Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Ce sunt cu adevarat cosmarurile si cum pot fi tratate acestea?

in Diverse

Cosmarurile fac parte din cele mai interesante fenomene studiate in medicina somnului. Este vorba de vise avand un continut puternic negativ si insotite de emotii negative. De obicei se viseaza fie cadere in infinit, fie urmarire, ranire, moartea unei persoane apropiate sau propria moarte. Pacientii isi pot aminti de regula cosmarurile, iar acestea se repeta adeseori. Cosmarurile devin o povara atunci cand apar o data pe saptamana. Ele pot fi atat de inspaimantatoare incat celor afectati sa le fie teama sa mearga la culcare. In orice caz, 5% dintre copii par sa sufere de cosmaruri.

Fricile nocturne trebuie delimitate de cosmaruri. Frica nocturna se manifesta prin trezirea brusca in prima jumatate a noptii, insotita de o teama extrema. Persoanele se pot trezi cu un strigat de spaima, dupa care raman adesea cu ochii deschisi in pat, transpira, respira mai des si sunt inca intru totul cuprinse de frica. Exista situatii in care persoanele afectate nu isi amitesc vise, ci situatii traite.

Mult timp s-a considerat ca doar anumite persoane sufera de cosmaruri, anume persoanele mai sensibile si cu pielea mai subtire. Dar un factor cu mult mai important il constituie insa traumele sau stresul actual. De aceea, in cazuri de acumulari de cosmaruri trebuie cercetate evenimentele impovaratoare. Radacinile acestora se afla cu multi ani in urma.

Pentru inlaturarea cosmarurilor, pe langa reducerea stresului, exista o metoda de tratament creativa si foarte interesanta, care provine din terapia fricii. Pentru ca se stie ca in cazul cosmarurilor frica joaca un rol central. Astfel, se pot lua unele masuri precum consemnarea in scris a cosmarului. Notati-va cosmarul pe cat posibil in dimineata zilei urmatoare. Acordati-va suficient timp si intrati linistiti in toate detaliile. Copiii pot desena visul. De asemenea, ganditi-va la o solutionare pozitiva a situatiei de cosmar, solicitati-va fantezia in acest sens. Solutia trebuie sa fie “adecvata” celui afectat sis a duca la disparitia caracterului acut si amenintator al situatiei. Cel afectat trebuie sa-si reprezinte acum visul, dar impreuna cu noua iesire pozitiva. Cu acest prilej se pot descoperi eventual noi solutii, care pot fi si ele preluate la randul lor. Reprezentarea “noului vis” trebuie sa se realizeze intr-o dispozitie deconectata. Copiii pot desena o noua imagine. Daca va reprezentati adesea noua solutie, ea poate fi reactivata si in timpul noptii, adica rechemata la viata.

Prin notarea cosmarului are loc confruntarea activa cu acesta. Aceasta situatie este necesara dominarii spaimei, pentru ca persoana respectiva se confrunta acum cu teama sa in alte conditii. Ca in cazul oricarei dominari a fricii si aici este valabil faptul ca evitarea confruntarii amplifica teama. Prin aceea ca isi imagineaza o solutie, persoana afectata iese din rolul de victima si isi intensifica vointa de dominare a fricii. Acest aspect este important in special la copii. In cazul in care aceasta metoda este prea “dificila” pentru persoana afectata, trebuie sa luati in considerare ajutorul profesionist al unui psihoterapeut. Anume, in situatiile in care teama este atat de mare incat omul nici nu poate sa vorbeasaca despre vis sau a facut experienta unor adevarate traume.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Diverse

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate