Ce se intampla in corpul nostru cand suntem ciupiti de un tantar

in Articole

Conform lui Jonathan F. Day, profesor în entomologie la Universitatea din Florida, muşcăturile de ţânţari se produc în momentul în care o femelă ţânţar găseşte la suprafaţa pielii un vas capilar, care asigură fluxul sângelui în vene şi artere.

646x404 (4)
Cu fiecare încercare de a găsi un vas capilar, ţânţarul lasă salivă, care conţine o proteină, în zona inspectată. Corpul nostru va detecta saliva ca fiind o substanţă străină, şi astfel va alerta sistemul imunitar, care va răspunde prin inflamarea şi înroşirea zonei respective, declară profesorul Jonathan Day, pentru „Huffington Post” scrie adevarul.ro
Cele mai multe muşcături de ţânţari sunt inofensive şi se vor vindeca de la sine. Totuşi, ţânţarii pot provoca şi reacţii alergice sau pot transporta diferite boli.

Ţânţarul îşi foloseşte trompa pentru a străpunge epiderma şi pentru a ajunge la un vas de sânge. Saliva ţânţarilor conţine o substanţă anticoagulantă, ceea ce împiedică sângele să se solidifice astfel încât insecta să se poată hrăni.

Motivul pentru care avem tendinţa de a ne scărpina, în locul în care am fost muşcaţi de ţânţari, se datorează histaminei, substanţă pe care sistemul nostru imunitar o eliberează pentru a se apăra de substanţele străine pe care le-a detectat. Histamina provoacă dilatarea vaselor de sânge din jurul muşcăturii, ceea ce duce la umflarea ţesutului.

Cum identifici dacă muşcătura de ţânţar va declanşa o reacţie alergică?

Dacă prezinţi unul sau mai multe din următoarele simptome, este recomandat să vizitezi un medic: durere de cap puternică, febră, iritaţie, greaţă, letargie, vânătaie în apropierea sau în jurul muşcăturii, umflături în zona gâtului sau urticarie. Aceste simptome apar în decursul a 48 de ore de la producerea muşcăturii.    Pentru calmarea mâncărimilor puteţi folosi aloe vera, miere sau puteţi aplica busuioc pe muşcătură.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*