Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Ceauşescu, bancherul lumii.

in Curiozitati

Cum au recuperat băieţii deştepţi banii pe care alte ţări îi datorau statului şi ce a primit România în schimbul a 8 miliarde de dolari: orez şi bancuri proaste

În decembrie ‘89, România era într-o situaţie paradoxală. Pe de-o parte, populaţia răbda de foame – pe de altă parte, Republica Socialistă România avea în conturi două miliarde de dolari cash (bani care vor dispărea în anii ‘90)

În decembrie ’89, România era într-o situaţie paradoxală. Pe de-o parte, populaţia răbda de foame – pe de altă parte, Republica Socialistă România avea în conturi două miliarde de dolari cash (bani care vor dispărea în anii ’90). Mai mult, în afară de aceşti bani, România avea investiţii şi datorii de recuperat în valoare de aproximativ 8 miliarde de dolari. Şi, ca paradoxul să fie total, România nu mai avea datorii externe. Un reportaj PRO TV din seria „România, te iubesc!”

„Ai noştri nu mănâncă măsline”. Opt ani de foame, pentru plata datoriei externe

Povestea începe în anii ’70, când statul român se împrumută masiv pentru industrializarea forţată a ţării dar şi pentru investiţii externe megalomanice. Dorinţa lui Ceauşescu era ca România să devină o putere politică şi economică importantă, iar el – un lider mondial.

La început, totul părea să meargă bine, dar în urma unor tranzacţii speculative cu grâu şi petrol, ţara intră în blocaj financiar şi încetare de plăţi. În septembrie 1981, România lui Ceauşescu atingea vârful datoriei externe: 10,17 miliarde de dolari. Ştefan Andrei, vice-prim ministru cu probleme de comerţ exterior la acea vreme, îşi aminteşte foarte clar momentul. Statul comunist nu mai avea bani nici pentru cele mai elementare plăţi. „Atunci ne găseam în situaţia în care şi piloţii primeau bani în servietă, ca să plătească aterizarea şi decolarea de pe aeroporturile străine”, spune fostul ministru.

România ajunsese la mâna celor mai mari state creditoare adunate în Clubul de la Paris şi Fondul Monetar Internaţional. Negocierile au fost foarte dure. Sub presiune, Nicolae Ceauşescu ia o hotărâre pe care unii o consideră eroică, alţii criminală: plata tuturor datoriilor externe înainte de termen. Ştefan Andrei povesteşte că, deşi FMI-ul cerea penalizări pentru plăţi anticipate, Ceauşescu, împins şi de Elena Ceauşescu, au hotărât să plătim chiar dacă pierdem.

Pentru plata datoriei, mare parte din producţia agricolă şi industrială a ţării ia calea exportului. Coada la mâncare devine un obicei. Se instituie raţionalizarea produselor de bază, iar benzina şi alimente ca pâinea, uleiul, zahărul şi făina încep să fie distribuite pe cartele. Despre portocale sau măsline, românii auzeau la sărbători. „El, acolo la Scorniceşti, nu mânca măsline. Puteam să dăm tractoare şi să luăm măsline din Grecia, dar el a spus «Nu, dragă, lasă. Ai noştri nu mănâncă măsline»”, îşi aminteşte Andrei.

Visul socialist de a deveni cămătarii lumii

În paralel cu plata datoriilor externe prin eforturi inumane din partea populaţiei, se continuă şi investiţiile în alte ţări. Şi cei din anturajul dictatorului erau îngrijoraţi. Ion Coman era secretarul Comitetului Central al PCR , responsabil de gospodaria de partid. „În discuţia pe care am avut-o eu cu el în octombrie 1989, în urma unei situaţii mai deosebite a temperaturii, spunându-i «Există un pic de nemulţumire, daţi un pic de căldură, pentru că e frig, în special pentru cei mici», răspunsul lui a fost: «Mai răbdăm încă puţin, avem două miliarde de dolari în bancă, avem creanţe de 5-6-7 miliarde de dolari, facem noi o bancă şi dăm noi cu dobândă mică ţărilor în curs de dezvoltare»”.

România devine o bancă pentru ţările în curs de dezvoltare. În timp ce la Timişoara începea revoluţia, Ceauşescu era în Iran. „Voia Ceauşescu, împreună cu iranienii, să facă aşa o bancă şi să-şi scoată pârleala, dacă mi se scuză expresia, să devină ei cămătarii lumii”, spune Bogdan Baltazar – fost director în Ministerul Afacerilor Externe pe zona Africa şi Orientul Mijlociu.

În aprilie 1989, Nicolae Ceauşescu anunţă rambursarea integrală a creditelor internaţionale, spre bucuria întregului popor. România scăpase de datorii şi avea investiţii uriaşe. 8 luni mai târziu, Ceauşescu moare şi, odată cu el, mor şi investiţiile. „În totalitate, după calculele pe care noi le-am făcut la vremea respectivă, imediat după decembrie 1989, erau 8,6 miliarde dolari SUA”, spune Ioan Pârgaru – fost director la Direcţia de Comerţ Exterior.

Aproape 9 miliarde de dolari s-au investit în întreaga lume. Acum, în 2011, datele oficiale vorbesc de doar 2 miliarde şi jumătate de dolari. Diferenţa nu a fost recuperată de români, ci ori a fost ştearsă, ori s-a pierdut.

Cum am exportat în Africa „Palatul pionierilor”. 170 de milioane şi cadoul frumos al românilor

Africa, Sudan. Am pornit pe urma banilor României pe cel mai sângeros tărâm din ultimii 50 de ani. Când spui Sudan, spui malarie, febra galbenă, instabilitate politică, sărăcie, războaie civile şi genocidul de la Darfur. În Sudan, România a construit fabrici, instalaţii petroliere, clădiri pentru instituţiile statului, case. În total, Sudanul ne datorează 170 de milioane de dolari.

De cum am pus piciorul în Sudan au început restricţiile. Mai peste tot îţi este interzis să filmezi, pentru a nu scoate la iveală problemele din această ţară. Singurul loc în care poţi filma liniştit este clădirea parlamentului din capitala Khartoum. Este mândria Sudanului şi a fost construită în anii ’70 de români, pe banii românilor. Arhitectura ne este familiară, semn că pe undeva mâna lungă a comunismului românesc a ajuns departe. Casa poporului din Khartoum nu seamănă cu Casa Poporului din Bucureşti, ci poate cu Palatul Pionierilor, aşa cum era pe vremuri. Oficialii sudanezi o numesc „un cadou foarte frumos” şi spun că sudanezii simpatizează românii.

Relaţiile cu Sudanul s-au poticnit înainte de căderea lui Ceauşescu. Din anii ’80, au avut loc nenumărate conflicte între nordul dominat de musulmani şi sudul populat de triburi care încercau să obţină independenţa. După un conflict care a durat aproape 20 de ani şi a făcut nenumărate victime, beligeranţii au semnat un acord. Din iulie anul acesta, Sudanul se va despărţi în două ţari, cel mai probabil Sudanul de Sud şi Sudanul de Nord. În noile condiţii, este foarte greu de spus dacă România va mai putea recupera ceva din cele 170 de milioane de dolari. Care dintre cele două noi state va plăti datoria?

Oficial, habar n-avem cine şi cât ne datorează

„Sudanul este o ţară care a refuzat negocierea datoriei şi plata datoriei de foarte mulţi ani”, spune Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei şi Finanţelor. Cine ar trebui să se ocupe în România de recuperarea acestor datorii? Dupa numeroase solicitari, Ministerul de Externe a dat un răspuns la întrebarea noastra: „Ceea ce vă recomand este să vă adresaţi instituţiei competente în domeniu, respectiv MEC, în calitatea sa de urmaş istoric al tuturor ministerelor cu profil industrial din epoca socialistă”, ne-a transmis Doris Mircea-Director Comunicare în MAE. La Ministerul Economiei, nimeni nu ştia nimic, aşa că am încercat la Ministerul Finanţelor. Răspuns? Personalul abilitat are agenda încărcată.

Răzvan Orăşanu, fost şef la Agenţia de Valorificare a Activelor Statului, ne lămureşte de ce acest subiect este un cartof fierbinte, pasat de la o instituţie la alta: „Statul român, şi v-o spun cu toată răspunderea, nu are în momentul de faţă un bilanţ complet al tuturor bunurilor, acţiunilor şi creanţelor pe carele deţine”. Şi mai grav este că multe ţări care ne sunt datoare nici nu mai apar în listele oficiale. Ioan Pârgaru, fost şef al Comerţului Exterior spune că lipsesc Sri Lanka, Bangladesh, Filipine, Maroc şi multe altele. Completează Ştefan Andrei: „Noi am avut active de vreo 100 de milioane convertibile cu Polonia, 60 de milioane cu Bulgaria şi vreo 100 şi ceva de milioane cu Rusia. Astea nu apar nicăieri”.

Sudanul ne recomandă soluţia indiană

În biroul lui Al Wassila Al Samani, fost ministru de extrerne şi actual ministru al resurselor umane din Sudan, aflăm şi punctul de vedere oficial. Sudanul nu se mai gândeşte să plătească datoria: „Datoriile, da, avem datorii. Dar de când provin ele, din ce an? Mai mult de 30 de ani. Şi vă dau un exemplu, avem datorii la India… Când am vorbit cu ei despre îngheţarea sau uitarea lor, datoriile au reînnoit comerţul. Datoriile Sudanului erau de 50 de milioane, acum indienii au uitat de ele, acum au investit mai mult de 7 miliarde în Sudan, şi cu siguranţă din 2002, de când au devenit foarte activi în Sudan, ei au făcut foarte mulţi bani. Asta vrem şi de la România. În perioada când am fost ministru de Externe, când am vizitat România le-am spus: lăsaţi datoriile acum şi începeţi să faceţi activităţi comerciale. Veţi face mult mai mulţi bani decât aveaţi de luat. Uitaţi de ele când veniţi să faceţi afaceri aici. Pentru că banii pe care o să-i faceţi sunt …Oh, my God! V-am spus experienţa Indiei”.

Soluţia de a recupera banii prin investiţii se pare că nu a fost luată în calcul de autorităţile de la Bucureşti. După multe insistenţe, reuşim să ne întâlnim cu un responsabil din partea Ministerului de Finanţe. „Rolul Ministerului de Finante este de a recupera creanţa. Noi avem un stoc de creanţe moştenit din ’94 pe care noi trebuie să-l recuperăm”, ne-a declarat Bogdan Drăgoi, secretar de stat care se ocupă de recuperarea datoriilor.

Reluarea afacerilor şi ideea proastă a lui Omar Hayssam

Şi totuşi au existat încercări de a recupera datoria din Sudan. Dar nu din partea statului român. La începutul anilor 2000, în Sudan a fost un boom al petrolului. Câţiva oameni de afaceri au simţit oportunitatea. Este celebră o fotografie din bazarul din Khartoum în care apar Dinu Patriciu, Omar Hayssam şi fostul consilier prezidential Dorin Marian. „Patriciu s-a dus acolo să concesioneze nişte câmpuri petrolifere. Eu aş fi fost de acord şi să preia Patriciu, căci se putea prelua de la el o parte din această creanţă. Numai că nu ştiu de ce nu s-a finalizat şi asta”, spune Ioan Pârgaru. Din surse locale am aflat că afacerea românilor în Sudan n-a mai avut loc din cauza lui Omar Hayssam, care a încercat să vândă arme rebelilor din sud. Hayssam a fost expulzat imediat”.

Săracii care produc 75 de tone de aur pe an

Sudanul este sarac doar pentru sudanezii de rând şi poate pentru români, atunci când vine vorba de datorii. Preşedintele celei mai importante companii petroliere ne-a primit cu zâmbetul pe buze. El spune că exportă 500.000 de barili/zi, adică de doua ori mai mult decât consumul zilnic al României. Mare parte din infrastructura petrolieră sudaneză este făcută de români, dar petrolul sudanez n-a ajuns niciodată la noi. „Pot să vă spun că avem resurse mari de petrol, sunt miliarde de barili, avem rezerve foarte mari de gaz natural în Marea Roşie şi avem foarte mari descoperiri. La sfârşitul acestui an cred că vom deveni ţara africană cu cel mai mare export de aur; producţia noastră anuală este de 75 de tone de aur. Avem si alte resurse minerale”, spune petrolistul sudeanez. O tonă de aur valotează acum în jur de 46 de milioane de dolari, aşa că datoria Sudanului faţă de România ar putea fi acoperită cu doar 4 tone de aur.

Cadou de două miliarde făcut în 2005 Irakului

În 2005, datoria Irakului catre Romania era de 2,6 miliarde de dolari. Relaţia privilegiată pe care Nicolae Ceauşescu a avut-o cu Sadam Hussein a făcut ca România să investească enorm în Irak. Noi le-am făcut drumuri, foraje petroliere, căi ferate, fabrici ciment şi de armament, lucrări de irigaţii. Ce s-a întâmplat cu banii din toate acestea? Clubul de la Paris, aceeaşi instanţă care în 1981 obliga România să-şi plătească datoriile, în 2005 ne-a cerut să iertă datoria statului irakian în proporţie de 80% – adică mai bine de 2 miliarde de dolari, iar restul datoriei a fost eşalonat pe 23 de ani cu 5 ani de graţie. Prin urmare, irakul işi termină de plătit datoriile abia în 2028.

„Unde a greşit România, după opinia mea, a greşit acolo unde nu a cerut o implicare mai consistentă în procesul de reconstrucţive a Irakului. Au fost ţări care au obţinut garanţii serioase în procesul de reconstrucţie, în legătură cu accesul la resursele Irakului, şi cu accesul companiilor din ţările respective la procesul de reconstrucţie, care compensau în oarecare măsură anularea sau reducerile de datorii ale Irakului”, spune Varujan Vosganian.

În 2007, chiar ministrul Vosganian a semnat un acord prin care datoria externa a Mozambicului fata de Romania era reducă cu 90%. De la 140 de milioane de dolari – ne-am mulţumit cu 14.

Un miliard îngropat la Krivoi Rog

Krivoi Rog, Ucraina. Un loc în care România a investit enorm: aproape un miliard de dolari. Acum, această investiţie nici măcar nu apare pe vreo listă oficială pentru recuperare.

Dolinska. Un oraş ucrainean cu 20.000 de locuitori, la 700 de kilometri de România. Pentru cei mai mulţi dintre noi, numele nu înseamnă nimic. Oraşul este construit de români. Noi le-am făcut spitalul, noi şcoala, primăria, blocurile şi drumurile. Lângă oraş se întinde combinatul, un colos pe 1.300 de hectare. Povestea eşecului de la Krivoi Rog începe în 1986, când cinci ţări socialiste au început lucrările la acest obiectiv imens. În ’97, ucrainienii au oprit lucrările şi acolo totul s-a transformat într-o ţintă pentru hoţi. Statul român încă mai plăteşte două milioane de dolari pe an pentru paza şi conservarea mamutului industrial.

O afacere comunistă din 1997

Şi în ţara lui Fidel Castro România a investit enorm. De la armament – la tractoare sau camioane. Pe vremuri, primeam tutun sau zahăr cubanez. Acum, nu mai primim nimic. O datorie care depăşeşte un miliar de dolari.

Unul dintre cele mai importante obiective făcute de români acolo este uzina de crom-nichel Las Camariocas. Partea română a livrat utilaje pentru acest combinat. Iar plata pentru produsele livrate acolo trebuia să se facă în produse de nichel şi cobalt, începând cu anul 1997. Cubanezii au îngheţat relaţiile cu noi şi, deşi recunosc datoria istorică, încearcă s-o uite.

Exportatorii lui Ceauşescu – primii superpatroni

Neglijată de autorităţile noastre din incompetenţă sau interes, recuperarea datoriilor externe a devenit mană cerească pentru mai multe companii private. Fostele firme de comerţ exterior, multe dintre ele – anexe ale securităţii, au intrat în acest joc sau, mai bine zis, n-au ieşit. Aşa se face că, după revoluţie, aceste firmele ale statului s-au privatizat şi au recuperat datoriile României diect în conturile lor, iar statul nu a mai primit mare lucru.

În regimul Ceauşescu, toate contractele treceau prin intreprinderile de comerţ exterior. După 22 decembrie ’89, când deja aveau contractele pentru 1990, au luat legătura cu partenerii: „Mon cher, la noi aici e libertate deplină, aşa că eu mă ocup să se achite, întreprinderile să facă produse şi dumneata îmi dai mie banii” – face reconstituirea un responsabil din Finanţe. „În această situaţie, cel mai bine e sa creezi haos. Ca să poţi să lucrezi. A dispărut arhiva ministerului comerţului exterior.”

Cazul Siriei este relevant. România a făcut acolo rafinării, fabrici de ciment, combinate chimice, irigaţii pe mii de hectare. Investiţiile s-au derulat prin Industrial Export – o companie a statului. În 1990, datoria Siriei se ridica la 100 de milioane de dolari. După revoluţie, Industrial Export a recuperat în conturile proprii 36 de milioane de dolari. Statul român plătise totul: utilajul făcut de Grivita Rosie, transportul, oamenii care au lucrat acolo.

Cum am scăpat de comoara de la Murzuk

Libia. Relaţia deosebită a lui Ceauşescu cu colonelul Gaddafi a fost fructificată în nenumărate contracte comerciale. Noi am făcut în Libia drumuri, zeci de şcoli, sute de blocuri, am exportat arme. Libienii au fost mărinimoşi: au permis românilor să concesioneze un câmp petrolifer, Murzuk, pe 20 de ani, cu posibilitate de prelungire. Până în 1993, statul român a investit acolo peste 50 de milioane de dolari. Guvernul Văcăroiu vinde apoi concesiunea unor spanioli. Tranzacţia se derulează prin Rompetrol, companie a statului. O parta din plată se face la încheierea tranzacţiei, restul de bani – 85 de milioane de dolari – urmând să fie plătit în timp. Rompetrol se privatizează, iar cele 85 de milioane nu ajung la stat, ci în conturile companiei.

„Cea de-a doua tranşă nu a mai intrat în contul statului, motiv pentru care statul român este parte în procesul cu Rompetrol – de data asta societate privată – pentru recuperarea sumei de 88 de milioane de dolari plus 200 de milioane de lei, care de fapt reprezintă stoc şi dobânzi”, Bogdan Dragoi, secretarul de stat de la Finanţe.

Reprezentanţii companiei petroliere sunt cât se poate de fermi: nu au de gând să dea statului nici un ban: „În principiu, societatea se privatizează cu drepturile şi obligaţiile pe care le avea înainte de privatizare. Singura diferenţă poate fi atunci când statul român, cel care vinde, îşi rezervă un anume drept sau obligaţie, ceea ce nu s-a întâmplat”. Aşa că, incompetenţa sau interesul celor de la Finante adaugă noi sume pe lista banilor pierduţi de România. Mai trebuie precizat doar că, din zăcămintele din Marzuk, s-a scos doar anul trecut petrol de peste 1 miliard şi jumatate de dolari.

Răspunsul năucitor al lui Ghaddafi, în anii ’90: „Nu discut decât cu Ceauşescu”

În plus, din Libia au mai rămas de recuperat şi alte câteva zeci de milioane de dolari pentru drumurile făcute de romani. Dupa ’90, răspunsul lui Gaddafi a fost năucitor: voia să discute doar cu Ceauşescu. Povesteşte Ştefan Andrei: „Când s-au dus acolo să discute problema cu libienii, ştii care a fost răspunsul lor? Preşedintele Ghaddafi a zis că are nişte înţelegerie special cu Ceauşescu – vine Ceauşescu aici sau vine el la Bucureşti, la întâlnirea cu Ceauşescu. Ce să mai discute…”

Cele 470 milioane de dolari cu care ne-am spălat rufele

Egiptul ne datora, în ’89, 470 de milioane de dolari. Acum, datoria a dispărut.
„Cel puţin în perioada în care eram ministru de Externe, a fost o astfel de înţelegere cu Egiptul care şi-a reglementat datoria faţă de România prin exporturi”, spune Teodor Melescanu. Înainte de 1989, România construise în Egipt fabrici de ciment şi de produse chimice, a construit linii electrice de înaltă tensiune, conducte de alimentare cu apă pe zeci de kilometri. În schimbul acestor investiţii costisitoare, am primit în anii ’90… detergenţi de tip Jax şi Smash, sau insecticide.

Fostul deputat PSD Iosif Armaş este unul dintre numeroşii afacerişti care au profitat de pe urma datoriilor pe care le avem de încasat. Numele lui Armaş este asociat printre altele cu distrugerea staţiunii Băile Herculane, pe care a cumparat-o în condiţii dubioase în 2001. Cu doi ani înainte, în timpul guvernului Isărescu, s-a prezentat la Ministerul de Finanţe şi şi-a oferit expertiza pentru recuperarea datoriei de 72 de milioane de ruble, echivalentul a 72 de milioane de dolari din Vietnam. „Eu am lucrat cu un coleg străin care făcea aşa ceva şi atunci am zis hai să încerc şi eu. Şi normal că am depus o cerere la Ministerul de Finanţe, am primit creanţa din Vietnam care a fost dolar pe dolar”, ne-a declarat omul de afaceri Iosif Armas. Rezultatul: din 72 de milioane, noi ne-am ales cu orez în valoare de 18 milioane de dolari pe care l-a vândut Armaş.

Recuperarea creanţelor româneşti cu o firmă care nu există

Investiţiile lui Nicolae Ceauşescu se regăsesc şi pe malurile Tamisei. Şi asta pentru că în Londra sunt multe firme care au încercat să cumpere creanţe pe care le avea România. Unele chiar au reuşit. Este foarte interesant cum datoria Angolei, estimată la aproape 20 de milioane de dolari, s-a plimbat la mai multe companii, în mai multe ţări. În 1998, în timpul guvernului Radu Vasile, se cesionează datoria Angolei către Cobbham International Investements. În anul 2000, aceeaşi datorie este dată firmei Argirom, condusă de Iosif Armaş, care se obliga să plătească 15 la sută din valoarea iniţială, adică în jur de 2,7 milioane dolari. În 2003, guvernul Năstase cesionează datoria firmei Maxima Grup. Undeva, firul se rupe…

Am căutat la Londra o firmă care se cheamă Maxima Grup PLC. În registrul companiilor din Marea Britanie, nu există nicio firmă cu datele acestea. Datele apar însă în hotărârea guvernului român. Maxima Grup nici nu-şi putea găsi un sediu mai bun decât aproape de noul Scotland Yard. E oarecum normal, deoarece în firmă se pare că sunt băgaţi şi nişte foşti poliţişti. Administratorii clădirii nu au auzit în viaţa lor de această firmă: „N-a fost niciodata firma asta aici”, ne-au declarat telefonic. Atunci, se pune întrebarea cui a vândut România datoria pe care o avea în Angola: unei firme fantomă, unei firme care a dat o adresă greşită? Sau cineva din guvernul României a trecut pe hotărârea de guvern o adresă greşită… Sunt întrebări la care, normal, răspunsul trebuie să fie tot în România.

Gheorghe Piperea, avocat specializat în drept comercial, explică: „Există pe plan internaţional două sau trei locuri unde chiar există burse ale acestor creanţe. Unde se circularizează, se vând aceste creanţe. Nu s-a făcut acest lucru pentru că probabil sunt foarte multe lucruri de ocultat în privinţa acestor creanţe”. Problema e că pe bursă nu se mai pot da şi lua comisioane.

Guvernanţii Romaniei au vândut creanţe într-o totală lipsă de transparenţă. Pe ascuns, fără licitatii. Banii munciti de români înainte de 1989 s-au scurs în buzunarele speculanţilor.

Datoria Zambiei către România şi scandalul londonez

În lume sunt companii care s-au specializat tocmai pe cumpararea datoriilor de la ţări aflate în imposibilitatea de a se apăra. Aceste companii – un fel de fonduri de investiţii în datorii – au fost numite Fondurile Vulturului. Tim Jones lucrează pentru o organizaţie non-guvernamentală britanică înfiinţată pentru a lupta împotriva acestor fonduri. Un scandal imens, care a avut în centru România şi Zambia, a fost declanşat acum câţiva ani la Londra. Pe malurile Dâmboviţei nu s-a auzit însă nimic.

Când datoriile Zambiei au început să fie şterse de anumite guverne, câteva companii private au cumpărat datoriile pentru bani foarte puţini. Una dintre ele a fost Donegal International, care a cumpărat datoria către România. Zambia datora României aproape 30 de milioane de dolari. Guvernul Radu Vasile a vândut, pe ascuns, către „Donegal”, o companie cu sediul în Insulele Virgine, datoria Zambiei la un preţ cu puţin peste 3 milioane de dolari. Adică 10 la sută din valoarea datoriei.

Donegal International a dat în judecată Zambia şi a cerut să îi fie plătite 55 de milioane de dolari în contul datoriilor pe care le răscumpărase de la România. „Ei au cumpărat de la România pentru 4 milioane de dolari şi apoi au dat în judecată în Tribunalul britanic guvernul din Zambia. Până la urmă au reuşit să câştige 15 milioane de dolari”, spune Tim Jones. Un profit de 12 milioane de dolari pentru Donegal. Pentru România? Un minus de 27 de milioane.

Cazul a fost extrem de controversat. Însuşi primierul britanic de atunci, Gordon Brown, a luat atitudine împotriva practicilor prin care speculanţii de creanţe se îmbogăţesc: „Condamnăm perversitatea cu care Fondurile vulturului („Vulture funds”) cumpără datorii la preţuri reduse şi fac profit dând în judecată ţara debitoare pentru a obţine un câştig ieşit din comun şi imoral. Este revoltător!”

La presiunea mass-media şi a organizaţiilor non-guvernamentale, legislaţia a fost schimbată . De anul trecut, nicio companie britanică nu mai poate cumpăra datorii în contul ţărilor africane sau al celor din lumea a treia.

Măsura luată de britanici a avut ecou şi în România. Ministerul de Finanţe refuză acum să mai negocieze cedarea creanţelor. Nu mai cedează creanţe, dar nici nu face mare lucru pentru recuperarea datoriilor. Miliarde de dolari. Multe din ţările care au datorii către noi au posibilitatea să plătească. Dar nu o fac pentru că la noi nici măcar nu se ştie bine cine ar trebui să se ocupe de acestă problemă. Aşa că nu ne recuperăm banii, dar ne împrumutăm. România datorează altora mai bine de 90 de miliarde de euro.
==============================================================================
comentarii , ce spune lumea la faza asta , in sfarsit adevarul !!!
==============================================================================
Democratia romaneasca a tinut cu aproximatie o luna. Pe urma s-au instalat in locul PCR-ului FSN-istii in toate functiile administrative si politice, cu promisiunea mincinoasa ca nu vor lua parte al alegeri. Evident au si inceput comploturile cum a fost Tg-Mures si jafurile mascate si de mineriade. In rest,… de 20 de ani tot ei, tot aceleasi apucaturi. Faptul ca au denumiri si sigle diferite nu trebuie sa induca in eroare pe nimeni.

Atata risipa… Am rabdat de foame degeaba.

o sa-l plangeti pe tovarasu. El a fost bine intentionat(dar, drumul spre iad este pavat cu bune intentii), a incercat sa faca ceva(chiar cu un sistem total tampit), domnii din ultimii douazeci de ani nu au incercat nici macar asta. Sunt convins ca peste 10 ani, ii vor fi uitate multe din pacate si lumea il va privi cu mult mai mult respect.

Tiranul Ceausescu – cel mai mare tiran al tuturor timpurilor. Sub teroarea lui, Romania a trecut prin cea mai neagra perioada de la daci si romani. Bine ca am scapat, dar inca nu ne-am revenit complet, au mai ramas multi nostalgici inconstienti.

Investitii megalomanice…
Pe logica asta proiectele de autostrazi sunt la fel de megalomanice. Intr-o tara in care inca se circula cu caruta pe drumuri europene, o autostrada este un lux.

Cumetre, tu mai mult ca sigur ca daca aveai naravurile din ziua lui in aceste timpuri, te alegeai cu un glontz in cap pentru subminarea economiei nationale. El a incercat sa faca ceva, * ce ai incercat in afara de a te imbogati?

unul dintre cei care au golit conturile lui nea Nicu e tatal lui Viri Columbeanu, care se mare om de afceri care merg singure. dar lasa ca il spala de pacate Monica-ca cu varf si indesat.

Dintr-o tara fara datorii ba chiar cu bani in cont sa ajungem indatorati zi de zi cu alte si alte miliarde…Daca asta a urmarit Puterea, ei bine a reusit: e mult mai rau decat pe timpul lui Ceasca. Urale si ovatii pdl-iste!

P.S. Cseke Attila a mai bifat o victima a „reformei” de distrugere a sanatatii romanilor. Bravo romane!

asa este , cei ce au lucrat la export in intreprinderile de comert exterior au devenit marii bogatasi ai tarii , direct sau prin interpusi.De asemeni cei ce au fost reprezentati ai firmelor din vest au facut averi uluitoare. In anul 1990 erau contractate toate utilajele de climatizare , bucatarie, electrice, electronice, mobilierul, decoratiunile interioare, pentru casa Poporului.Toate contractele au fost anulate ,si operatiunile de import au fost preluate de catre un administrator analfabet , fost securist , lucrator la amabasada de la Moscova. Cum s-au facut importurile , de la ce firme, ce referate de competitivitate pret, calitate, conditii , s-au facut , nu stie nimeni . Nu este adevarat ca batranul Columbeanu a golit conturile lui Nea Nicu , caci acesta nu a avut conturi . Columbeanu era sef de protocol la Guvern , cu grad in securitate, a cunoscut destui afaceristi cu care s-a inhaitat si a facut afaceri cu statul precum importul de centrale telefonice mobile ALCATEL. S-a imbagatit din diferenta de pret intre pretul real al unei centrale si cel pe care-l platea statul. Dar asa au facut si fac afaceri 3,9/4 din actualii bogatasi ai Romaniei. Ceausescu a fost un om cu mentalitate de taran , sa stranga , sa faca avere , sa aiba urmasii . Urmasii lui , ca deobicei , au risipit ceea ce a strans inaintasul. Asta este mersul istoriei . Unii strang si altii prapadesc. Numai ca urmasii lui Ceausescu au prapadit averea intregului popor. Ceausescu in 25 de ani de domnie a construit si a lasat tarii peste 11 miliarde de dolari , urmasii sai in 21 de ani , au resusit sa imprumute peste 100 miliarde de euro , sa distruga agricultura, industria, aia buna, rea , exista, producea , scoala , arta, sanatatea , armata . Caeusescu a construit o retea de metrou, actualii doua statii, raposatul a construit un aeroport , actualii un terminal , raposatul a construit autostrada Bucuresti-Pitesti , actualii nimic .

asta se intampla cand faci afaceri cu astfel de tari.e ca si cum un patron ti-ar fi unul din mozambic,zambia sau sudan.si tu il crezi pe cuvant ca iti plateste salariul negociat.referitor la spalarea de bani…iata cum avem oameni asa bogati in romania

traiasca tov ion iliescu si conducerea acestuia !!! pt cine nu stia,condamnarea la moarte,s-a scos din constitutie sau unde era ia tocmai pt evenimente de genul ’89 si binenteles,prietenii stiu dc !!! asa e o reclama 🙂

Ceausescu a facut tot ce vedeti in tara asta, de la blocuri, la fabrici, uzine etc in 25 ani….si multe le-au daramat astia dupa ’90!

Astia de dupa ’90 ce au facut in 21 ani ?

Nu era bine nici atunci, dar parca era mai bine ca acum!

iata diagrama caze si efecte si taxonomia problemelor care post-decembrist au distrus patria si poporuuuuuuuuuu ce vina are poporu si patria ca sistemu ticalosit pervers si malefic e de natura diabolica in toate privintele si aspectele sale statale????????///////////

Romania a duso greu ca sa scapam de datorii si sa fie mai bine, am rabdat si ce ddaca, ACUMA NU RABDAM??? A murit cineva de foame atunci??? ACUMA DA. Acuma faci 2 facultati si nu te angajeaza nimeni ca nu ai experienta, atunci faceai bani din calasa 8. atunci nu era ce cumpara cu banii, da acum e mai bine ca sunt pline magazilene si te multumesti cu privitu ca bani nu ai sa cumperi
Ce sa mai zic cand mergi in magazine si vezi cartofi, rosii, castraveti si toate alea din inport, si la noi ramane pamantul gol. si cu noul cod al muncii ce spui, suntem niste sclavi.

Ceausescu, dincolo de greselile pe care le-a facut, e un erou. In 10-20 de ani, cand Romania nu va mai fi, ma rog, decat poate din Craiova pana-n Bucale, Ceausescu va ramane in istorie ca ultimul lider al romanilor. Iar un istoric versat va pricepe ca mormantul lui e in fapt si mormantul Romaniei.

„Clubul de la Paris, aceeaşi instanţă care în 1981 obliga România să-şi plătească datoriile, în 2005 ne-a cerut să iertă datoria statului irakian în proporţie de 80% – adică mai bine de 2 miliarde de dolari, iar restul datoriei a fost eşalonat pe 23 de ani cu 5 ani de graţie.” —->>> Libertate…. mai ess

Pedeapsa cu moartea s-a scos in urma protestelor unor organizatii ca Amnesty International. E drept ca probabil ca a convenit mult FSN-ului condus de Ilici si altor comunisti mascati in blanuri de oaie, majoritatea azi mari capitalisti si politicieni care se tot dau ba de centru ba de dreapta si la urmei nici nu conteaza pt ei doctrina ci buzunarul propriu si al partidului iubit

Minciuni ordinare! Or-di-na-re!
Pentru toate datoriile „uitate”, „sterse”, renegociate etc. adica anulate unilateral, sau daca nu pt toate cel putin pt 3/4 dintre ele, cei implicati in tratativele astea dupa 89 au incasat comisioane. Co-mi-sio-ne! Comisioane fabuloase.
Vorba afaceristului ala care are Olichimul, Niculae, Nicolae cum dr… il cheama, e vrajeala sa il puneti pe el in topul miliardarilor al treilea, el poate nu e nici in pozitia 500 daca puneti averile politicienilor. Doar ca nu stiti pe unde si le tin.
(Nu veniti dupa mine, nici eu nu stiu. Dar se poate afla… Vrea cineva asta?)

Va intrebati cum au aparut „milionarii de dupa 90”???
O mica parte din raspuns il gasiti aici….restul cred ca fiecare il poate intui….:)))

ok in 1981 Romania avea o datorie de peste 10 miliarde$ o datorie pe care a platit-o.Acum in an de gratie 2011 in acest moment ca deja luna viitoare va fi mult mai mult repet in acest moment Romania are datorii de 96 miliarde€ hai sa calculez si in dolari la cursul de acum vine un pic pete 137 miliarde $ !!!!!! Ceausescu a incercat sa faca o banca pentru tarile lumii a-III-a subminand FMI-ul un afront fatal.Evident ca am fost impotriva lui dar m-am prins de teapa luata de Romania dupa 1990 ca asa este in kakapitalism totul merge pe TEAPA.

cioran a avut dreptate cand spunea;romanul s-a nascut falimentar.apropo….patriciu s-a dus sa recupereze bani……i-a recuperat en in top 300

Ceauşescu împrumuta ca să investească, Băsescu împrumută ca să dea salarii şi să putem supravieţui. În asemenea hal am ajuns.

@QED Comparatia cu Ceausescu nu e deloc, dar chiar deloc in favoarea PD-L. Chiar daca carnea, mezelurile si ouale erau pe cartela sau se gaseau foarte rar, pietele erau pline de legume-fructe-zarzavaturi romanesti, pestele era ieftin-mancarea saracului(nu degeaba aveam una din cele mai mari flote de pescuit oceanic). Nu se murea de foame, la propriu, cum se moare acum. Toti aveau loc de munca, casa si traditionala Dacie. Analfabetismul era aproape de zero%. Daca Ceasca ar fi lasat ceva libertate de exprimare si de circulatie, nu patea nimic in’89. Remarc mai nou ca s-a reluat obiceiul comunist al vizitelor de lucru si al taierilor de tot soiul de panglici triumfaliste, in prezenta „tovarasilor” coplesiti de importanta epocala a evenimentului

cum adica am rabdat de foame aiurea ?! in ziua de azi de ce rabzi de foame ?

mergi cu metroul facut de ceausescu, pe soselele facute de el, cu tramvaiul facut de el….hmm…

cum adica am rabdat de foame aiurea ?! in ziua de azi de ce rabzi de foame ?

mergi cu metroul facut de ceausescu, pe soselele facute de el, cu tramvaiul facut de el….hmm…

comunistii de azi ce au facut ?!

ati criticat cartela alimentara si ratia lunara pe timpul lui raposatului,dar prin asta aveau toti alimente in casa ca ratia era decenta 1kg de zahar si unul de ulei era suficient pt o luna. e na ca nu mai este ratie si se poate cumpara cu tonele .intrebarea mea este cat zahar si ulei consumati voi lunar ? DAR CATI ISI MAI PERMIT SA CUMPERE 1kg de zahar si unul de ulei ? sa vedeti voi in curand ce ratii o sa aveti cand o sa ajungem pe la 200 miliarde datorie. atunci as vrea sa vad comentarii de cat de odios era ceausescu. a uitasem sa mai spun si de case dar ce rost mai are ca oricum se uita omul lung si cand cumpara un kg de cartofi. bafta din canada ca aveti nevoie si spor la munca pt ai voishtrii TEPARI.

As fi mai multumit sa se carteleze carnea,ouale,branza,
ulei de floarea soarelui,faina ,malaiul ,benzina,
motorina,dar sa fie produse de agribultura , zootehnia,
petrochimia noastra,…..,astfel vom avea locuri de
munca pentru un trai mai linistit.

@QED Daca datoria e asa cum spui de 9 ori mai mare decat in ’81 atunci romanilor le va fi de 9 ori mai greu sa plateasca, * o s-o duca de 9 ori mai greu decat pe timpul lui Ceasusescu. In 10 – 20 de ani nu stiu ce se va alege de Romania…probabil va fi vanduta bucata cu bucata si va disparea.

nimeni care va veni la putere dupa base nu poate sa faca nimic,dezastrul este prea mare ca sa mai fie remediat,asa ca nu mai sperati la nimic.nici macar in urmatorii 100 ani.macar sa ne lase in pace in saracia noastra,nu sa ne mai ceara si pielea de pe noi cu taxe si impozite.prosti suntem noi ca nu scoatem gun-ul la inaintare.cum l-au dat parintii si fratii nostri pe ceasca afara si l-au dilit,asa ar trebui sa facem si cu chioru si piticu

De ce vorbiti de PDL ? si in reportaj se arata clar ca toate lucrurile valoroase au fost pierdute dupa moartea lui Ceausescu pe mana PSD.
Mai mult rau a facut PSD in 12 ani decat PDL in 8… PSD au avut resursele si l-au irosit… PDL nu au avut nimic dar au fost si sunt incapabili sa faca ceva.

Nimic nu merge bine in tara asta de la industrie, scoala, justitie… e un mare clan care se scot unii pe altii si baga tare in mai mare rahat… problema e ca Ceausescu a luat imprumut.. dar a restituit… Cei de acum au luat imprumut dar peste 10 ani.. vom fi ca Sudanul.. ne vom ruga de altii sa uite de datorii. O tara din lumea a 3 a si un popor indobitocit care crede ca daca vine PSD sau oricine la guvernare vor face din rahat bici. Romania nu mai poate fi salvata.
Au fost mult mai multe lucruri bune atunci decat acum… si cei care zic de libertate lasati-o balta…
atunci se muncea/ se facea scoala/ aveai casa/ la 25 de ani aveai familie…

acum copiii scoala 0.. luati o statistica pe tara sa vedeti cum se frecventeaza scoala… si cati dintre ei se drogheaza
oameni care au restante la utilitati cate 2, 3 luni .. merg in magazine doar sa priveasca produsele ca nu au cu ce sa cumpere… si de concedii cati mai apuca la un concediu ?
era altfel oricum, o ordine si aveai strictul necesar

acum degeaba iti dau un sac de cartofi daca trebuie sa-l dai la altu.. atunci aveai 3 cartofi dar erau ai tai… cam asa suna

Tu chiar esti multumit de conducerea actuala, de taieri de salarii , cresterea TVA-ului, de umilinta profesorilor medicilor etc. Daca asta e democratie atunci mai bine COMUNISM.
De ce Ceausescu e tiran, ce a facut ?! A construit ce au demolat democratii in frunte cu Iliescu. Oare Mao Zedong nu a facut la fel cu Ceausescu ? dar el nu e considerat tiran ci erou!
Tot ce sa cladit in romania inainte de 89 era din munca ,
si sudoarea poporului si din groaznicile lipsuri de atunci.
Daca ti se pare ca era mai ,,bine”atunci o fi poate ca
atunci erai mai tanar(a)cu 21 de ani.
nu bravo pdl, ca nu erau ei acum 20 ani, ci Iliescu, ca a permis unor indivizi sa isi bata joc, de toata tara.

Deci, asa cum ma asteptam, mentorii revolutiei din Romania au fost stapanii banilor. Prea a fost revolutia romana pusa in scena dupa un plan marca inregistrata FMI si CIA. E bine ca macar acum aflam si noi. Auzi ce tupeu pe Ceasca – sa faca el banca. :))) Cata neobrazare! Va dati seama ce exemplu prost dadea?

Pe vremea lui Ceasca, cand tiganii-aia pusi pe furat, vedeau un militian, nu stiau unde sa se ascunda de frica. La militie ii batea de nu mai stiau de ei dar nu puteau dovedi caci militienii stiau sa bata fara sa lase urme. De furat cabluri de la CFR nici nu le trecea prin cap ca ii baga imediat la „sabotaj” si cu asa o incadrare nu te puteai astepta la nimic bun. Pentru sabotarea economiei nationale, riscai chiar pedeapsa cu moartea. Acum iti e frica sa mai mergi cu trenul iar economia nationala aproape ca a devenit un soi de legenda despre ceva ce a fost odata

majoritatea celor din pdl nu au fost si in psd-ul lui Iliescu, unii chiar in posturi cheie? Ce, eu daca imi schimb numele, imi schimb si caracterul, obiceiurile, nivelul de inteligenta,etc ?

Banii sunt in televiziunile lui Felix: Antena 1-2-3-4-5-6

Felix Voiculescu administra „afacerile” lui Ceausescu iar dupa revolutie a „mostenit” toti banii aflati in conturile Crescent

Crin Antonescu + Felix = LOVE(le)

Scrie unu’ de la ProTV, dupa 22-23 ani; luminariile „Gandului” au (avut intotdeauna) subiecte mai adanci de dezbatut.

AM PLATIT DATORIA EXTERNA- INCONSTIENTA – SI UNII, ADICA FMI, NU NE-OR UITA CAT HAUL …

Pe vremuri daca un pusti se baga in seama cu noi, astia mai purii, primea un sut in **** si era trimis la locul lui.
Cam asa functiona celebra ‘dupe blocuri’.

Care-i problema ta? De ce suferi? De sindrom comunisto-securist?
Prima parte ai dreptate ca un pusti isi lua spitane-n dos daca ridica ciocu la cei mari, dar a doua parte esti cam …”nomenclaturist”.
O fi copil si el, de la ei avem speranta.
Ca voi astia care ati dat cu subsemnatu la „ochiu si timpanu” si care sunteti vreo 4 (patru) milioane dovedite, e clar ca o sa votati FSN-FDSN-FSDN-PDSR-PSD-etc-etc in veci. Pentru ca ei au dosarele voastre cu toate notele impotriva colegilor, vecinilor, prietenilor, rudelor.
Lasa-l sa vorbeasca indiferent ce spune. E dreptul lui!

Pe ce bani a pus Felix mana nu reprezinta nici 2-3% din ce a avut securitatea drept de semnatura in conturi externe. Ba chiar se poate spune ca macar Felix, bun sau rau, tot a facut ceva cu banii. Restul au fost tocati prin cazinourile lumii, pe investitii de risc, croaziere cu iahturi de lux, dive gen „modela” lui Borcea, dezvoltari imobiliare ineficiente, neprofitabile si cate altele

Pt.creanta din Guineea,pres Camerei de comert de la Conakry ne- a propus plata in aur la un randament de 70- 80%
BNR a refuzat,pe motiv ca politica lor e sa nu depaseasca 103t(cred ca asta ere cifra)

Care 103 tone? Cand asta? Inainte sau dupa primul razboi mondial?
Daca or mai fi acum, fizic, efectiv, vreo 10 tone. Si inca vreo 20-30t pe hartie, scriptic, cum ca ar fi duse si depuse garantie pe la diverse banci straine.
Ce v-a dat BNR mai anul trecut in poze prin presa sunt poze de prin 1990 si…, toamna.
Nu cred sa existe politician important acum, printre care si Isarescu sa nu aibe terenuri sute, zeci de mii de hectare, imobiliare in tara si in afara, parcuri de masini cu toate peste milion eur, investitii off-shore zeci, sute de milioane, iahturi proprietate personala sau prin interpusi, eventual firme din paradisuri fiscale, elicoptere si avioane, vile in muntii Europei pana in Anzi Cordilieri din America de Sud, apartamente la New York, Paris, Londra, Munchen, Madrid…, hoteluri in statiunile de lux, in cele mai exotice locatii ale lumii.
Probabil ca oligarhia fianciara a lumii tocmai d-aia si intretine inconstienta asta a imprumuturilor fara sfarsit, pentru a provoca un blocaj, apoi revolte sociale, binenteles urmate de represiuni, ca apoi sa aibe motiv sa le blocheze astora conturile si sa le confiste proprietatile pentru „incalcarea drepturilor omului”

Vorbeati, dl reporter de Krivoirog, de Banias, de fabrici de ciment etc. Cred ca stiti ca de recuperarea datoriilor la aceste investii s-a ocupat Uzinexport (am mai scris un comentariu, dar vad ca-l cenzurati) iar chairman la aceasta ICE este Nicolaide Matache a carei avere estimata la 300 mil de eur provine de acolo. Bininteles ca totul s-a petrecut sub umbrel lui Vacaroiu ruda prin alianta… Ii judeca cineva, DNA sau ANI, sa auzim si noi ceva…

Banii lui Ceasca au fost luati dupa revolutie de catre baietii cu ochii albastri.Si astfel au aparut miliardarii din prezent.
Investitiile facute in alte tari au fost ‘negociate” dupa 1990 si banii au ajuns in conturile sleahtei lui Iliescu,Roman, Nastase si alti cioroi ca ei.Vedeti si cazul minei din Statele Unite.

nu am prins vremea lu’ nea’ Nicu- aveam 8 ani cand a fost revolutia…Deci nu pot spuna ca a fost bine sau a fost rau in acele timpuri.E trist sa citesti ca oamenii au suferit de foame la fel se sufera si azi.Diferenta este ca atunci au suferit , dar nu mureau -aveau minimul asigurat si eram pe 0 la datorii externe, ba chiar aveam si investitii externe.Acum suferim si ne indatoram.. suntem vorba presedintelui „..o tara de mana a doua” Cei din vechea conducere domina si azi scena politica , singura diferenta e ca toti sunt putrezi de bogati.
Dati-mi un motiv bun sa cred cuvintele „iesim din criza ” rostite a N-a oara de mincinosii care ne conduc 🙂

SPLENDID !!! Superb reportaj domnule reporter! Pentru clasa politica si „cateii” acestora: SUNTETI O MARE RUSINE !!! SUNTETI ACEI COPII CE CALCA IN PICIOARE TOT CE PARINTII LOR LE-AU PUS LA INDEMANA CU MULTA TRUDA, SUDOARE SI SACRIFICII !!! SUNTETI ACEA BRANZA IN BURDUF DE CAINE !!! SUNTETI TOT CE E MAI PREJOS IN FIINTA UMANA!!! SI UNII … SI ALTII …

Pai normal k totul s-a dus de rapa pe mana PSd-ului care au jefuit tara grav de tot dar ce sa stie lumea,majoritatea romanilor sunt k oile,pai cand a venit Pdl-ul la putere romania deja nu mai avea economie si deja avea datorii.DECI TOATE PARTIDELE CARE AU FOST LA PUTERE DUPA ’89 AR TREBUI ADUSE IN FATA LEGII SI JUDECATE IMPREUNA CU TOTI ASA ZISII OAMENI DE AFACERI ! fantezii…

Baba imbracata in negru cu o cosa pe umar trebuie sa inceapa munca cu tradatorii si hotii acestei tari.

Acesti miliardari care au dat tunuri grele si s-au inbogatit, credeti ca sant fericiti ? Nici gand. Tot timpul sant cu frica in spate ,ca vor muri, si n-o sa aiba timp sa cheltuiasca din ciordeala.

este interesant tot ceea ce s-a scris in articol, pana acum intuiam ca Ceausescu a deranjat o putere care conducea lumea (FMI? sau cum s-o numi) acum as putea considera ca o certitudine…ce s a apucat el sa faca pe camatarul?
romanii nu reusesc ei sa faca de capul lor nicio schimbare ,nu sunt uniti,si istoria o arata.as putea sa compar ca sunt organizati poate in haite..fostii securisti,actualii bogati….asa organizati sa puna mana pe cate ceva..
este adevarat ca a fost foarte greu pe atunci,dar astazi este si mai rau…cat de curand o sa fim cu totii niste sclavi..este mult mai rau azi..nu avem nicio sansa din pacate..iar MINUNI oare exista?

culmea tupeului si nerusinarii, Angela Merkel a venit la Bucuresti si a cerut sa fie platite firmele germane, ce ar fi sa ne plateasca ea datoria Germaniei fata de Romania din perioada 1936-1944 de 19 miliarde de euro!!!!

@unu PDL e puiul PSD-ului, format pt a atrage electoratul liberal. Nu a aparut ca Afrodita din spuma marii

@paul, ar fi ceva dar daca nimeni nu o cere, de ce ar plati? Crezi ca toti se joaca cu banul asa cum se joaca ai nostri? Aia negociaza la sange orice pe cand guvernantii nostri platesc de 3-4 ori mai mult pentru orice fleac

O parte din bani sant recuperati de Felix de ce nu l pune sa justifice bani care ia avut dupa revolutie acum ar trebui sa i se confisye tot

sante fi Jalnici cei care/l jeliti pe Ceasca..am trait vremurile din inainte de 83..se traia bine…fiind in armata in iarna lui 83/84…..se taie posturile de radio teritoriale,fiinca eu stiu sigur…fiindca ascultam in post RADio CRAIOVA,,,,,,,,,,fiind in armata in Craiova.se taie lumina.televizorul doar doua ore seara de la 8 la 10 si atunci numa despre el…..painea pe cartela..si multe altele……….si de ce daca in aprilie 89 .am scapat de datorii in toamna painea era pe cartela,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,fiindaca as a se invatasera CEASCA si LEANA…poporul sa o duca rau si ei bine………………la fel si cu toate guvernarile de pana acum……………….ne meritam soarta…..doar TEPES daca ar invia …ne/ar mai scapa..

nici acum nu ati inteles ce sa intamplat in 89 nu a fost o „revolutie” ci o lovitura de stat pusa la cale de cei din securitate, de cei care detineau informatia cum se face banu din escrocherii. Imediat dupa rev. a avut loc o inturnire a FSN unde au luat parte toti escroci infrunte cu ILIESCU cel mai mare criminal al romanilor, PATRICIU cel mai mare escroc , TARICEANU marioneta care a devenit bogata……..si deviza lor era si este dupa vorbele lui ILIESCU „fratilor nu putem sa lasam acum placinta sa o imparta alti……..” asa a inceput aventura escrocilor

Hai mai romini trebuie sa multumiti lui iliescu ca v-a bagat democratia in case .Asa de pretentiosi trebuie sa fiti acum.

am citit o mare parte din comentarii si m-a busit rasul, vazand cati natarai sunt pe lumea asta. 1.Ceausescu nu a construit nimic! atitudinea asta ( pe care am vazut-o la cei trecuti de o anumita varsta ) pare sa se mosteneasca…oligofrenul ala nu a scos bani din * * ca sa construiasca blocuri si uzine de megaloman cizmar.Toate au fost construite de romani, dar se pare ca uitati asta; oare de ce e nevoie sa aud aceeasi marlanie, repetata obsesiv „Ceausescu a facut, Ceausescu a dres…”? Tot ce s-a construit e pe banii parintilor vostri, mai bloggeri de duminica, asa ca lasati-ma cu „a facut metrou , a facut fabrici si uzine…” 2.de ce era nevoie sa plateasca o datorie uriasa in doar cativa ani?unde e graba? de ce sa iti infometezi poporul doar ca sa platesti datoria? oare cati din voi au invatat la lumina lumanarii, pt ca se oprea lumina? cati dintre voi s-au zgarcit cu painea pentru ca vagoanele de grau ieseau din tara pentru dolari, lasand romanii la coada ?( de la 5 dimineata , ca orice lucru prost incepe devreme si se termina tarziu ) 3.de ce nu spuneti tampeniile astea urmasilor celor ingropati in Canal, celor din inchisorile politice , celor batuti de securisti cu patru clase, parintilor celor morti in Revolutie, a? incercati si explicati-le ca fii si fiicele lor au murit degeaba, ca sa spuneti voi sec :” era mai bine pe vremea lui Ceasca”… 4. cineva a spus mai sus ca ratia a fost un lucru bun… tu , prietene, cate kilograme de zahar consumi in Canada? cum i-ai explica tu pustiului tau ( presupunand ca ai varsta la care sa cresti un copil) ca nu ai cu ce sa ii indulcesti ceaiul, sau ca nu se poate uita decat 2 ore la televizor, pentru ca „cel mai dulce si iubit conducator” vrea sa plateasca datoria externa a tarii si nu iti lasa curent decat cateva ore pe seara? 5.de ce e nevoie de uzine, si de fabrici, de ce e nevoie sa producem de toate si nimic bun? toate fabricile care s-au vandut dupa Revolutie ( fie cu spaga ,…

daca tot nu vrem sa ajungem la 200 de miliarde datorie externa…altfel spus, sa nu devenim canibali, ar fi cazul sa ne opunem vehement modului in care se face politica de 21 de ani…………………………….
sa ne dezobisnuim de-a privi la televizor cum altii merg si „zbiara” catre presedintie si guvern si luam parte la acele actiuni de protest CU TOTUL LEGALE.

CEI CARE NE CONDUC NU INTELEG CAT DE GREU NE ESTE DIN MOMENT CE DIN CEI 20 DE MILIOANE DE ROMANI AJUNG LA MITING DOAR …….10-15 MII

SUNTEM PREA LENESI SI NE ESTE SILA SA NE DEPLASAM CHIAR DACA AVEM TRANSPORT SI DIURNA ASIGURATA !!!!!!!!!!!!!
NE MERITAM SOARTA 🙁

amice, ia zi-mi si mie care era rata somajului si care era rata infractionalitatii pe vremea lui ceasescu … ???

si de ce nu mai construiesti tu sau ….”ai tai” niscaiva combinate, uzine, fabrici, blocuri la fel cum se construia in vremea acea ??

un lucru a gresit ceausescu ca nu a lasat un pic de libertatea la populatie si romania era o taraa poate una din cel mia bunee azi ce ai nu ai de lucruu nu ai o casa si ce daca poti sa meri oriunde si ai de toate in magazine la ce folos daca nu ai banii singuru lucruu care trebuia facutt un pic de libertatea si era bineee

@Oficial de stat . Cine dracu ti-a bagat in cap asemenea tampenii. Citi ani ai de poti sa vorbesti asa tampenii. In ce tara traiesti de poti emite asemenea ineptii. Mai bine te-ai informa de la cei care au trait in aceea perioada si apoi ti-ai expune ineptiile jalnice. Traim acum o perioada de mii de ori mai neagra decat atunci, ti-o spune cel care a trait si a muncit in acea perioada, perioada pe care voi generatia actuala timpiti de niste excroci care au jefuit tara si au vindut-o pe doi lei strainilor, va baga in cap asemenea tampenii ca ei sa poate fura tot ce s-a creat in acea perioada. Sfatul meu ar fi ca inainte de a scrie asa ceva sa le ceri parerea celor care au trait si muncit atunci nu sa RECITI texte inventate de HOTII acesei tari.

@STEFAN; e frumos ‘coane fanica: am construti din banii si su munca noastra pe la altii, de toate, iar noi, ne-am ales cu foamea si cu drumurile si caile ferate praf, orase semirurale, canalizari insuficiente, scoli, spitale, care se darama…traiasca comunistii si urmasii lor securisti!!!! inca un rand de vodca la tot cartierul!!! apoi, hai in occident la capsuni, carat gunoaie, maturat dupa smecheri!!! viitor de aur tara noastra are!!!

scrii bine ,,sclavul roman”..dupa ce l-ai slugarit pe analfabetul din scorni, care a dat cadouri la toti africanii si asiaticii second hand, iar tu ai primit salarii de acord global in anii ’80 (30-40-60%, desi munceai de 120%), ai ramas in frig, foame si intuneric si acum, injuri talharii care au vandut tara; pai mai retard, talharii aia, sunt fostii tai sefi: armas, vacaroiu, neculaie, vantu, voiculescu, tender, etc. si alti fosti secu si activisti, care stiau cum sta treaba…cine stia mai bine decat partidul si secu, unde se afla oportunitatile de afaceri??? dar sclavul…….!!!

O fi avut Ceausescu defectele si nebuniile lui dar nu se compara nici de departe de a celor care l-au urmat. NU sunt nici pro, nici contra cand vine vorba de comunism, dar ce cred este ca Romania numai sub „o mana de fier” poate supravietui. UN pantofar a facut din Romania fara doar si poate o tara respectata si probabil ar fi devenit o forta mondiala, ceea ce toti „destepti” de dupa 89′ la un loc nu au reusit. Ba mai mult, au adus tara intr-o stare in care nu mai avem nici un motiv de mandrie. Suntem o tara de hoti, de corupti, de analfabeti cu diplome, o tara fara justitie, o tara fara coloana vertebrala, o tara fara viitor. E tragic si dureros, dar asta e realitatea.

danut, tare-i rau sa fii prostutz! pai un pic de libertate, inseamna ce ti-a dat iliescu, oligofrenache!! ce-i aia, un pic? un pic gravida, nu? ori e libertate, ori nu??? ce-a gresit ceausecu tare? a interzis prezervativele, DOAMNE IARTA-MA! ca daca mai erau ceva prezervative, nu te nasteai tu!!!

Observ ca Romania a fost un lagar de munca fortata in beneficiul unui numar restrans de persoane. Am fost niste sclavi in timpuri moderne pentru visul unui dictator care se dorea si bancher pe langa mare industrias, mare constructor si eroul al „noii revolutii agrare”. Grotesc !

nu suntem o tara de hoti doar o tara de prosti unde smecherii sipaganii asi bat joc de noi.cand vad cum sau inbogatit unii ca tarfa de voiculescu -felix-mircea si mai inseala si poporul sa devina demnitar mintind ca nu a mancat * la secu dar el a mancat cu [polonicu asa a spus justitia si el este platit in continuare de noi .ar trebui de urgenta condamnat si sa dea banii inap0oi.dar cine sa o faca naparcile astea care se numesc parlamentari sau demnitari prin diferite institutii care trebuie sa se ocupe si de aceste fapte josnice.votati psd+pnl=pc ca o sa va blestemati zilele ati uitat ca ei vau lasat fara locuri de munca si au vindut tara ? TREZITIVA ROMANI SI NU FACETI PACT CI MINCINOSII SI TRADATORII FELIX=CRINUT=VINTU=BOMBONEL=CRIMINALUL ILICI SI ALTII.

adik acum e mai bine ca moare lumea de foame????…..ha ha ha ha….macar ceausescu tine cu poporul in schimb acum guvernul ne vinde tara pe fata bucata cu bucata,ai idee macar de datoria care o are acum romania si cat trebuie sa muncesti tu si urmasii tai sa o platesti?!!!

@oficial de stat are dreptate.vad ca sunt multi nostalgici pe aici.toate tarile cu care facea afaceri ceausescu sunt dictaturi,atunci ce garantie poti avea ca o sa ti se plaeasca.daca mai exista comunsimul acum in loc de coca-cola va cumparati brifcor nostalgicilor

Pe @ardelean il stiu de pe forumuri, il inteleg, stropeste de ani de zile cu puroi si venin impotriva „miticilor” (adica muntenilor) de cate ori deschide gura, respectiv, se aseaza la tastatura. Ma si mir cum de mai vede monitorul de atatea bale otravite cate a scuipat pe ecran. El macar are o istorie cu miticii, cu comunistii…
Dar tu, copilu, @Ionut vad ca esti otravit congenital.
Nu zic ca nu ai si dreptate la #70, dar sa afirmi la urma ca „de ce e nevoie de uzine, si de fabrici, de ce e nevoie sa producem de toate si nimic bun?” inseamna ca la fel cum au fost „spalati pe creier” tu esti de-a dreptul extirpat de creier in „democratia originala”. As vrea sa te inteleg ca tu ai deschis ochii pe cand Petre Roman spunea in presa si la TV ca industria romaneasca este un „morman de fier vechi”. Pentru stiinta ta copilu ret*ard @Ionut acele fabrici si uzine produceau de la ace de gamalie, poineze, bureti de vase (de sarma, de plastic, spongioase, de toate felurile…) care bat de departe in calitate si trainicie orice produse similare care sunt astazi pe piata si pana la locomotive, nave maritime si avioane dintre care unele fac si astazi scoruri bune in mitinguri aviatice internationale. In acele „fabrici si uzine” erau produse toate instrumentele si aparatele medicale cu care ai fost adus tu pe lume, pe vremea cand pentru un copil mort sau infectat in maternitate se facea ancheta de la judet si de la minister, se destituiau sefi de sectii, directori de spitale, se facea puscarie. Astazi mor mamele gravide pe masa de operatie cu fatul viu cu tot, astazi se moare dintr-o simpla fractura tratata gresit.

voiculescu cap de lista, trutulescu, patriciu, nicolae, si alti pesti mai bine zis balene(iona) care au kapitalizat romania

Mai lasati-o-n …. pisici cu RABDATU’ de FOAME !!!
N-a murit nimeni de foame inainte de ’89 !…. AZI…. DA !!!
S4e moare de foame DEMOCRATIC si (la) LIBER !!!
Luaoardreaquderevolutieeeeeeeee

Am rabdat de foame sub Ceausescu,sub Iliescu si acum sb Basescu care ne termina.

As vrea sa vad si sursele pentru acest reportaj, in special pentru datoria externa a romaniei din prezent „90 miliarde de dolari”… in rest, destul de bun articolul

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Curiozitati

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate