Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Ceaiul care combate febra si insuficientele respiratorii

in Sanatate

Brusturele dulce este o planta medicinala ce creste in zonele de munte, in special, pe malurile raurilor si paraielor sau in santuri. Are frunzele mari aproape ca o umbrela, florile sunt albe sau roz, apar imediat dupa ce se retrage zapada. Bunicii ne spuneau ca atunci cand apar florile de brustur dulce vine cu adevarat primavara, iar ursii mananca florile pentru a-si recapata puterea dupa somnul lung de iarna. In limba germana se numeste  Pestwurz, ceea ce in traducere inseamna radacina ciumei, face referire la faptul ca aceasta minunata planta medicinala, mai exact radacina, datorita propietatii de scadere a febrei se folosea in timpul epidemiilor de ciuma. Denumirea latina a plantei este Petasites officinalis, iar in limba romana are multiple denumiri precum buedea ciumei, captalan, broscalau, clococean, gula de balta, smantanica.

Ceaiul din radacina de brustur dulce se prepara doar prin macerare la rece si este util pentru combaterea febrei (ceai suldorific), in tratamentul insuficientelor respiratorii, in artrite, in guta si chiar in cazurile de epilespie. Portia zilnica de ceai este de una-doua cesti.

Ca aplicatie externa se foloseste ceaiul in comprese pentru tratamentul entorselor si luxatiilor, in tratarea picioarelor obosite sau ranite de marsurile indelungate si de leziuni ulceroase. Terciul obtinut din frunzele bine spalate si zdrobite se aplica pe ranile ce se vindeca greu, ulceratii canceroase sau plagi din cauza arsurilor.

In unele zone din Austria si Elvetia localnicii folosesc frunzele mici sub forma de salata.

Florile plantei apar la sfarsitul lunii februarie si inceputul lunii martie dup ace se topeste zapada. Radacinile se scot odata ce apar primele flori. Se folosesc in ceaiuri pe langa radacini si primele frunze care se pastreaza ca si radacinile uscate in borcane care se inchid ermetic pentru a nu se evapora uleiurile eterice pe care le contine.

Utilizare:

Ceai – o lingura rasa cuprinzand radacina de brustur dulce maruntita (de preferat rasa), se pune intr-o cana cu apa rece, se lasa la macerat 8-10 ore, apoi se incalzeste si se strecoara.

Comprese – o lingura cu radacina de brustur dule (maruntita) se pune intr-o jumatate de litru de apa rece, se lasa 8-10 ore, apoi se strecoara. Se foloseste de mai multe ori in fiecare zi.

Comprese cu terci – frunzele proaspete bine spalate se zdrobesc cu un sucitor pe o planseta de bucatarie. Terciul obtinut se aplica pe ranile deschise. Are efect antiseptic.

loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Latest from Sanatate

LIKE-ul tau CONTEAZA!Ti-a placut articolul si ai dat LIKE? Inchide aici
Mergi la Sus

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate
Designed by Dianys Media Solutions - realizare site web - creare site web