Ce este isteria și care au fost cele mai grave cazuri de-a lungul timpului?

in Curiozitati

Isterie în masă este termenul comun folosit pentru a descrie o situație în care diferite persoane prezintă simptome isterice similare – provocate de o boală existentă doar în mintea lor sau de un eveniment inexplicabil. Știți care au fost cele mai mediatizate cazuri de isterie în masă din toate timpurile?

 

Apa dulce din Mumbai

În Mumbai 2006 a avut loc un fenomen ciudat când locuitorii orașului credeau că apa de la Mahim Creek, unul dintre cele mai poluate pârâuri din India, în care ajung zilnic mii de tone de resturi din canalizare și deșeuri industriale, s-a transformat dintr-o dată în apă “dulce”. În câteva ore, locuitorii din Gujarat erau convinși că și apa mării de la plaja Teethal s-a transformat și ea în apă dulce. În urma incidentelor, autoritățile locale s-au temut de posibilitatea apariției unui focar grav de infecție cauzat de consumul de apă din aceste surse, cum ar fi gastroenterita. Consiliul de Control al Poluării de la Maharashtra a avertizat oamenii să nu bea din apa respectivă. Cu toate acestea, mulți oameni și-au umplut sticlele deși locul era plin cu gunoaie care pluteau în derivă, aduse de curenți. Pe la ora 2 în după-amiaza zilei următoare, oamenii au realizat că apa era din nou sărată.

 

Epidemia de râs din Tanganyika

Epidemia de râs din Tanganyikadin 1962 a fost un exemplu de isterie în masă, despre care se crede că a avut loc în sau în apropierea satului Kashasha, pe coasta de vest a lacului Victoria, în Tanzania modernă, aproape de granița cu Kenya. Este posibil că, la începutul incidentului, a fost spusă o glumă în internatul unei școli, iar această glumă a declanșat hohote de râs în mijlocul unui mic grup de elevi. Râsul s-a perpetuat, depășind cu mult aria sa inițială. Școala de unde a început totul a fost închisă, dar copiii și părinții au transmis poanta în zonele alăturate. Alte școli, inclusiv Kashasha și un alt sat, cu mii de oameni, au fost toate afectate într-o anumită măsură. Fenomenul a încetat după o perioadă de șase până la optsprezece luni. Au fost raportate simptome precum: durere, leșin, probleme respiratorii, erupții cutanate și atacuri de plâns.

 

Miracolul laptelui hindus 

Întâmplarea aceasta, care a avut loc la 21 septembrie 1995, a fost un fenomen considerat de mulți hinduși ca fiind chiar un miracol. În  zorii zilei, un credincios hindus aflat la un templu din sud, la New Delhi, a adus o jertfă de lapte la o statuie a Zeului Ganesha. Atunci când a ridicat o lingură de lapte din vas până la trunchiul statuii, lichidul a dispărut, aparent luat de către idol. Evenimentul s-a răspândit rapid, și până spre mijlocul dimineții, s-a constatat că statuile hinduse din templele aflate peste tot în nordul Indiei s-au servit și ele din jertfele de lapte. Unele temple din afara Indiei au raportat același lucru timp de mai multe zile, dar au încetat după începutul lunii octombrie. Scepticii prezintă incidentul ca un exemplu de isterie în masă, dar multe ziare au “reânviat” evenimentul când rapoartele lui Monkey-man din New Delhi au început să apară în 2001.

 

Epidemia de gândaci

În anul 1962 o boală misterioasă a izbucnit în departamentul unei fabrici de textile din SUA. Simptomele includeau senzație de amorțeală, greață, amețeli și vărsături. Ideea despre existența unui gândac în fabrică care ar mușca victimele și cauzează aceste simptome s-a răspândit rapid. În curând 62 de angajați au raportat această boală misterioasă, unii dintre ei chiar fiind spitalizați. Mass-media a reacționat cu privire la acest caz. După cercetările medicilor si experților companiei de la Centrul de Boli Transmisibile al Serviciului de Sănătate Publică din Statele Unite, s-a ajuns la concluzia că acest caz a fost unul de  isterie în masă. Deși inițial cercetatorii au crezut că unii muncitori chiar au fost mușcați de gândacul misterios, se pare că anxietatea a fost cauza simptomelor. Nicio dovadă nu s-a găsit vreodată despre un gândac care ar provoca simptome asemănătoare gripei și nu toți muncitorii au prezentat mușcături.

 

Telenovela Hysteria

“Morangos com Açúcar” este o telenovelă portugheză pentru tineret, foarte populară în rândul lor, în special pentru că descrie aventurile tinerilor tipic portughezi. În luna mai 2006, virusul ” Morangos com Açúcar ” a apărut în școlile portugheze. Peste 300 de elevi de la 14 școli s-au plâns de simptome similare cu cele pe care le prezentau personajele într-un episod recent. Acestea includeau erupții cutanate, dificultăți de respirație și amețeli, iar unele școli chiar au fost închise. Institutul Național Medical de Urgență portughez a respins ideea că boala ar fi o isterie în masă. Această poveste implică doar unii părinți, victime ale influenței majore pe care acest serial a avut-o asupra copiilor și adolescenților.

 

Doamna toxică

Gloria Ramirez a fost femeia numită “doamna toxică” de către mass-media după ce câțiva muncitori ai unui spital s-au îmbolnăvit pentru că au intrat în contact cu corpul și sângele ei. Ea a fost dusă de urgență la spital, în 1994 pentru că suferea de cancer de col uterin. Personalul medical care s-a aflat în apropierea ei a început să se îmbolnăvească în mod neașteptat și apoi a leșinat. Corpul Gloriei emana un miros de fructe și usturoi, iar sângele ei conținea particule dintr-o substanță ciudată precum hârtia. Un alt lucru interesant despre acest caz este și faptul că cei care s-au atins de trupul Gloriei, mai mult femei decât bărbați, au avut rezultatele testelor de sânge normale. Departamentul de sănătate a declarat după încheierea investigațiilor că cei care s-au bolnavit au fost, de fapt, victimele isteriei în masă.

 

Dispariția penisului

Aceasta a cauzat o isterie în masă în Singapore în 1967, deoarece membrii de sex masculin ai unei populații trăiau cu convingerea că organele lor genitale devin din ce în ce mai mici și în cele din urmă, vor dispărea. Această panică s-a extins în întreaga lume, mai ales în Africa și Asia. Localnicii susțineau că astfel de schimbări fizice sunt de cele mai multe ori fatale. Devine din ce în ce mai clar că aceste forme de isterie în masă sunt mult mai frecvente decat se credea anterior. Leziuni ale organului genital au apărut atunci când cei în cauză au apelat la ajutor neautorizat, cum ar fi ace, cârlige, ață de pescuit și șireturi de pantofi pentru a preveni dispariția penisurilor lor. Guvernul și oficialii medicali împreună cu mass-media au reușit să atenueze isteria doar printr-o campanie de informare și convingere a populației că un astfel de fenomen este imposibil din punct de vedere anatomic.

 

Sursa: listverse.com

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.