Şovârvul, Origanum vulgare, este o planta ce creste sub forma de tufe inalte de 30-80 cm, are tulpini subtiri dar foarte solide, frunzele au forma eliptica, ascutite la capat, iar florile au culoarea roz-purpuriu. Daca florile sau tulpinile acestei plante sunt zdrobite intre degete, emana un miros placut si aromat. Infloreste in perioada iulie-septembrie, preferand locurile insorite si uscate.
Se foloseste planta proaspata sau uscata. Datorita continutului bogat in uleiuri eterice, substante amare si tanine este foarte utila in tratamentul bolior de stomac si intestinelor. Sovarvul se foloseste ca si maghiranul (cu care este inrudit si are aceleasi proprietati aromatice) in bucatarie ca planta condimentara foarte apreciata in prepararea sosurilor, supelor, salatelor, mancarurilor cu carne, a celor cu paste fainoase si pentru pizza.
Ca planta medicinala, sovarvul se foloseste pentru tratamentul afectiunilor stomacului si intestinelor, are un efect spasmolitic, iar in bolile specifice copiilor se recomanda pentru tratamentul tusei convulsive. Planta se usuca numai la umbra si se foloseste sub forma de ceai (infuzie) in cazurile de balonari, tulburari menstruale, crampe intestinale. Ca aplicatie externa se foloseste pentru gargara in afectiunile cavitatii bucale, spalari si comprese umede in cazul eczemelor pielii.
Mod de folosire:
Ceai (infuzie) – o lingurita cu varf de sovarv la o cana cu apa clocotita, se lasa un minut, apoi se strecoara. Se bea o cana inainte de mesele principale.
Ceai (macerat) – doi pumni cu planta proaspata se pun in trei litri apa rece, se lasa cateva ore, apoi se incalzeste pana aproape de fierbere, apoi se strecoara. Se foloseste pentru comprese umede pe locurile cu eczeme.