Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Cea mai mare tragedie în fotbal și puterea blestemelor. Cum a murit o întreagă echipă pe teren

in Articole/Curiozitati/Sport

De farmece, vrăjitorii și blesteme nimeni nu s-ar fi așteptat să existe și în fotbal, sportul rege al Mapamondului. Cu toate acestea ezotericul își face loc și pe gazon, la fel de imprevizibil ca un șut la poartă de la jumătatea terenului.
Cel puțin ciudat și cu totul tragic a fost momentul în care o întreagă echipă de fotbal a murit în timpul meciului. Toți cei 11 jucători ai echipei Ben at Shady rayodin Congo au fost trăsniți de un fulger, aceștia decedând pe loc. Nenorocirea s-a întâmplat puțin înainte de prima pauză, iar scorul era de 1-1. Niciun jucător de la echipa adversă, Basagna, nu a fost atins, motiv pentru care lumea a început să creadă ca aceștia au recurs la vrăjitorii pentru a câștiga campionatul, obiectiv pentru care un egal era suficient.
De aici s-au dezvoltat nenumărabile legende, potrivit cărora fotbalul mondial nu doar trezește pasiuni nestăpânite în oameni , el este într-adevăr partener de încredere al „întunericului”.
Cele mai preferate sunt blestemele. Marea echipă Benfica este victima unui astfel de blestem. Se spune că după câștigarea cupelor în 1961, împotriva echipei FC Barcelona și 1962 împotriva echipei Real Madrid, sub îndrumareaantrenorului Béla Guttmann,acesta a cerut o mărire de salariu. Nu i-a fost aprobată, ba mai mult a fost concediat.benfica-guttman Când a părăsit clubul,antrenorul a lansat și un blestem: „Nici în o sută de ani de acum încolo, Benfica fără mine nu va fi campioană a Europei”. De atunci Benfica a pierdut consecutiv toate cele opt finale europene în care a jucat, inclusiv 5 finale ale Cupei Campionilor Europeni și trei finale de Cupa UEFA Europa League. Blestemul încă urmărește echipa.
În 1994 Quilmes Atlético Club, echipă din Argentina și-a dorit atât de tare să treacă în prima devizie, încât conducerea clubului a apelat la o vrăjitoare bătrână pe nume Dora. După ce femeia a făcut un ritual pentru aceștia, nu ș-a primit banii promiși, motiv pentru care a blestemat Quilemes. Echipa nu a urcat în clasament. După o perioadă în care rezultatele lor erau din ce în ce mai slabe, conducerea clubului a decis să caute vrăjitoarea pentru a ridica blestemul. Aceasta decedase între timp. Jucătorii i-au pus flori pe mormânt și i-au cerut iertare în speranța că totul va fi soluționat, însă evoluția echipei era la fel de slabă. Disperarea era atât de mare încât au început și suporterii să se implice în ițele dezlegării blestemului. Un bărbat a mers la mormântul vrăjitoarei și i-a promis că dacă va avea o fiică îi va pune numele ei, Dora. Zis și făcut. Quilmes Atlético Club a reușit un an mai târziu să ajungă în prima divizie.
Printre superstițiile din fotbal se mai găsesc și aceea de a nu atinge trofeul înainte de disputarea partidei deoarece aduce ghinion pentru echipa celui care îl atinge. Exemple: Santiago Cañizares, 2001, portar Valencia, Bayern München câstigătoare; Gennaro Gattuso, 2004, mijlocaș AC Milan, Liverpool FC câștigătoare.
Balonul de aur este și el blestemat. Niciun jucător care a câștigat balonul de aur cu un an înainte de începerea competiției mondiale nu a reușit să câștige alături de țara pe care o reprezintă. În total 14 jucători de renume s-au luptat cu „blestemul de aur”.
„Blestemul este o provocare nemăsurată și el crește în tărie cu cât se îndreaptă înspre nemăsurat”. (Emil Cioran)

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Articole

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate