nu, pentru orașul nostru trenul deja a sosit”, a declarat Arkadiusz Grudzien, purtătorul de cuvânt al primăriei, potrivit The New York Times, care dezvăluie că publicitatea făcută pe marginea mitului trenului de aur a adus Poloniei încasări de peste 200 de milioane de dolari.
În același context, Anna Zabska, directorul muzeului Old Mine Science and Art Center, afirmă că a promovat intens ”proiectul de aur” al Poloniei, ceea ce s-a dovedit a fi un succes uriaș. ”În perioada august 2015-august 2016, încasările noastre au crescut cu 130%”, afirmă Zabska, care de altfel este una din persoanele care sunt de părere că trenul de aur nazist este doar o legendă.