Cea mai controversată femeie din istoria omenirii, Maria Magdalena

in Religie

Credincioşii o cinstesc la 22 iulie pe Maria Magdalena, femeia tulburată de demoni care se leapădă de trecut şi devine o sfântă. Praznicul ei este serbat atât de Biserica Ortodoxă, cât şi de cea Catolică la aceeaşi dată – 22 iulie.

Deşi este cinstită alături de Apostoli, fiind pomenită ca Sfânta Mironosiţă întocmai cu Apostolii, rolul Mariei Magdalena este extrem de controversat. Scrierile creştine o prezintă sub diferite versiuni, dar cele răsăritene refuză să o identifice prostituatei care a devenit discipolul de suflet al lui Iisus Hristos, ba chiar soţia şi mama copiilor Săi, simbol al Sfântului Potir – după cum au scris istorici şi publicişti care au stârnit imaginaţia lumii. Maria Magdalena, femeia revenită pe calea cea dreaptă, este cea care a stat alături de Învăţător şi de Maica Domnului în suferinţele răstignirii Sale. Ei i S-a arătat Mântuitorul la Înviere, dându-i vestea pe care s-o ducă ucenicilor Săi.

Sinaxarul, cartea vieţilor sfinţilor ortodocşi, consemnează viaţa Mariei din Magdala, care a reuşit să-şi găsească izbăvirea. Maria era o femeie bogată din Galileea, care trăia în Magdala, un mic sat pescăresc aflat pe malul lacului Ghenizaret, la 5 km de oraşul Tiberiada. Şapte duhuri rele au pus stăpânire pe ea, făcând-o roaba păcatelor lumeşti. De sclavia demonilor a scăpat-o doar Iisus Hristos, căreia ea i s-a aruncat la picioare, cu disperare, implorându-l să o ia cu el. Văzuse minunile lui Mesia, care înmulţise pâinea şi peştele în faţa unei mulţimi ostenite şi flămânde din Duminica a VIII-a după Rusalii.

„În vremea aceea Iisus a văzut mulţimea de oameni şi I S-a făcut milă de ei şi a vindecat pe bolnavii lor. Iar când s-a făcut seara, ucenicii au venit la El şi I-au zis: «Locul este pustiu şi vremea, iată, a trecut; deci, dă drumul mulţimilor ca să se ducă în sate să-şi cumpere mâncare». Iisus însă le-a răspuns: «N-au trebuinţă să se ducă; daţi-le voi să mănânce». Iar ei I-au zis: «Nu avem aici decât cinci pâini şi doi peşti». Şi El a zis: «Aduceţi-Mi-le aici». Şi poruncind să se aşeze mulţimile pe iarbă şi luând cele cinci pâini şi cei doi peşti şi privind la cer, a binecuvântat şi, frângând, a dat ucenicilor pâinile, iar ucenicii, mulţimilor. Şi au mâncat toţi şi s-au săturat şi au strâns rămăşiţele de fărămituri, douăsprezece coşuri pline. Iar cei ce mâncaseră erau ca la cinci mii de bărbaţi, afară de femei şi de copii. Şi îndată Iisus a silit pe ucenici să intre în corabie şi să treacă înaintea Lui pe ţărmul celălalt, până ce El va da drumul mulţimilor“ (Evanghelia lui Matei 14, 14-22).

646x404

Citeste mai mult: adev.ro/nrvfb0

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*