Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Cea mai ieftină centrală verde pe timp de iarnă! Se construiește ușor și poate fi sursa de încălzire a unei întregi gospodării

in Stiri online

Utilizând o centrală verde poți reduce cheltuielile din gospodărie și, cu o investiție minimă, vei avea căldură în anotimpul rece.

Centrala bio cu compost a fost inventată de francezului Jean Pain. Ea poate să asigure unei ferme, sau unei case de la țară (și solarului aferent) căldura și apa caldă necesare pe timp de iarnă.

Centrala utilizează proprietatea compostului de a genera căldură, temperatura din interior ajungând la 650C. Pentru construirea acesteia sunt necesare o pompă, țeavă și plasă de oțel. Sistemul bio poate asigura necesarul termic pentru o suprafață de 1.500 de m2, pentru minim 12-16 luni, după care compostul trebuie înlocuit. Ca dimensiune standard a sistemului se recomandă un diametru de 5 metri și înălțime de 2,5 metri.

Sistemul se utilizează în multe gospodării și ferme din întreaga lume. Pentru compost ca material de bază eficient, fermierii recomandă frunzele și lemnul tocat de foioase. Dacă se folosește lemnul de pin, el nu trebuie să depășească 15% din compost, deoarece este considerat mult prea ”acru” pentru microorganismele cu rol în descompunere.

Centrala bio este construită având la bază o folie de plastic groasă care va asigura succesul primei faze de amenajare, când compostul este bine alimentat cu apă pentru putrezirea lemnului. Peste folia de plastic se pun lemnul tocat, apoi țeava în formă circulară (fixată de structură pentru a-și menține forma concentrică). Se repetă acest procedeu pentru alte patru straturi de țeavă și cinci de lemn tocat (ultimul deasupra).

Fermierii din Franța spun că lemnul nu trebuie să fie tocat foarte fin, deoarece bucățile permit oxigenarea în interior și stimulează procesului de descompunere. Este foarte importantă udarea permanentă în primele patru zile, astfel încât compostul să fie în proporție de cel puțin 70% bine înmuiat.

Materiale cumpărate (țeava, gardul) pot fi refolosite timp de 10-15 ani.

Sursa: agrointel.ro

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Stiri online

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate