Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN CORPUL TĂU CÂND CONSUMI BĂUTURI CARBOZAZOASE DIETETICE? MOTIVELE PENTRU CARE AR TREBUI SĂ RENUNȚI LA ELE

in Sanatate

Sunt băuturile carbogazoase dietetice aşa de benefice cum se pretinde? Ajută cu adevărat la scăderea în greutate? Răspunsul este nu. De fapt, un cercetător de la Purdue spune că oficialii de la sănătate publică ar trebui să convingă populaţia să evite băuturile carbogazoase dietetice la fel de mult cum evită băuturile care folosesc zahărul ca îndulcitor principal.

Băuturile răcoritoare, acidulate şi cu mult zahăr reprezintă produse irezistibile pentru fiecare pofticios, dar nu sunt cea mai bună alegere. Ele sunt un aliat al obezităţii. Cercetătorii din Statele Unite ale Americii au observat o legătură dependentă între consumul de băuturi carbogazoase şi numărul din ce în ce mai mare al celor cu probleme de obezitate, informează Revista The New England Journal of Medicine publică trei studii care certifică încă o dată această relaţie dependentă între obezitate şi băuturile carbogazoase. În Statele Unite ale Americii, 30% dintre populaţia adultă suferă de obezitate. În Europa procentul este de 24%.

Susan E. Swithers, profesor de ştiinţe psihologice şi neuroştiinţe comportamentale la Universitatea Purdue spune că aceste avertismente trebuie extinse astfel încât să includă limitarea consumului de îndulcitori, inclusiv a îndulcitorilor fără calorii, scrie The Hearty Soul.

Primul studiu realizat de experţii din SUA cu 33.000 de persoane concluzionează că aceste băuturi sunt periculoase pentru persoanele care sunt predispuse genetic să se îngraşe. Băuturile carbogazoase acţionează asupra genelor afectând numărul kilogramelor şi crescând predispoziţia genetică a unei persoane de a lua în greutate, scrie dcnews.ro

Celelalte două studii arată că adolescenţii şi copiii care consumă băuturi fără calorii, mai precis, care nu aleg băuturile carbogazoase, pierd în greutate.

Swithers a revăzut numeroase studii actuale cu scopul de a da un răspuns întrebării „Este băutura carbogazoasă, dietetică nocivă?” Ea a descoperit că aprox. 30% dintre adulţii americani şi 15% dintre copiii americanilor consumă îndulcitori artificiali, din categoria acestora făcând parte aspartamul, sucraloza şi zaharina.

Băuturile îndulcite contribuie, cel mai probabil, la obezitate pentru că au un nivel ridicat de calorii, dar nu satisfac apetitul, motiv pentru care, de multe ori, oamenii nu reduc aportul de calorii din mâncare, pentru a compensa cu cele pe care le consumă în formă lichidă, informează Mediafax.

Mai multe studii sunt necesare în continuare pentru a determina de ce aceşti markeri intensifică riscul de obezitate în special când oamenii consumă băuturi îndulcite artificial, au mai spus cercetătorii.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, numărul obezilor din întreaga lume s-a dublat în perioada 1980-2008. Datele actuale arată că 500 de milioane de oameni sunt obezi, ceea ce înseamnă 12% din populaţia mondială.

Pe lângă toate acestea, foarte multe studii au scos la iveală legătura dintre consumul de băuturi carbogazoase şi probleme de sănatate, astfel:

Depresia. Consumul mai mare de 4 doze de băuturi carbogazoase pe zi creşte cu 30 de procente riscul apariţiei depresiei. Pe de altă parte, consumul a patru căni de cafea pe zi pare să aibă efecte benefice, scăzând riscul depresiei cu 10 procente. Riscul este mai mare pentru persoanele care consumă băuturi carbogazoase dietetice, decât pentru cei care le preferă pe cele normale.

Deficienţe la nivelul rinichilor. Cercetătorii de la Harvard au aflat cum consumul pe termen lung de băuturi dietetice reduce cu 30% capacitatea de funcţionare a rinichilor. Studiul a fost canalizat pe persoanele care consumă băuturi dietetice timp de peste 20 de ani.

Diabet de tipul 2 şi sindrom metabolic. Un studiu ce datează din 2009, publicat în jurnalul „Diabets Care” a scos la iveală cum consumul de băuturi dietetice este în strânsă legătură cu creşterea cu 36% a riscului apariţiei sindormului metabolic şi cu 67% a riscului instalării diabetului de tipul 2, faţă de consumul de băuturi carbogazoase obişnuite.

Boli cardiovasculare. Cercetătorii din Universităţile din Miami şi Columbia au aplicat un studiu pe mai mult de 2000 de subiecţi adulţi, timp de 10 ani şi au aflat că oamenii care consumă băuturi dietetice zilnic sunt mai predispuşi la atacuri de cord şi accidente vasculare. De asemenea, este mult mai probabil ca aceştia să moară de boli cardiovasculare.

Boli de plămâni. Consumul băuturilor carbogazoase, inclusiv al celor dietetice, creşte riscul de a dezvolta astm şi boli bronho-pulmonare.

Un mediu nesigur pentru creier. Spartamul, un îndulcitor artificial comun, pare să distrugă sistemul natural de apărare al creierului prin generarea de antioxidanţi. Aspartamul este asociat deseori cu migrene şi dureri de cap, depresie, anxietate, pierderi scurte de memorie şi scleroza multiplă.

Sursa: dcnews.ro

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Sanatate

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate