Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Ce propune premierul pentru viitorul Guvern. Dacian Cioloş a lansat platforma „România la 100 de ani“: „Schimbarea poate să continue“

in Politic

Dacian Cioloş s-a decis să intre în bătălia electorală într-o manieră care respectă şi promisiunea făcută înainte de a fi numit prim-ministru, dar dă curs şi speranţelor care s-au investit în el în ultimul an. Premierul a găsit calea de mijloc.

Premierul Dacian Cioloş se afla până acum în faţa a două opţiuni care aparent se excludeau reciproc: respectarea cuvântului dat acum un an, când a preluat Guvernul, de a nu candida şi a nu se înscrie în niciun partid până la alegerile parlamentare, şi dorinţa de a continua maniera de guvernare care l-a consacrat în ultimul an.

În cele din urmă, Cioloş a găsit soluţia de a le satisface pe amândouă: el a lansat o platformă de guvernare la care îi invită să adere pe toţi cei care îi împărtăşesc viziunea despre modul în care ar trebui administrată ţara. Platforma, accesibilă la adresa de internet ro100.ro, îşi centrează mesajul pe aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire din 1918 şi este formată din patru părţi: un mesaj explicativ în care premierul îşi justifică alegerea, cele 10 principii ale unei bune guvernări, ce trebuie făcut în primele 100 de zile ale viitoarei guvernări şi, în sfârşit, un portofoliu de proiecte naţionale ce ar trebui realizate în termen mediu şi lung.

Vă prezentăm integral Platforma lui Dacian Cioloş. „Am promis că nu voi candida în aceste alegeri şi că nu mă voi implica politic pe durata acestui mandat. Decizia mea rămâne fermă, iar Guvernul pe care îl conduc rămâne unul independent“, scrie Dacian Cioloş, pe ro100.ro, platforma pe care a anunţat-o în urmă cu câteva zile. Cioloş mai arată că unele partide nu s-au reformat în timpul guvernării Cioloş. „Mandatul de Premier pe care l-am preluat în noiembrie 2015 a avut obiectivul de a asigura stabilitatea politică şi economică a ţării.

Totodată, a avut rostul de a da partidelor politice răgazul necesar să se reformeze, să recâştige încrederea oamenilor, să se deschidă mai mult spre societate. Unele partide nu par să fi mers pe această cale. Acest an de guvernare excepţională, independentă politic, a fost pentru ele doar o formă de a trage de timp, pentru a lăsa să se domolească energiile descătuşate de #Colectiv. În esenţă, modul lor de a se raporta la oameni, la alegători, a rămas acelaşi“, mai precizează Cioloş. Premierul spune că are experienţa să continue guvernarea pe care a început-o. „Am dorit să arătăm că România se poate guverna şi altfel – cu onestitate, corectitudine, integritate. Eu cred că în România poate exista un alt mod de a administra interesul public, deschis, în dialog cu oamenii, pornind de la ideea ca interesul general este mai bine servit de o administraţie profesionistă şi nu politizată. Asta am început să fac în acest an. Nu totul a mers bine, dar am încercat să corectăm cu onestitate greşelile făcute. Dar, tocmai pentru că acum am această experienţă, cred că schimbarea poate să continue.

Din punctul meu de vedere, un proiect de guvernare după alegerile din 11 Decembrie 2016, ar trebui dezvoltat în baza unor principii asumate public, susţinute de partidele, de oamenii politici, de grupurile civice sau organizaţiile societăţii civile, de oamenii de afaceri, de fiecare dintre noi, cei care credem că această schimbare e necesară“, a mai spus Cioloş. Premierul a lansat o platformă online, denumită „Romania100 – România la 100 de ani“. „În 2018, România va celebra centenarul Marii Uniri. 100 de ani au însemnat cicluri dramatice, de la totalitarism către democraţie, de la războaie şi crize profunde la integrarea în NATO şi Uniunea Europeană. Dacă vrem ca România să crească, avem nevoie de o reformă profundă a statului.

Avem nevoie de o reîmprospătare profundă a clasei politice, de principii pe care noi, ca societate, să ni le asumăm dincolo de angajamente politice şi cicluri electorale. De aceea, vă propun Platforma #Romania100 – România la 100 de ani –

10 principii ale unei guvernări pentru cetăţeni, însoţite de un portofoliu de proiecte naţionale care cred că ar trebui continuate sau începute de guvernul viitor. O platformă pentru a ne recâştiga încrederea în România şi în noi înşine“, a conchis Cioloş. Cele 10 principii pe care le propune Cioloş:

1 Susţin o Românie fără corupţie Nicio forţă politică din România nu trebuie să pună oprelişti luptei împotriva corupţiei, să slăbească justiţia şi statul de drept. Corupţia înseamnă sărăcie, corupţia ne condamnă la subdezvoltare. De aceea, lupta împotriva corupţiei trebuie asumată de fiecare dintre noi, la nivel individual, cu conştiinţa că, în momentul în care unul dintre noi dă sau primeşte mită, cere sau oferă un drept necuvenit, devine parte a sistemului care corupe şi ucide România. La 100 de ani, România are nevoie de o justiţie puternică, independentă.

Citeste mai mult pe adevarul.ro

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Politic

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate