Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Cea mai adanca groapa de pe Pamant! Cum voiau sovieticii să ajungă în centrul Pământului și ce au descoperit

in Curiozitati

Știm mai multe lucruri despre anumite galaxii îndepărtate decât despre ceea ce se află sub propriile noastre picioare. Din acest motiv, oamenii de știință sovietici au demarat în anii 1970 un proiect ambițios de forare a scoarței terestre în căutarea de răspunsuri, o forare mai adâncă decât făcuse omenirea până atunci. Astfel, în următorii 24 de ani, au forat în interiorul scoarței terestre mai bine de 12 kilometri.

kola

Sub capacul de metal din fotografia de mai sus se află una dintre cele mai adânci gropi de pe Pământ. Prin comparație, fundul oceanului se află la o adâncime de 11 kilometri, adică cu 1 kilometru mai sus decât fundul puțului săpat de sovietici. Capacul ermetic închis adăpostește imensul culoar subteran prin care sovieticii doreau să ajungă în mijlocul Pământului. Gaura este situată în Peninsula Kola din Rusia. Deși nu au reușit să ducă la capăt ambițiosul proiect, rușii au reușit totuși să facă niște descoperiri interesante.

Oamenii de știință au găsit fosile microscopice unicelulare la o adâncime de 7 kilometri în interiorul pământului. La o aceeași adâncime au reușit să descopere inclusiv apă. De asemenea, la adâncimea de 12 km au detectat faptul că temperatura este de 180 ° C, mult prea fierbinte pentru a continua forarea. Echipamentele utilizate în 1994 nu ar fi făcut față unui astfel de mediu. Nu mai vorbim despre faptul că temperatura ar fi crescut constant, pe măsură ce s-ar fi avansat cu forarea, având în vedere că nucelul pământului este o sferă de metal topit care fierbe la temperaturi de 5.000-7.000 de grade Celsius.

proietkola2-1024x835

Totuși, în condițiile în care distanța până în centrul Pământului este de 6.400 de kilometri, cei 12 km forați de ruși sunt doar o mică „zgârietură”.

sursa: cunoastelumea.ro

 

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Curiozitati

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate