Cauzele roirii

in Agronomie
  • Micimea capacităţii stupului stupii mici roind în proporţie de 70%, cei mari în proporţie de 5%;
  • Căldura prea mare din interiorul stupului -direct proporţională cu mărimea populaţiei;

 

  • Lipsa de aerisire-datorată unui urdiniş prea îngust sau rău aşezat (prea sus), pe timpul verii fiindindicat ca fagurii să fie ceva mai ridicaţi faţă de fundul stupului (18 mm, condiţii oferite de fundulmobil tip RA 1001); deci, cu cât urdinişul va fi mai jos şi mai larg, cu atât aerisirea se va face mai bine;
  •  Reaua aşezare a stupilor -expunerea lor în bătaia soarelui grăbeşte apariţia dispoziţiei de roire;
  • Existenţa unei bogate surse de polen prin împrejurimi – duce la o dezvoltare sporită a cuibului şi la blocarea fagurilor cu polen, la apariţia culesului fagurii umplându-se prea repede;
  • Existenţa prea multor trântori – stimulează instinctul roirii; Iernile prea scurte sau prea lungi – în primul caz trântorii apar prea devreme, în al doilea caz căldura prea mare usucă vegetaţia şi efavorabilă roirii;
  • Bogăţia de nectar – înrâureşte felurit asupra roitului: când timpul e favorabil (atmosferă umedă şi căldură potrivită), nectarul nu e prea apos,albinele neavând nevoie de prea mult spaţiu pentru maturare, spaţiul fiind suficient pentru odezvoltare normală;dacă e prea mult nectar şi timpul e ploios, nectarul va fi diluat şi albinele au nevoie de o suprafaţă mult mai mare de faguri şi atunci vor ocupa celulele cuibului, rupând echilibrulcoloniei, care găseşte roirea ca pe o soluţie salvatoare.

 

  • Existenţa unor regine cu predispoziţii native de roire – provenite din botci de roire etc., declanşează roirea chiar şi atunci când nu există nici un motiv. Pentru aceasta, apicultorii conştiincioşi au grijădin vreme să producă o selecţie îngrijită a mătcilor.
loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play