Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Ce sunt dereglarile somnului si cum le recunoastem?

in Curiozitati

Atunci cand somnul nu confera odihna sau nu se instaleaza deloc, este o problema serioasa. In medicina dedicata cercetarilor asupra somnului, un “somn perturbat” se diferentiaza de o “dereglare a somnului”. Somnul perturbat poate aparea si la oamenii sanatosi, si reprezinta exclusiv un parcurs de somn dereglat la un moment dat. Dimpotriva, dereglarea somnului constituie genul proxim pentru diferite tulburari si boli de care se ocupa medicina somnului si desemneaza o abatere regulate de la somnul normal. Problema medicinii care studiaza somnul este ca, in general, somnul este foarte variabil si individual, si ca datorita acestui fapt nu exista o masuna cantitativa biologica unitara pentru o “buna” durata a somnului, respectiv, o “buna” calitate a acestuia. Exista oameni care dorm pe portiuni si sunt bine odihniti, si altii care dorm sapte ore neintrerupt si care sunt obositi. Se cunoaste faptul ca durata fireasca a somnul scade odata cu varsta, sugarii dorm 16 ore, iar adultii dorm, in medie, sappte ore in tarile occidentale industrializate. La ora actuala, orice somn avand durata cuprinsa intre 5 si 9 ore este considerat ca fiind normal. In principiu se stie totusi ca importanta decisiva in aceasta directie nu ii revine duratei somnului, ci calitatii acestuia.

Dereglarea somnului se stabileste analizand efectele oboselii,respectiv ale somnului permanent problematic. Acestea se pot manifesta si prin temeri si griji chinuitoare provocate de lipsa de somn. Daca nu va simtiti odihnit in urma somnului si va simtiti oboist pe parcursul zilei intregi, este posibil sa aveti o dereglare a somnului. Este considerata dereglare a somnului acea dereglare de durata a somnului care influenteaza negativ parcursul zilei. Ca interval temporal, se considera de regula patru saptamani consecutiv. Desigur ca aceasta durata este arbitrara, si nu poate fi explicata prin legitati biologice, insa ea ne ajuta sa diferentiem o dereglare trecatoare a somnului de una de durata si care necesita tratament. Daca vi se intampla in mod regulat sa nu va simtiti odihnit dupa somnul de noapte, iar acest aspect va afecteaza in timpul zilei, exista susiciunea ca aveti o dereglare a somnului.

Este normal ca uneori sa ne trezim in timpul noptii. Este greu de crezut, dar faptul de a dormi incontinuu este imposibil, si trezirile din cursul noptii sunt normale. In general, pot aparea scurte treziri imediat dupa adormire sau spre sfarsitul noptii. Trezirea din somn in cursul noptii face posibila o schimbare controlata a pozitiei corpului, si de aceea este foarte utila. Nu trebuie sa ne facem griji in privinta trezirilor din timpul noptii. In plus, de regula, majoritatea reactiilor de trezire sunt ulterior uitate. Daca insa adormirea devine o problema, putem avea de-a face cu o dereglare a somnului.

Dereglarile somnului pot fi impartite in insomnii, hipersomnii si parasomnii. Insomniile se caracterizeaza printr-un somn nocturn dereglat, care poate fi dovedit. Aici, in prim plan se afla somnul problematic, iar oboseala este considerate exclusive drept consecinta secundara a acestuia. In cazul hipersomniilor, dimpotriva, in prim-plan se afla oboseala resimtita constant de-a lungul zilei. In acest caz, somnul dereglat nu este considerat ca indispozitie principala. La parasomnii este vorba despre fenomene ce apar in legatura cu somnul, ca de exemplu cosmarurile sau scrasnitul dintilor. Aceasta impartire de principiu dupa forma de manifestare in insomnii, hipersomnii si parasomnii, nu exprima inca nimic din dereglarea propriu-zisa a somnului, dar faciliteaza cautarea cauzei.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Curiozitati

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate