Sigur ai auzit, in urma analizelor de sange efectuate, ca exista tulburari ale nivelului de colesterol, medicul utilizand termenul de dislipidemie pentru a descrie aceasta problema. Dislipedimia se poate referi, de asemenea, si la un nivel scazut sau crescut de lipide si lipoproteine plasmatice, cum ar fi trigliceridele.
Termenul de dislipidemie descrie o gama larga de conditii, dar cele mai frecvente forme implica: nieluri ridciate de lipoproteine cu densitate scazuta (LDL) sau colesterol rau; niveluri scazute de lipoproteine cu densitate mare (HDL) sau colesterol bun; niveluri ridicate de trigliceride; colesterol marit, care se refera la niveluri ridicate de LDL si trigliceride.
Nielurile normale ale lipidelor din sange variaza in mod natural de la o persoana la alta. Cu toate acestea, persoanele cu niveluri ridicate de LDL si trigliceride sau cu niveluri foarte scazute de HDL, tind sa aiba un risc mai mare de a dezvolta ateroscleroza. Aceasta se dezvolta atunci cand depunerile de grasime, numite plachete, se acumuleaza in vasele de sange, ceea ce face dificila circulatia sangelui. In timp, aceste placi se pot dezvolta si pot provoca probleme majore de sanatate, cum ar fi infarctul miocardic si accidental vascular cerebral.
CAUZELE DISLIPEDEMIILOR
Cauzele dislipidemiei pot fi impartite in doua categorii principale: dyslipidemia primara si secundara. Dislipidemia primara se refera la un nivel anormal de lipide cauzat de o gena mutant sau gene mostenite de la unul sau ambii parintii. Acestea pot provoca o eliminare anormala a lipidelor sau pot modifica modul in care anumite lipide sunt produse in organism. Dislipidemia secundara, pe de alta parte, este mai frecventa si apare datorita unor factori care implica anumite aspect ale stilului de viata sau anumite conditii medicale existente. Hiperlipidemiile secundare pot fi cauzate de: o dieta saraca sau bogata in grasimi, sedenterism, anumite medicamente precum beta-blocante, contraceptive orale, bolile de ficat, abuzul de alcool, fumatul, hipotiroidie netratata. Hipolipidemiile secundare, care sunt mai putin frecvente, pot fi cauzate de hipertiroidism netratat sau de anumite tipuri de cancer.
SIMPTOME
Nu exista simptome care sa traga un semnal de alarma ca puteti avea o dislipidemie. Aceasta poate fi depistata doar in urma investigatiilor medicale, prin analizarea nivelulrilor de LDL, HDL si trigliceridele.
TRATAMENT
Tratamentul incepe intotdeauna cu modificari ale stilului de viata, reducerea sau eliminarea consumului de grasimi nesanatoase, cum ar fi cele din carnea rosie, produse lactate cu continut de grasimi, carbohidrati rafinati, ciocolata, chipsuri si alimente prajite, efectuarea de exercitii fizice, mentinerea unei greutati corporale normale, reducerea sau evitarea consumului de alcool, renuntarea la fumat, cresterea comsumului de grasimi polinesaturate sanatoase (nuci, seminte, leguminoase, cereale integrale, ulei de masline etc.). Inclusiv, utilizarea de suplimente alimentare specific poate ajuta la reducerea nivelului colesterolului LDL si la mentinerea sanatatii inimii.