Ce este traficul de fiinte umane?
Traficul de fiinte umane inseamnă comert cu oameni şi folosirea acestora în scopuri profitabile de catre delincventi. Acest lucru poate insemna a forta sau pacali oameni sa se prostitueze, sa cersească sau sa munceasca.
Este un fenomen care implica multiple dimesiuni: este unul dintre cele mai grave crime din întreaga lume, o incalcare a drepturilor omului, un fenomen economic si social, un aspect penal, in care traficantii si nu victimele sunt infractorii.In marea majoritate a cazurilor exista o abordare directa a victimei, se recurge la o convingere a acesteia in sensul acceptarii unei aparente oferte avantajoase (promisiunea unui loc de munca in strainatate, tratament, oferta de studii etc.). Traficul este o afacere extrem de profitabilă pentru criminalitatea organizată, fiind a treia sursă de profituri ilicite după traficul de droguri şi traficul de arme.
Recrutorii pot fi: vecin, sot/concubin, cunostinta/ prieten, angajati ai unor firme false, membrii ai unor retele de trafic.
Nivelul de educatie al victimelor traficului de fiinte umane nu este unul ridicat, multe dintre acestea au doar studii gimnaziale.
Modalitatile de exploatare pot fi consta in exploatarea sexuala, prin munca, obligarea la cersetorie.
Recrutorii recurg la oferte false de locuri de munca in strainatate, in special profesii care nu implica o munca calificata, anunturi la mica publicitate, rapire.
Profilul victimei in functie de gen in Romania:
Femei: Majoritatea provin din mediul rural, din judete precum: Dolj, Arges, Timis, Bihor etc.Sunt supuse in principal exploatarii sexuale, dar si muncii fortate in agricultura, constructii etc. Tari de destinatie: Italia , Spania, Germania, Cehia etc.
Barbati: Recrutarea acestora se efectueaza de regula prin promiterea unui loc de munca in strainatate;majoritatea provin din judete precum: Timis, Bihor, Satu Mare, Maramures, etc. Tari de destinatie: Italia , Spania, Germania, Cehia, Grecia etc.
Minorii:Recrutarea se efectueaza de regula prin intermediul cunostiintelor, prin abordare directa a victimei cu oferte pentru prostitutie, oferte de munca in strainatate sau in tara sau pentru cersetorie, calatorie etc. Exploatarea sexuala este in prezent forma predominanta ( se realizeaza pe strada, in locuinte, bordeluri, cluburi). Statisticile oficiale din Romania prezinta faptul ca la nivelul anului 2010 numarul minorilor victime este in crestere atat cantitativ cat si ca procent calculat din populatia totala de victime. Din totalul de 379 de victime identificate,33% au fost minori (27 de baieti si 99 de fete).Provin in special din mediul urban, din judete precum Timis, Dolj, Hunedoara, Brasov, Bistrita etc.Tari de destinatie: in special Italia si Spania.Traficul de fiinte umane se desfasoara pe anumite rute, din tara de origine, spre tara de destinatie. Vanzarea victimelor are loc de regula in tara de destinatie dar se poate face si in tarile de tranzit, sau ulterior recrutarii chiar in tara de origine. Trecerea frontierei spre tara de destinatie se face cu autorul recrutorilor sau al calauzelor si poate fi: legala, sub pretextul unei excursii, in cazul victimele care au pasaport sau ilegala, in cazul persoanelor minore sau fara pasaport, situatie in care calauzele promit trecerea granitei in siguranta in schimbul unei sume de bani sau chiar fara plata. Pe parcursul transportului, de cele mai multe ori victimele sint tratate corespunzator, li se ofera cazare si masa, pot lua legatura cu familiile etc. In majoritatea cazurilor victimele realizeaza ca au fost vandute in momentul in care sint sechestrate si exploatate. Tratamentului administrat victimelor poate consta: izolare, viol comis de una sau mai multe persoane, maltratare, amenintare, in unele cazuri uciderea victimei, daca incearca sa evadeze sau ameninta traficantii cu deconspirarea.
De ce ar trebui sa iti pese?
Traficul de persoane este o incalcare a drepturilor omului. În fiecare an sunt traficate pe plan mondial între 2 şi 4 milioane de persoane – conform estimării Natiunilor Unite ti se poate întâmpla si tie sau cuiva pe care il cunosti.
Pretul mediu pentru un sclav in 2013 era de doar 70 euro
În cele mai multe zone, 80% din traficul de persoane presupune exploatarea sexuală.
20% din ei sunt de obicei în agricultură.
Numărul de sclavi pe Pământ este estimat între 20 și 30 milioane de euro.
Aproape un milion dintre ei sunt dusi peste granițele internaționale.
70% dintre sclavi sunt femei.
50% sunt copii.
În spatele traficului de droguri și arme, traficul de persoane este a treia cea mai mare organizație criminală.
Traficul de persoane genereaza aproximativ 30 de miliarde de euro pe an.
Mai mult de jumătate din sclavi sunt exploatati în țările industrializate.
Se estimează la 30.000 de persoane, numărul de victime ale traficului sexual: prinviolență, boli, tortura si neglijare …
80% din victimele sclaviei sexuale sunt vândute înainte de a ajunge la varsta de 24 ani.
UNICEF estimeaza ca 300.000 de copii sub 18 ani participă în prezent la conflicte armate din întreaga lume.
Există mai multi sclavi astăzi decât au existat în trecutul istoric.
In continuare o povestioara si declaratiile unei fete care a trecut prin aceste nedreptati…
Exista speranta
“Ma simt pierduta si foarte obosita. Viata a fost nedreapta cu mine. Am nevoie sa-mi recapat increderea in oameni si sa iau o decizie care sa-mi schimbe viata, pentru ca stiu ca exista speranta!”
Cu voce tremuranda si cu ochii in lacrimi, Mihaela incearca sa-mi evite privirea. Expresia fetei sale tradeaza durerea pe care o poarta in suflet de atat de mult timp.
„N-am experimentat niciodata ce inseamna viata de familie ori dragostea. Nu cunosc sentimentul unei imbratisari parintesti si nici dragostea sau protectia familiei. Am fost abuzata in familie de la o varsta foarte frageda. La varsta de 12 ani, dupa ce m-a batut, tatal meu m-a violat, un fapt tragic care mi-a schimbat viata. Tatal meu a ajuns la inchisoare, iar eu la orfelinat.
Astfel orfelinatul a luat locul casei parintesti, apoi cersitul pe strada a luat locul orfelinatului si la scurt timp dupa aceea am fost prinsa in plasa prostitutiei. Fiind foarte tanara, cu mult inainte de a ajunge la varsta de 18 ani, oamenii au profitat de mine si m-au exploatat pana in punctul in care am crezut ca pot sa adun si eu cativa bani si o sa ma opresc. Ce prostuta eram! Lantul se strangea tot mai mult in jurul meu, luandu-mi orice libertate. Ce a urmat?
Am fost dusa in diferite tari europene unde am fost fortata sa practic prostitutia, am fost vanduta de la un peste la altul, am fost martora la o crima si am trecut prin experienta dureroasa a aproximativ 20 de avorturi. Am trecut prin toate acestea si am doar 24 de ani.”
Brusc se uita in ochii mei si un zambet mare ii lumineaza fata. Incercand sa inteleg tot ce am auzit, am intrebat-o ce s-a intamplat. „Cand vorbesc cu tine imi aduc aminte de toate momentele luminoase si de toti crestinii care au trecut prin viata mea in diferite etape”, spune Mihaela. Oameni carora le-a pasat cu adevarat de mine si care au vrut sa ma ajute. Acum stiu ca nu toti oamenii sunt rai si nu toti vor sa profite de mine. Stiu ca exista si o parte mai luminoasa a vietii si am nevoie sa o gasesc. Trebuie sa rup lantul si sa fac primul pas spre libertate. Voi imi dati speranta si imi aratati ca sunt demna de o viata mai buna”.
IMPREUNA PUTEM FACE MAI MULT! DISTRIBUIE ACEST ARTICOL PRIETENILOR TAI!