Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Ce este apneea in timpul somnului si ce puteti face pentru pentru a evita situatia neplacuta de a ramane fara aer in timpul somnului?

in Diverse

Apneea din timpul somnului este una dintre cele mai cunoscute si mai ceretate dereglari ale somnului. Se apreciaza ca circa 40% dintre barbate si 2% dintre femei se imbolnavesc de aceasta boala. Cuvantul “apnee” provine din grecescul “apnoe” care inseamna pauza in respiratie. Aceasta se defineste printr-o anumita durata de timp (minimum 10 secunde) si este insotita, de regula, de o scadere a concentratiei de oxigen in sange. In cazul unui sindrom de apnee din timpul somnului, respiratia se opreste in somn de mai multe ori pe ora. Oprirea poate dura cateva secunde, dar ea se poate prelungi si peste un minut. Pauzele respiratorii din timpul somnului pot deregla somnul in mod considerabil. Fenomenele insotitoare frecvente al sindromului de apnee sunt constituite de diferite forme de oboseala sau adormire involuntara in timpul zilei. De regula, pauzele respiratorii se desfasoara neobservate. Se poate intampla insa ca cei afectati sa se trezeasca cu un sentiment de sufocare sau de insuficienta respiratorie. Si deoarece pauzele in respiratie sunt legate adesea si de un sforait puternic, cei afectati sufera frecvent dimineata sentimente de epuizare, de senzatia de gura uscata si partial de dureri de cap.

Pauzele respiratorii din timpul somnului sunt determinate de un colaps pe termen scurt al cailor respiratorii superioare. Cu cat tesutul muscular este mai destins, cu atat mai mult se poate ajunge la un astfel de colaps. Dar apneea nu este cu adevarat un pericol, corpul se ingrijeste ca persoana in cauza sa respire din nou. Cu toate acestea, pauzele respiratorii frecvente constituie o adevarata impovarare a sisitemului circulator si al inimii. Se stie ca oamenii care au un sindrom netratat de apnee in timpul somnului prezinta un risc mai mare sa ajunga la hipertensiune arteriala si sa sufere un atac de apoplexie sau un infarct miocardic. Obezitatea constituie unul dintre principalii factori de risc in dezvoltarea unui sindrom de apnee in timpul somnului. 60% pana la 90% dintre pacientii cu apnee in timpul somnului sunt supraponderali. De aceea scaderea in greutate poate reduce, printre altele, numarul de pauze respiratorii din timpul somnului. Sindromul de apnee in timpul somnului se inrautateste datorita anumitor substante care deconecteaza muschii. Dintre acestea fac parte, de exemplu, alcoolul si anumite somnifere.

In cazurile grele, un sindrom de apnee in timpul somnului trebuie tratat medical. Prin intermediul unui asa-numit aparat CPAP (Continuous Positive Airway Pressure) organismului i se furnizeaza prin caile nazale din aerul existent in incapere. Acest aer este dirijat prin caile nazale si se ingrijeste de faptul ca datorita fluxului de aer caile respiratorii superioare sa ramana deschise. In felul acesta nu mai apar pauze in respiratii, iar sforaitul este la randul sau oprimat, ceea ce constituie un efect secundar pozitiv. Aparatul CPAP era folosit de fapt la anestezii si a fost adaptat in mod special nevoilor medicinii somnului cu circa 30 de ani in urma. In timp ce la inceput aparatele CPAP erau foarte voluminoase, actualmente ele sunt tot mai mici si mai usor de utilizat. De asemenea, dotarea laboratorelor de cercetari asupra somnului pentru pacientii cu apnee s-a imbunatatit considerabil in ultimii 15 ani. In cazul in care un pacient nu suporta aplicarea mastii respiratorii, in unele cazuri se pot face si operatii. Uneori motivul apneei il constiituie o ingustare considerabila a cailor nazale sau amygdale marite. Medical ORL-ist poate hotari, dupa o cercetare amanuntita, daca operatia este utila si obligatorie.

In cazul in care sindromul de apnee in timpul somnului este neinsemnat, pot ajuta si masuri care sa nu necesite interventie chirurgicala. Dintre acestea fac parte: renuntarea la alcool, scaderea in greutate si renuntarea la calmante, respectiv la somnifere. O alta metoda de ingradire a sforaitului si a pauzelor respiratorii este evitarea pozitiei de dormit pe spate. Dereglarea respiratorie este adesea mai pronuntata atunci cand persoana afectata doarme culcata pe spate. In asemenea cazuri capul poate cadea usor pe spate, intensificand respiratia pe gura. Exista sindroame de apnee in timpul somnului care nu apar decat in pozitia de dormit pe spate. Abordarea continua a pozitiei pe o parte de somn poate fi eficienta in astfel de cazuri. In acest sens, se poate folosi o perna de spate sau veste de evitare a dormitului pe spate. Insa o astfel de vesta poate fi totusi folosita numai in cazul in care pacientul nu sufera de dureri de spate, iar pozitia somnului pe o parte poate fi abordata fara probleme.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Diverse

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate