Acneea afecteaza 70% din adolescenti si persista uneori si la varsta adulta. Localizate pe fata, chiar pe gat si pe spate, punctele negre evolueaza in pustule rosii inflamate si, in cazurile severe, in noduli mici (mici mase dure sub piele). Furunculul este o infectie acuta datorata stafilococului auriu.
Putin despre acnee
La pubertate, productia de hormoni sexuali, la baieti ca si la fete, stimuleaza secretia de sebum , ceea ce poate antrena o inflamatie la baza firului de par. Suprainfectia cu ciuperci microscopice si bacterii este responsabila de evolutia in pustule.
Acneea ii afecteaza deopotriva pe adulti si poate fi in legatura cu perturbarile hormonale sau cu folosirea unor cosmetic, medicamente sau vitamine. La unele persoane pare sa existe o hipersensibilitate a pielii la hormonii sexuali care circula in doze normale.
Semnele care trebuie sa te alerteze
Daca, cu toate eforturile personale acneea nu se atenueaza, este mai bine sa consulti un medic.
Ce poti face ?
- Evita soarele si foloseste protectia seolara adecvata pielii acneice. Expunerea la soare aduce o ameliorare momentana, dar declanseaza o eruptive de cosuri o luna mai tarziu.
- Nu apasa punctele negre si nu sparge cosurile. Manipularile efectuate fara dezinfectie sporesc riscul cicatricelor.
- Curata pielea de doua ori pe zi cu un sapun emollient sau cu lapte demachiant adecvat. Exista produse de igiena si de ingrijire specific menite sa trateze formele incipiente sau moderate de acnee: geluri, lotiuni de curatare, creme medicale, etc. Nu ezita sa ceri sfatul unui farmacist.
- Evita lotiunile alcoolizate, produsele de toalete pentru bebelusi, sapunurile care usuca pielea sau cele parfumate.
- Foloseste produse de machiaj “noncomendogene”. Demachiaza-te cu cea mai mare grija in fiecare seara.
- Opteaza petru rasul barbii manual, cu o spuma de ras hipoalergenica.
Cum te folosesti de medicina alternativa?
Cum ajuta fitoterapia
Baile de abur pe baza de cimbrisor, rozmarin, de lavanda sau boboc de trandafir (o mana de plante intr-o cana de apa clocotita)dilate si curata porii fetei. Acelasi lucru este valabil pentru tincture de galbenele. Pentru a drena toxinele pe cale orala, se asociaza infuzii de brusture, de salcie, de trei-frati-patati, de radacina de urzica sau de echinaceea (1 lingura in 600 ml apa clocotita).
Aromoterapia
Recomanda adaugarea catorva picaturi de uleiuri esentiale de arbore de ceai, de lamie si de rozmarin in masti de miere sau de argila. Se poate la fel de bine ca aceste uleiuri sa fie varsate in apa clocotita pentru o fumigatie a fetei. Uleiul esential din arbore de ceai poate fi aplicat direct pe pustule.
Tratament homeopatic
Se foloseste cel mai des Sulfur 7 CH contra pustulelor si Kalium bichronicum 7 CH in caz de acnee cronica.
Tratement naturopatic
Potrivit acestei abordari, acneea ar fi martorul unei proaste functionari hormonale sau digestive. Naturopatii recomanda suprimarea produselor lactate. Un regim pe baza de fructe si legume crude si un post de scurta durata ar permite organismului sa elimine toxinele. Dulciurile, cafeaua, ceaiul si alcoolul sunt contraindicate.
Ce sunt furunculele?
Un furuncul se prezinta sub forma unui nodul rosu si durereos la baza unui folicul de par. El poate fi situate in barba, la subsori, pe pubis, etc. Compresele calde impregnate cu un antiseptic accelereaza evacuarea puroiului.
Semne care trebuie sa te alerteze
Daca mai multe furuncule se formeaza unele in proximitatea altora sau in cazul furunculelor cu repetitie, trebuie sa consulti in medic.
Aromoterapeutii preconizeaza aplicarea unui amestec nediluat de uleiuri esentiale de arbore de tei sau de lavanda. Pentru a ajuta furunculul sa se coaca, se poate plasa deasupra pra o pasta compusa dintr-o lingura de pudra de radacina de nalba mare diluata in putina apa calda, pentru o durata de 20 de minute. In homeopatie se prescriu Hepar sulfur 7 CH pentru accelelerarea maturatiei furunculului si Silicea 7 CH pentru a inlesni evacuarea puroiului cand furunculul a spart.